אאורטה

דיון מתוך פורום  ניתוחי לב

19/03/2009 | 21:46 | מאת: מודאגת

שלום ד"ר אימי בת 60 עברה לפני כשנתיים ניתוח בהול להחלפת אורטה העולה עם גראפט 28 מ"מ מקשת האאורטה עד מסתם האאורטלי.זאת לאחר לאחר שהתלוננה על כאבי חזה עקב כך נשלחה לצינטור שם כאמור התגלה דיסקציה חריפה של אאורטה העולה וקשת.(לציין כי לא הוחלף המסתם). מייד לאחר הניתוח בוצע CT חזה בטן שהדגים נוכחות של דיסקציה בקשת האאורטה היורדת ואאורטה הביטנית ללא הרחבתם. בסיכום של ביה"ח כתוב שזה נחשב למצב תקין לאחר ניתוח. חודש לאחר הניתוח אימי עברה אקו לב ונמצא שהמסתם האורטלי דולף בצורה קלה בינונית..ביעוץ של כרורג חזה הומלץ על מעקב בלבד לפני התדרדות תפקוד חדר שמאל. שאלותיי הם: א. אימי התבקשה לעבור כל כ-8 חודשים CTA בטן חזה על מנת לבדוק את מצב האאורטה, שמתי לב שב-2 הבדיקות האחרונות היא עברה CTA חזה רגיל למרות שרופא כירורג ביקש לבצע CTA בטן חזה. (כנראה בהפניה למכון הCT הרופא משפחה רשם רק CTA חזה) אדגיש כי בביקורת השיגרתית רופא כירורג חזה בדק את 2 הבדיקות האלו ולא האיר את תשומת ליבנו שבוצע CTA חזה ולא בטן חזה..בביקור האחרון הוא שוב רשם לאימי לבצע CTA בטן חזה.. כשהזמנתי תור לאימי נאמר לי שהיא תאלץ לשתות כל מיני חומרים משלשלים בגלל בדיקת הCT בטן..לדעתי יש כאן אי הבנה מוחלטת והייתי רוצה להבין האם CTA בטן חזה זה 2 בדיקות או בדיקה אחת שכוללת את סריקת הבטן? ידוע לי שכשרוצים לבדוק מצב מעיים או את בעיות עיכול וכו' יש לשתות חומרים משלשלים שזו ללא ספק לא מטרת הבדיקה של אימי. (כאמור הבידקה לבדוק מצב אורטה). האם אפשר לבצע CTA בטן חזה ללא שתיית חומרים משלשלים?? האם CTA חזה בלבד מספיק לבדוק את הנחוץ? (כפי שציינתי היא עברה פעמיים בדיקת חזה בלבד) ב. לגבי הממצא באוק לב של דליפה קלה בינונית של המסתם האורטלי, האם יש לעקוב רק באמצעות אקו לב או שיש בדיקות נוספות שכדאי לבצע..? ג. ברצוני לציין שבגיל 33 (לפני 30 שנה..) אימי עברה צינתור ראשון בחייה עקב כאבי חזה בנוסף עברה אז אקוקרדיוגרפיה שם נמצא במסתם המטרלי צניחה סוף סטולית (מקווה שרשמתי נכון) ניכרת של שני עלי המסתם, המסתם האורטלי תקין. כמו כן כבר בגיל 33 נמצא התרחבות של האורטה. הומלץ אז טיפול שמרני בדרלין. אני די מודאגת שבגיל 33 מצאו אצלה התרחבות שורש אורטה והיום בגיל 60 האורטה פשוט נקרעה..האם אפשר היה למנוע את זה? כיצד? האם זה שבגיל 33 היה לה בעיה במסתם המטרלי ואילו המסתם האורטלי היה תקין והיום בגיל 60 בדיוק ההפך (יש לה בעיה "קלה" במסתם האורטלי ואילו לגבי המסתם המטרלי נראה לי שאין כל בעיה (לפחות לא רשמו בדוח הרפואי האחרון כלום..) האם יכול להיות שהסתם המטרלי הסתדר פתאום? זה יכול לקרות? ד. הבנתי שיש מרפאות ספציפיות של אורטה, אימי במעקב רק במרפאת לב חזה בביה"ח, האם היא צריכה להיות גם במעקב של מרפאת אורטה? כי לא אמרו לנו דבר בנידון!! ה. בבדיקת אקו דופלר שאימי עשתה לפני כשנה נמצא ששורש האורטה 46, הרופא לא ייחס לזה משמעות, האם הבדיקה הזו לא אמינה? איזו בדיקה קובעת מתי שורש האורטה מורחב יתר על המידה וצריך לנתח (CTA/אקו לב/אקו דופלר) אנו מאד מודאגים כי אמרו לנו שברגע שאאורטה תגדל אימי תאלץ לעבור שוב ניתוח! ומדובר בסכנת חיים ו. ושאלה אחרונה, דודה שלי (אחות של אימי) נפטרה בגיל 28 מוות פתאומי, בניתוח לאחר המוות התגלה אצלה שסיבת הפטירה היתה דיסקציה בשורש האאורטה. מאחר ודודתי נפטרה ואימי (שתזכה לחיים ארוכים) כמעט נפטרה מאותה סיבה (ממש במזל עלו על זה וניתחו מיידית), האם מדובר בבעיה תורשתית, האם אני ואחיי (אנחנו בגילאי 30-35) אמורים להיבדק? אילו בדיקות עלינו לעבור? איזו בדיקה מהימנה קיימת לוודא את התרחבות האאורטה? סליחה על כל אורך השאלה אבל אנחנו מאד מודאגים וחוץ מפעם בשנה שאימי נפגשת לביקורת במרפאת לב חזה אין מי שיעה לנו על השאלות.. תודה וסופ"ש נעים

שלום א. CTA חזה ובטן להדגמת האורטה לא מחייבת שתיית חומר משלשל. ב. חשובה יותר הבדיקה בחזה, אך כדאי גם להדגים את האורטה בבטן. ג. המעקב אחרי הדליפה מהמסתם האורטלי צריכה להתבצע על ידי אקו. ד. צניחה של עלי המסתם המיטרלי היא תופעה יחסית שכיחה. רוב רובם של הסובלים מצניחה של עלי המסתם המיטרלי נשארים במצב זה ללא החמרה למצב של דליפה ולכן סביר בהחלט שהמסתם המיטרלי של אמך מתפקד מצויין. ה. המעקב לאחר ניתוח החלפת האורטה צריך להיות על ידי כירורג שביצע את הניתוח (או במרפאת אורטה או במחלקת ניתוחי חזה) או על ידי מרפאה קרדיולוגית שמתמחה בתחום וכמובן בבדיקות CT ואקו. ו. שורש האורטה של 46 הוא מורחב, אבל עדיין לא אינדיקציה לניתוח. צריך להישאר במעקב. תתכן אפשרות שאמך תצטרך ניתוח נוסף בעתיד לשורש האורטה והמסתם האורטלי. ז. יתכן קשר משפחתי של בעיות שונות ברקמת החיבור שמתאפיינות בין השאר בהרחבה ודיסקציה של האורטה בגיל צעיר יחסית. יש היגיון בפניה לבדיקה של שאר בני המשפחה. הייתי מתחיל בבדיקה פשוטה ולא חודרנית של אקו להערכת המסתם האורטלי והאורטה. בברכה דר' גיל בולוטין

מנהלי פורום ניתוחי לב