קורטיזול, אדיסון

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

04/12/2012 | 19:10 | מאת: יניב

שלום רב, אני בן 40. גובה ומשקל תקין. ללא מחלות ידועות. מזה כשנה יש ימים ושעות עם תחושת תשישות גדולה כמעט כמו בשפעת. אין חום. ההרגשה החמירה בחודשיים האחרונים, מרגיש בערך בחצי מהימים בחלק מהזמן "תשוש", עייף, השרירים מתעייפים, יש שעות עם ראש כבד ו"דיזי" ולעתים מתעייף מעמידה שיכולה לגרום לדופק גבוה יחסית כ 110 . עם זאת, לעתים אחרי כמה שעות מרגיש טוב יותר ויכול לצאת להליכה די מהירה של רבע שעה. אבל בסך הכל לא מרגיש עם רמות "אנרגיה" כמו בעבר. כמו כן, למרות שלא קרו שינויים בחיים שלי, אני רגיש יותר נפשית ולוקח קשה יותר מצבי סטרס שכעת מעייפים אותי מאוד. מעבר לזה אין תסמינים נוספים. משקל יציב, תיאבון בסדר, אין כתמים או פריחה בעור, יציאות רגילות. רופא המשפחה שלי פנימאי שלח אותי למגוון רחב של בדיקות. ל.ד. בבדיקות הרופא 105-60, 120-60 לפני כמה שנים היה 120-70. אק"ג, אקו לב, הולטר, בדיקות דם מקיפות, בדיקת נוירולוג ו EMG - הכל יצא תקין. US בטן לפני חצי שנה תקין. קיימת ירידה ברמות הקורטיזול. לפני שנה קורטיזול ב NMOL/L ב 8 בבוקר ב 2 בדיקות שונות - 550, 650. בחודשיים האחרונים נבדק 4 פעמים גם ב 8 בבוקר - תוצאות של כ 250, 300, 370 ותוצאה אחת של 420 ( אחרי שעליתי ברגל 2 קומות לבדיקת הדם והיה מאמץ לפני הבדיקה ). כמו כן בדיקת קורטיזול ב 1 בצהריים תוצאה של 208 nmol/l/. ACTH בבוקר תקין בשתי בדיקות שונות, 5 ו 3 בסקאלה של 1-10 ספירה, שקיעת דם, שתן, כימיה כבד כליות פריטין ברזל בי 12 הכל תקין בנורמה כמו כן בדיקות אנדוקרייניות תקינות בנורמה - TSH LH FSH IGF1 PROLACTIN T4 PTH SHBG TESTOSTERONE FAI DHEA בבוקר תוצאה של 3.2 בסקאלה של 2-15 ירד לעומת תוצאה של 7 לפני כשנה. אלקטרוליטים תקינים - סוכר 80, סודיום ופוטסיום באמצע הנורמה IGG IGA IGM תקינים בדיקת אלדוסטרון בקצה התחתון של הנורמה. לא בוצע במנוחה אלא ב 8 בבוקר בקופ"ח. שתן 24 שעות תקין באמצע הנורמה לקורטיזול, קריאטינין, קלציום, פוטסיום וסודיום. אני חושש מתת פעילות באדרנל / מחלת אדיסון. 1. ברצוני לשאול האם התסמינים והעובדה שרמות הקורטיזול בבוקר ירדו מכ 600 לפני שנה לכ 300 בעת האחרונה מעידים ככל הנראה על בעיה באדרנל? או שזה לא סביר היות וכל יתר בדיקות הדם והשתן תקינות ( כולל ACTH ואלקטרוליטים ). 2. ראיתי שהדרך לאבחנה וודאית היא בדיקות דינמיות כמו סינקטן. אני לא מעוניין לעשות בדיקות כאלה רק "בשביל לשלול בוודאות" וחושש מהן. האם יש דרך נוספת , בבדיקות דם "רגילות" לבדוק ולהגיע בסיכוי סביר לאבחנה או שאולי בכלל אין צורך כרגע בהמשך בירור בכיוון אנדוקריני? אני מניח שלא אקבל ממך תשובה חד משמעית כי תמיד קיימת אי וודאות... אבל אשמח מנסיונך לקבל ההערכה האם הכיוון אדיסון או לא... תודה רבה

שלום רב, תודה על הפניה המפורטת. השאלה לא קשורה לפורום זה. אבקש לפנות לפורום לאנדוקרינולוגיה או לאנדוקרינולוג בק"ח. בברכה, ד"ר גלסברג

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים