CTE לניטור מצב קרוהן

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

02/12/2020 | 15:43 | מאת: זהבי

שלום חשוד לקרוהן לפני כשנתיים. לפני שבועיים CTE לבדיקת סטטוס ולהלן התשובה: התרחבות מתונה של הקולון, הקולון השמאלי מכיל כמות גדולה של צואה. לאחר הזרקה ללא עדות להאדרה פוקלית פתולוגית לאורך המעי הדק. מוקד של האדרת יתר בקרקעית הצקום המתמשך לתוך החלק הפרוקסימלי של התוספתן. האיליום הסופי עם דופן היפודנסי מעיד על דלקת כרונית. אין עדות לפתולוגיה במיזנטריום. בלוטות לימפה קטנטנות ב-RLQ יתכן ריאקטיביות ? כבד מעט מוגדל - איזור היפודנסי קטן צמוד לליגמנט הפלציפורם יתכן הסננה שומנית פוקלית. אין עדות להגדלת קשריות לימפה פרא-אאורטליות, איליאקליות או מפשעתיות. בסיכום: פתולוגיה כנראה פעילה בקרקעית הצקום בתוספתן. סימני דלקת כרונית באיליום הסופי. אין עדות לפיסטולה או לפתולוגיה מזנטריאלית חריגה. להבנתי הממצאים מאוששים נוכחות קרוהן !? מה שמדאיג אותי זה נושא ההאדרה בקרקעית הצקום ופתולוגיה כנראה פעילה בקרקעית הצקום !? מה משמעות ממצא זה ? קשור לקרוהן ? למשהו אחר ? אודה להתייחסות עד שאגיע לגסטרואנטרולוג. המון תודה מראש

שלום רב אינני יודעת מה היו הממצאים בגינם עלה חשד למחלת קרוהן, אך באופן כללי הדרך הטובה ביותר להעריך את המעי הגס היא על ידי ביצוע קולונוסקופיה. הממצאים המתוארים יכולים להתאים לתהליך דלקתי באיזור הצקום או כל ממצא שעובר האדרה לאחר הזרקת חומר ניגוד אך לאור מה שתארת קרוב לוודאי מדובר בממצאים דלקתיים. הדרך הנכונה להתקדם לבירור הממצאים לעיל היא על ידי ביצוע קולונוסקופיה עם נטילת ביופסיות במידת הצורך. תרגיש טוב ד״ר שניר

07/12/2020 | 10:57 | מאת: זהבי

תודה על המענה המהיר לפני כשנתיים ביצעתי קולונוסקופיה בעקבות תחילת אבחה של קרוהן כשהמימצאים היו: "באזור השסתום האילאוצקלי בכניסה לצקום הימרות יחסית של הלומן כנראה שהאיזור פיברוטי והכניסה לאילאום טרמינלי מוצרת - נראתה בבירור אך לא ניתן להחדיר את המכשיר, החדר ביופטר ונלקחו דגימות שחזרו תקינות" הנ"ל בוצע בשל אישפוז שהיה חודש לפני כן בשל כאבי בטן במהלכה נמצא CRP גבוה ותוצאת CTE כדלהלן "הודגם עיבוי דופן של האליום הטירמנלי והציקום, עם השננה של השומן מסביב. הודגמו מספר קשריות לימםה מוגדלות בבטן ימנית תחתונה. ממצאים באליום הטירמניל והציקום שיכולים להתאים לתהליך דלקתי (Crohn-IBD/(זיהומי)" * האם הנ"ל מוסיף מידע שניתן ממנו להבין יותר במה מדובר ? אני חושש בעיקר ממשהו ספציפי שהתפתח שם - האם יש לכך סיכוי לפי הממצאים ? * האם יתכן עכשיו קרוהן/דלקת פעילה ללא ערכי CRP גבוהים וחריגים ? תודה רבה שוב

שלום רב הממצאים אז בהדמיה וממצאי הקולונוסקופיה אכן מעלות חשד למחלת קרוהן אך הביופסיות כאמור לא תמכו באבחנה (לא שולל). אך במידה ורוצים לבסס את האבחנה, יש לחזור על קולונוסקופיה וליטול ביופסיות חוזרות מהאזור. לפי תיאור הקולונוסקופיה הראשונה, במידה ואכן מדובר בקרוהן, הדלקת גרמה להצטלקות והצרות מסוימת של איזור המעבר בין המעי הדק למעי הגס. לפיכך יש להמשיך לעקוב באופן הדוק אחר המצב, ובמידה ויש עדות לפעילות דלקתית (מה שפחות סביר לאור העובדה שאין קליניקה כעת והבדיקות תקינות) והביופסיות מתאימות למחלת קרוהן, לשקול טיפול תרופתי. בשלב הזה הייתי ממליצה לחזור על קולונוסקופיה בהצלחה ד״ר שניר

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס