טיפול ב nccah - מספר שאלות

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

12/05/2020 | 03:40 | מאת: אמא לבת שבע

שלום אני אמא לילדה בת 7 עם nccah הומוזיגוטית ל v281l. לא מטופלת אך עם שיעור אקסילרי ופלומתי בפות וקידום של כשנה בגיל עצמות. בין הבדיקות של יולי 19 לפברואר 20 חלה עליה משמעותית ברמת אנדרוגנים ו 17ohp ועיבוי שיעור ולכן הרופאה המליצה להתחיל טיפול. אני ובעלי מתלבטים. אנו לא חוששים מקיפוח גובה או מהשיעור המיני כרגע אבל כן אני חוששת שהשיעור יחמיר ויגיע לחזה, פנים וכו. שאלותי: 1.האם נתקלת במקרים של הירסוטיזם בחזה ובפנים אצל ילדות/נערות? זה נפוץ? 2. במקרה שכן, האם טיפול ב gc עוצר את זה בכל שלב? או רק אם מתחילים בטרם תחילת הגדילה באזורים אלו? 2. קראתי כי shbg עוזרים לווסת את הורמוני המין והופכים את הטוסטסטורון החופשי בדם ללא פעיל. האם אין טיפול שעובד על הציר הזה? להגביר את רמת ה shbg וכך להוריד את הטוסטסורון? (במקום טיופל ב gc)? בבדיקה מיולי 19 ערך ה shbg היה 93. קראתי שאומגה 3 וזרעי פשתן יכולים להעלות את shbg. האם כדאי לנסות? אולי לצרוך בתזונה יותר מוצרי סויה ופיטואסטרוגנים? 3.האם ידוע/נחקרו דרכים טבעיות לטיפול ב nccah? דרכים אולי לגרום לאנזים לעבוד מהר יותר או להגדיל את כמותו? 4. האם נתקלת בהורים אשר בחרו לטפל בהירסוטיזם או בתופעות התסמונת בדרכים אלטרנטיביות כמו דיקור או הומופאתיה? שינוי תזונתי? האם נראה שינוי? 5. האם יש מחקרי אפיגנטיקה הקשורים ל nccah? תודה רבה מראש

נראה לי שלא הבנת את המחלה בכלל. הפגם הגנטי גורם לפגיעה ביצירת הקורטיזול. הקורטיזול הוא הורמון השומר על לחץ הדם ועוזר להשרד ממחלות קשות. עאל כן הטיפול הוא לתת קורטיזול מבחוץ, בצורת כדורים, במינון נמוך-פיזיולוגי. הגוף מנסה להתגונן בגלל חוסר מספיק של קורטיזול על ידי העלאת יצור ה ACTH, הורמון המופרש מיותרת המוח ומגרה את בלוטת יותרת הכיליה ליצר קורטיזול. בגלל הפגם הגנטי הגרוי של ה- ACTH לא מצליח ליצר יותר קורטיזול אבל מיצר הורמונים בעלי תכונה זיכרית. ההורמונים בעלי התכונה הזכרית גורמים לשעור יתר, בגרוי ממושך ליצירת ציסטות בשחלות-שחלה פוליציסטית,בתחילה תיתכן גדילה מהירה , אבל לקידום גיל העצמות ובסופו של דבר איבוד פטנציאל גדילה וקומה נמוכה. הנזק באי טיפול בתרופה המקובלת שהוכחה כיעילה ובטוחה במשך למעלה מ 30 שנים הוא גדול וכשקולטים זאת מאוחר מידי. תשובה לשאלות: 1.האם נתקלת במקרים של הירסוטיזם בחזה ובפנים אצל ילדות/נערות? זה נפוץ? תשובה: אני אנדוקרינולוג מעל 45 שנים ונתקלתי במקרים רבים מסיבות שונות ולכל סיבה יש הטיפול המתאים לה. 2. במקרה שכן, האם טיפול ב gc עוצר את זה בכל שלב? או רק אם מתחילים בטרם תחילת הגדילה באזורים אלו? תשובה: שאלה לא לעניין שמטרתה להתחמק מהטיפול המתאים. אין לך ידע להבין שהבעיה אינה קוסמטית-שעור יתר אלא בעיה בריאותית שללא טיפול מתאיםכעת את גורמת לנזקים ההולכים ועולים 2. קראתי כי shbg עוזרים לווסת את הורמוני המין והופכים את הטוסטסטורון החופשי בדם ללא פעיל. האם אין טיפול שעובד על הציר הזה? להגביר את רמת ה shbg וכך להוריד את הטוסטסורון? (במקום טיופל ב gc)? תשובה: ממש לא זו לא הבעיה. הבעיה להשלים יצור מופחת של קורטיזול וכל טיפול אחר אינו מהווה פתרון בבדיקה מיולי 19 ערך ה shbg היה 93. קראתי שאומגה 3 וזרעי פשתן יכולים להעלות את shbg. תשובה: ממש מחשבה לא נכונה אינו פותר את בעיית הקורטיזול ולא פותר את בעיית השעור האם כדאי לנסות? תשובה: לנסות ניסיונות על ילדה שלך במקום טיפול שהוכח כמתאים? אולי לצרוך בתזונה יותר מוצרי סויה ופיטואסטרוגנים? תשובה: ממש לא מתאים לא פותר את הבעיה היסודית ולא סביר שיעזור למנוע שעור. 3.האם ידוע/נחקרו דרכים טבעיות לטיפול ב nccah? תשובה: כל הניסיונות שאני מודע להם עד היום נכשלו. במספר לא מועט של מקרים גיל העצמות התקדם מאוד וחזרו אלי במצב שהגובה הסופי היה נמוך מאד בהשוואה לפוטנציאל שהיה. דרכים אולי לגרום לאנזים לעבוד מהר יותר או להגדיל את כמותו? תשובה:L אם תמצאי דבר כזה תקבלי פרס נובל. עד היום לא מצאו. 4. האם נתקלת בהורים אשר בחרו לטפל בהירסוטיזם או בתופעות התסמונת בדרכים אלטרנטיביות כמו דיקור או הומופאתיה? שינוי תזונתי? האם נראה שינוי? תשובה: כשאני פוגש הורים כאלה אני פונה לשרות הסוציאלי שיבדוק מדוע הם לא נותנים לילד,ילדה את הטיפול שצריך ועושים עליהם ניסיונות. אם לא גיליתי שזה המצב הם חוזרים אלי לאחר שיש נזקים. 5. האם יש מחקרי אפיגנטיקה הקשורים ל nccah? תשובה: גם אם יש זה לא יעזור לך. הפגם קיים ועד שימצאו דרך לתקן או להשתיל גן תקין, דבר לא יעזור.

הפחד מגלוקוקורטיקואידים במקרה זה הידרוקורטיזון, נובע מסיבוכי טיפול במחלות של מבוגרים כגון מחלות אוטואימוניות.במחלות אלה מבוגרים מקבלים 2 מיליגרם לקילוגרם. במשקל 30 קג יקבל 60 מיליגרם ליום שבוא שווה ערך ל 300 מיליגרם הידרוקורטיזון . בעוד שב NCAH הוא יקבל 12 מיליגרם ליום ולא יכולות להיות תופעות כאלה כפי שכתוב במבוגרים. מי שאין לו ידע בסיסי וקורא באנטרנט מגיע למסקנות מוטעות והזויות

13/05/2020 | 22:40 | מאת: אמא לבת 7

שלום פרופ' צדיק, למה הכוונה "בעיה בריאותית שללא טיפול מתאים כעת את גורמת לנזקים ההולכים ועולים" ? לאילו נזקים אתה מתכוון? קיפוח גובה סופי? התקדמות השיעור? כשאתה מדבר על הפרוגרסיביות כאן, מה זה אומר מבחינת טיפול ב GC ? זה אומר שאם מתחילים לטפל מוקדם אז התסמונת לא תהיה פרוגרסיבית ברגע שהילדה תרד מה GC (נגיל ההתבגרות) או שתצטרך לקחת GC לנצח כדי שהתסמונת לא תתפתח? לפי הבנתי הסיכון העיקרי זה קיפוח הגובה הסופי ויש את האי נעימות של שיעור היתר שנובע מהטוסטסורון. עם שניהם אין לנו בעיה בגדול (אני 1.60 ובעלי 1.82), אם הילדה תסיים את הגדילה ב 1.55 זה בסדר גמור מבחינתנו. לפי הבנתי , למרות הקורטיזול המופחת לא מדובר במשהוא מסכן חיים ומכיוון שהשיעור לא מפריע לילדה כ"כ והגובה גם במעקב כרגע, אנו מתלבטים. לפי מחקרים ניתן להתחיל לטפל בגיל 9 ועדיין להגיע לגובה פוטנציאלי סופי. בתנו רק בת 7 וגיל עצמות פחות מ 8. מעבר לזאת, גם האנדוקרינולוגית שמלווה אותנו סיפרה שיש הורים שבוחרים לא לטפל וזה בסדר, אולי הילדים טיפה יותר נמוכים מההורים אך זה לא תמיד כ"כ דרמטי. דבר אחרון, לגבי הפחד שציינת מטיפול בסטרואידים, אם תקרא קצת בפורומים אחרים (תפוז, BEOK) תראה הורים וגם נערות שטופלו מאז הן ילדות שמדווחים על תופעות לוואי (גם במינון נמוך) בעיקר של השמנה, אבל לא רק. בכל מקרה תודה רבה על תשובותיך ועל הקריאה עד כאן.

לצערי את שואלת מחדש על כל התשובות שנתתי לך. תשובה: תקראי את תשובתי עוד פעם. מה למשל עם השפעת הורמונים זכריים על השחלות? שאלתך: זה אומר שאם מתחילים לטפל מוקדם אז התסמונת לא תהיה פרוגרסיבית ברגע שהילדה תרד מה GC (נגיל ההתבגרות) תשובה: לא בכולם אפשר להפסיק גולקוקורטיקואידים בגיל ההתבגרות . אין לזה קשר לגיל ההתחלה.אם רמת ההורמונים עם הפעילות הזכרית גבוהה. תווצר תמונה דמויית שחלות פוליציסטיות,המחזור לא יהיה סדיר ועלול להיות בהמשך קושי להכנס להריון. אינני קורא בפורומים של הורים. אני קורא בפורומים מדעיים ומטפל בחולים אלה מעל 45 שנים ומכיר את תופעות הלוואי במשך השנים. תוארה בחלק מבנות אלה השמנה גם ללא טיפול.נדיר שהיו לי בנות עם השמנה באלה שמלאו את ההוראות. נדיר שיש בבנות אלה אי ספיקת אדרנל במצב מחלה אבל תוארו גם מעט מקרים כאלה בספרות. חשוב לדעת את עליית הקורטיזול בטסט. בתנאי שהטסט בוצע נכון. הבעיה העיקרית אינה גובה ואינני רוצה לעסוק בנושא זה. אבל לנסות לחשב מה יהיה הגובה הסופי בילדה עם בעיה זו. היא שגיאה גסה- לא ניתן. אין לי כל כוונה ועניין להתווכח עם חוגי הורים או רופאים.בקשת מידע השקעתי זמן במתן תשובות

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים