חשש לדופק גבוה מדי לאחר אוטם בשריר הלב

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

12/08/2009 | 20:59 | מאת: יעקב ספיר

שלום יעל אני גבר בן 70 ועברתי לאחרונה אוטם בשריר הלב שהיה סתום ב95%. בעקבות כך עברתי צינתור והכנסת סטנט. אני עוסק שנים בפעילות גופנית והכושר הגופני שלי נחשב למצויין כשהדופק במנוחה אצלי הוא בסביבות ה50. כרגע אני נמצא בשיקום לב כשמבקשים ממני על פי החישוב להגיע לדופק במאמץ של בין 95-105. מעולם לא התאמנתי ברמת דופק כזה, זה דורש ממני פעילות ברמה מאוד גבוהה של הליכה במהירות 7.2 קמ"ש ובין 2-3 אחוזי שיפוע. אני מרגיש חולשה גדולה אחרי פעילות כזו למרות שהדופק שלי חוזר במהירות למצב הרגיל. אני רוצה לשאול האם זה בסדר להתאמן ברמה כזו במיוחד לאור העובדה שלמרות הכושר הטוב שלי ושנים של פעילות גופנית אני מתאמן עכשיו במאמץ רב מאי פעם בכדי להגיע לדופק הזה ואני חושש לבריאותי. אציין כי התקף הלב קרה יום וחצי לאחר בדיקה ארגומטרית. בתודה מראש יעקב

יעקב שלום רב, תודה על פנייתך. הדבר הראשון שאני מנחה מתאמנים שלי בשיקום הלב בזמן קבלתם למכון שיקום הלב וקביעת תוכנית האימונים הוא לא לנסות בכוח להגיע לטווח הדופק אותו אני רושמת. אין חשיבות לדופק כמספר מבחינת שיפור הבריאות והכושר הגופני. אלה ישתפרו עם הזמן במידה ותתמיד באימונים, תתקדם בדרגות הקושי בהדרגה ותתאמן בדרגה שהיא בינונית בשבילך! הדופק מבחינתי נקבע בשלב ראשון בשביל שהמאמן יתייחס אליו. אני עוקבת אחר הדופק באימון בשביל לראות האם ישנן הפרעות בקצב הלב או תגובות שאינן נורמליות ועם הזמן המעקב אחר דופק נעשה על מנת לראות שיפור בכושר הגופני. לעתים דופק האימון אותו אני קובעת אינו תואם למה שקורה בפועל בזמן האימון. לעתים אין מספיק נתונים לקבוע דופק אימון והוא נקבע לפי תחושת הפיזיולוג ומעט הנתונים שהתקבלו מבדיקת המאמץ. אני בטוחה שאת תיידע את הצוות כלומר המאמן והפיזיולוג, הם יורו לך להתאמן לפי התחושה (RPE) ולא לפי הדופק ואף יורידו את טווח הדופק המומלץ. אני מהמרת שאתה מתאמן בדופק שבין 80-90 בנוחות. אני מאוד מקווה שמעתה תפסיק להתאמץ כך באימונים, אין שום סיבה שתלך על מהירות 7.2 ועוד עם שיפוע! אני לרוב לא מאפשרת ללכת על שיפוע בחודש הראשון של האימונים ולעתים אף בשלושה חודשים ראשונים. אין לי ספק שהדופק שלך לא מגיע לטווח שהומלץ לך גם בעקבות הכושר המצוין שלך וגם בעקבות נטילת התרופות ממשפחת חוסמי בטא (לדוגמא: נורמיטן, קרדילוק, לופרסור, דימיטון וכד'). אתה אכן מסכן את בריאותך באימונים אינטנסיביים מידי ודווקא בתקופה זו עליך לעשות הכל בזהירות, בהדרגה ובנוחות! אנא דווח לצוות על אופן האימון שלך וחדל מייד להתאמץ כך. תתאמן עד דופק 90 או יותר טוב מזה תתאמן לפי RPE 11-13, כלומר איפה שלא קשה או קל מידי, מילות המפתח מאמץ בינוני ונוח. מקווה שעזרתי, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני