כפיפות בטן אחרי הריונות וניתוחים

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה

20/04/2020 | 12:29 | מאת: שרון

היי אני בת 41. אחרי 3 הריונות ו3 ניתוחים קיסריים. יש לי הפרדות בטנית אובחנה סמוך ללידה האחרונה כ3 סמ. מאז אני מתאמנת גם בחדר כושר וגם בפילאטיס ומאוד התחזקתי וכך גם הבטן. אבל.... אני לא מצליחה בשום אופן לעשות כפיפת בטן מלאה, אפילו לא מעבר אחד משכיבה על הגב לישיבה. רק התרוממות עד 45 מעלות בערך וזהו. ממש גם במאמץ עילאי מצידי. תרגול הפילאטיס כולל הרבה התרממויות כאלו ואני מרגישה שלא כך צריך להיות וכאילו איזה שריר לא עובד אצלי וצריכה להיות לי האפשרות להתרוממות כזו. מה לדעתך הבעיה ולמי לפנות... תודה

שרון שלום נשמע שאת אשה פעילה מאד מבחינה גופנית, דבר משמעותי מאד מבחינת כוח ובריאות כללית. שלושה ניתוחים קיסריים והמצאות של צלקת בטנית מחלישים מאד את שרירי הבטן, בעיקר בנוכחות של הפרדות בטנית. לחיזוק הבטן יש לעבוד על תרגילים ספציפיים העובדים הן על שרירי הליבה (שרירי הבטן העמוקים ושרירי רצפת האגן) והן על השרירים המניעים של הבטן. את התרגול יש לבצע בצורה מבוקרת עם דגשים של נשימה נכונה ואיסוף שרירי נכון (בעיקר של השרירים המייצבים) לצורך וויסות עליה של לחץ תוך בטני. אני ממליצה תחילה לגשת לפיזיותרפיסטית של רצפת האגן/ פיזיותרפיסטית המתמחה בטיפול אורתופדי סביב הריון ולידה לצורך הערכה והדרכה בנוגע לתרגול חיזוק מותאם ובטוח. מבחינת תרגול-מעבר משכיבה לישיבה בעזרת שרירי הבטן היא עבודה הדורשת מאמץ שרירי גדול, לבטן לאחר ניתוחים, עם הפרדות קשה לעמוד באתגר. ישנן דרכים להקל על העליה, לפרק לגורמים את התרגיל ולבצע בהדרגתיות ברמות קושי שונות- לדוגמא- עליה לא משכיבה מלאה אלא מחצי ישיבה ע"י הרמה של החזה והגב באמצעות משולש יוגה או כדור פיזיו תמוך על קיר. כשאת מרגישה שאת מבצעת את התרגול בקלות- הורידי את זווית השכיבה, כך עד שכיבה מלאה. חשוב בתרגול לוודא הוצאת אוויר איטית בזמן העליה ולשים לב שהבטן אינה קופצת החוצה אלא נשאבת פנימה ולמעלה- במידה ואת לא בטוחה אם את מבצעת נכון, כדאי להמתין עם תרגילים אלו עד להדרכת הפיזיותרפיסטית. בהצלחה! עדי

מנהלי פורום פיזיותרפיה