אבא עם הפרעת אכילה

דיון מתוך פורום  הפרעות אכילה ואכילה רגשית

26/10/2009 | 08:17 | מאת: נטע

גילי שלום, השאלה שלי היא לגבי אבא שלי: הוא בן 66 וכבר שנים רבות שהוא סובל מאכילה כפייתית. זה מתבטא בזה שהוא פשוט אוכל מכל הבא ליד, בלי קשר לתחושת רעב או שובע. הוא לא מודה בזה שיש לו בעיה, אבל לפני כמה זמן הוא סיפר לי איך היה לו בולמוס שאחריו הוא הלך לשירותים, הכניס אצבע לגרון והקיא כי לא יכל להכיל את כל האוכל שהוא אכל. העניין הוא שגם על האקט הזה של הקאה יזומה הוא מדבר כעל משהו שהוא רגיל ונורמאלי ואפילו רצוי. הוא לא מבין שיש לו בעיה רצינית! הסיבה שהתחלתי לדאוג היא כי לא מזמן אחיו התאום עבר ניתוח מעקפים וזה תורשתי. כלומר גם בלי הפרעת האכילה שלו, אבא שלי נמצא בסיכון ללקות בהתקף לב. הוא כל הזמן מדבר על הפחד שלו לעבור את מה שעבר אחיו, אבל הוא מתייחס אל מקרה כזה, אם יקרה כאל גזירה משמים שאי אפשר למנוע. כלומר הוא לא מבין ששינוי אורח חיים וטיפול עצמי יכול להפחית את הסיכון. ומן הסתם הוא גם סובל מעודף משקל. אני באמת חוששת גם כן שלא ירחק היום שהוא יחטוף התקף או שהבולמוסים שלו יתנקמו בו בצורה זו או אחרת. אני יודעת שזה תלוי רק בו ואי אפשר לעזור למי שלא עוזר לעצמו אבל אני רוצה לשאול האם יש משהו בכל זאת שאוכל לעשות כדי לעזור לו? לשכנע אותו איכשהו לטפל בהפרעת האכילה שלו? אני חייבת לציין שאני באה מבית בעייתי, אמא שלי (מן הסתם בת זוגתו של אבי) היא אישה ברוטאלית, שהתעללה בי רגשית ומתעללת גם בו, משפילה ומבזה אותו ומשתלטת עליו. כבר שנים רבות שאבא שלי סובל מדיכאון והפרעות האכילה שלו הם חלק מהעניין. הוא ניסה פעם טיפול פסיכולוגי אבל עכשיו הוא אומר שהוא כבר לא מאמין בזה. האם יש סיכוי בכל זאת לעשות משהו?

היי נטע דאגתך לאביך הנה נוגעת ללב ומובנת. נשמע שהוא אכן סובל מאכילה כפייתית אשר פוגעת באיכות חייו מבחינה פיסית ונפשית. קשה לשכנע אדם שלא מעוניין לקבל טיפול, אך שווה לנסות מספר כיוונים. קודם כל, קשה לשכנע לעשות שינוי גדול, אך יותר קל לשכנע לעשות שינוי קטן. תבחרי מטרה קטנה כגון פעילות גופנית פעם בשבוע ונסי לראות אם את יכולה לרתום אותו לזה על ידי הצטרפות שלך להליכה איתו/ בקשה מאחיו התאום (שבוודאי שומר על עצמו לאחר אירוע הלב) לעשות איתו ספורט/ יצירת מפגש עם מאמן כושר אישי שיגיע פעם בשבוע, או משהו בסגנון הזה הרבה פעמים שינוי כזה הוא פתח לשינויים אחרים. על מנת לשכנע להתחיל בשינוי שכזה, תוכלי להיות כנה איתו ולספר לו כמה חשוב לך שהוא ישאר איתך עוד שנים רבות למענך סיפרת על הקשר הקשה עם אמך. אולי תוכלי לרתום את אביך לסוג של טיפול על מנת לעזור לו לעמוד מולה ולא לספוג את עלבונותיה. זה יוכל להיות אולי גם צעד ראשון עם זאת, ולמרות שהצעתי שתעשי איתו פעילות גופנית פעם בשבוע, חשוב לי גם להגיד שזו אחריות שלו לשנות את חייו. עליך לדעת שאת יכולה לנסות לעזור לו במסגרת שתגדירי מראש עם עצמך בהתאם למשאבים שלך בתחומים שונים, אך מעבר לכך, יש לכל אדם מידה של בחירה (וזה כואב ליקרים לו), שלא לטפל בעצמו חשוב לי שגם אם המצב ישאר כפי שהוא, תוכלי למצוא דרך לחיות את חייך ללא רגשות אשם, גם אם יהיה כאב גדול בכך, תוך אמירה ברורה לאביך שאם וכאשר יבחר לעשות שינוי, את תהיי שם לתמוך בו (אך לא לעשות את השינוי בשבילו) לא ציינת האם את חיה עם הוריך, אך בכל מקרה נשמע שגם את חווה מול שני ההורים מצבים מורכבים רגשית, ואם אינך מצויה בתהליך טיפולי, תוכלי להערכתי להרוויח מתהליך כזה עדכני מה חשבת גילי

26/10/2009 | 15:06 | מאת: נטע

גילי, תודה על התגובה המושקעת. אציין עוד כמה פרטים שלא ציינתי קודם: אני לא גרה עם הוריי, כבר קרוב ל-10 שנים ואני גרה גם בעיר אחרת מהם, כך שאני לא יודעת עד כמה זה יהיה פרקטי לעשות איתו פעילות גופנית. אחיו גר אפילו יותר רחוק ממנו. כך שכנראה אצטרך לחשוב על דרכים אחרות לשכנע אותו, באמת בלעשות שינויים קטנים. באשר אליי, אני נמצאת בטיפול ומטפלת בקשיים שנוצרו בעקבות ההתעללות שעברתי בבית. שוב המון תודה, נטע

מנהלי פורום הפרעות אכילה ואכילה רגשית