מלנומה חוזרת חשש גרורות ואיתורן, אודה מאד לתשובות

דיון מתוך פורום  גידולי עיניים בניהול עמותת לראות

13/10/2010 | 23:40 | מאת: ברא

1. האם מלנומה בעין, שחוזרת לאחר מס' שנים, למרות טיפול ניתוחי (עם פלאק) בעבר, מלמדת על סוג גידול אלים שנוטה לחזור? 2. בהנתן העובדה שהגידול חזר (הגידול הישן מתפשט בעין), האם ניתן ללמוד מכך שיש יותר סכנה לגרורות שכן אם בפעם הראשונה לא נגרמו גרורות, הרי שבפעם השניה כשהמלנומה בכל זאת חוזרת, היא חוזרת ביתר שאת ואזי יש יותר סיכון לגרורות? 3. מתשובה של ד"ר פרנקל בעבר בפורום הבנתי שיכולים להיות תאים סרטניים זעירים (מיקרוסקופיים?!) בכבד (כתוצאה מגרורות). האם אלו מאותרים בבדיקת ה U.S. השגרתיות שמבצעים חולי המלנומה במסגרת המעקב הרגיל? אם לא, באיזו בדיקה ניתן לאתר את אלו? וכיצד ניתן להתגונן מפני תאים זעירים אלו ולאתרם בזמן? 4. בהנחה שהמלנומה חזרה ומתברר כי במקרה הזה הטיפול הניתוחי עם הפלאק היה יעיל רק לתקופה קצרה, האם לא נכון לשקול עקירת העין על מנת שלא להסתכן בחזרה נוספת של המלנומה/ גרורות? אודה מאד לתשובותיכם!

ברא שלום, 1. זו שאלה קשה. תלוי איך אתה מגדיר גידול אלים. בחלק מהחולים בהם הגידול גדל מחדש לאחר טיפול קודם דרוש אח"כ טיפול שלישי. אלא כנראה אלימים יותר. באשר לאלה שבהם הגידול חזר, לא מצאנו שהם מפתחים יותר גרורות, ולא מצאנו שהם חיים פחות זמן. אז האם הם יותר אלימים? כנראה שלא, אך אם כן, אז לא באופן בולט. 2. המלנומה אינה חוזרת "ביתר שאת". אם היא חוזרת, ייתכן ששלחה עתה גרורת. עם זאת, יש לזכור שברוב המקרים יש מיקרו-גרורות כבר בזמן האבחנה הראשונית, ועדיין לא ידוע מה מעורר אותם יום אחד לגדול. 3. המיקרו-גרורות אינן ניתנות לזיהוי בבדיקות ההדמיה. אנו עורכים מחקרים על סמנים בדם שיראו שהמיקרו-גרורות האלה החלו לגדול. עדיין לא נמצא סמן יעיל ב-100%. דרך ההתגוננות היחידה היא להיות במעקב קבוע. המעקב שלנו כולל בדיקות US כבר כל 6 חודשים, וסמנים בדם שאנו לוקחים. 4. יעילות הטיפול בלוחית (פלאק) אינו נמדד בכמה זמן עבר מהטיפול על לצורך בטיפול נוסף, אלא בתגובת הגידול הראשונית לטיפול: הקטנה בגודל הגידול. ניתן לחזור על בראכיתרפיה כשהבעיה העיקרית היא למנתח ולא למנותח.

מנהלי פורום גידולי עיניים בניהול עמותת לראות