הפרעת אישיות גבולית או הפרעת קשב תגובה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

24/04/2011 | 17:35 | מאת: ירון

לדר ססר! בהמשך לתשובתך הקודמת לגבי ההבדל בין הפרעת אישיות גבולית והפרעת קשב וריכוז- ציינת שהפרעת קשב וריכוז היא רק אי היכולת לשמר לאורך זמן ריכוז וקשב אך להפרעה זאת סימפטומים רבים נוספים כגון: אימפולסביות, פעילות יתר, רגישות יתר, אי יציבות רגשית ובחברה ואלו בעצם הרבה סימפטומים שחופפים עם הפרעת אישיות גבולית- אז מהו הקו המנחה לההבדל ביניהם ואיך בעצם לדעת האם בעצם ההפרעה היא מעודף דופמין(הפרעת אישיות גבולית גבולית) או חוסר דופמין(הפרעת קשב)? כי בשניהם יש פעילויות יתר וחוסר יציבות רגשית תודה ירון

27/04/2011 | 22:19 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום ירון. כפי שכתבתי לך בתשובה הקודמת - הפרעת אישיות גבולית מדברת על אי יציבות רגשית, אי יציבות בין אישית, אימפולסיביות, ריקנות, התפרצויות זעם ועוד. הפרעת קשב לעומת זאת היא הפרעה ביכולת לשמור על קשב (ריכוז) לאורך זמן עם או בלי היפראקטיביות ו/או ואימולפיסיביות. הן בהחלט הפרעות שונות. יכול להיות שאתה מתכוון לכך שבעקבות הפרעת הקשב יכולות להתפתח בעיות נפשיות נלוות כגון דכאון ו/או אי יציבות רגשית, אך שוב, מדובר בתוצאה ולא בסיבתיות. האבחון של הפרעת קשב פשוטה יחסית - עושים מבחן קשב (כגון TOVA) עם ובלי ריטלין ורואים אם יש שיפור. אם יש - יש הפרעת קשב. אם אין - אז אין. לעומת זאת הפרעת אישיות מאובחנת לאורך זמן לאחר בדיקות חוזרות של פסיכיאטרי על רקע הפרמטרים הרבים המצויינים לעיל. שוב - אין מניעה שיהיו את שני האבחנות במקביל. הפרעת קשב בסה"כ נפוצה למדי. לגבי דופמין - התאוריות שהפרעות אישיות (כולל הפרעת אישיות גבולית) קשורות ישירות לחומר זה או אחר לא הוכחו למרות מחקרים רבים ולמעשה הן הופרכו ברובן. ולגבי הפרעת אישיות גבולית - הקו המנחה הטיפולי בד"כ לא קשור בכלל לדופמין (וכבר אם בכלל צריך תרופה בהפרעת אישיות גבולית (ולא תמיד צריך) אז תרופות הבחירה כקו ראשון הן מקבוצת ה-SSRI שמעלות סרוטונין). לגבי הפרעת קשב - כנראה אכן יש תת פעילות של דופמין ונוראדרנלין באיזורים הפרונטלים - ולפיכך הטיפול התרופתי מעלה את החומרים הנ"ל. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה