טיניטוס ועבודה כמוזיקאי

דיון מתוך פורום  מכשירי שמיעה, טיניטוס והיפראקוזיס

09/11/2007 | 10:39 | מאת: שאלתו של איל

שלום, אני מוסיקאי, לפני כ-12 יום ניגנתי בחדר חזרות עם מס' אנשים, ישבתי קרוב למתופף, נחשפתי לרעש עצום למשך 4 שעות כשבאוזניי אטמים המיועדים לשחיה ולא לרעש. מיד אח"כ חשתי כאבים בצידי הראש (עצמות האוזניים), הופיע רחש באזניים, כמעט נעלם ליומיים ואז חזר - הפעם כצפצופים באזניים הנשמעים בקביעות, כשעוצמתם משתנה אך הם לא נעלמים אף לרגע. ביקרתי אצל א.א.ג לפני יומיים, בוצע ניקוי אזניים שלאחריו השתנו לי תדרי השמיעה, אני שומע עכשיו הרבה תדרים גבוהים, הכל נשמע שונה: צלצול הטלפון, המים במקלחת, חיכוך דלת הכניסה במשקוף: נוספה צרימה קלה באוזניים. רגישות רבה להיחשפות לרעש במקום ציבורי (צעקות, מוסיקה רועשת וכו'). הבעיה הגדולה היא בעבודה: אני מלמד פסנתר, בשבוע האחרון עבדתי יומיים ארוכים (שעות רבות) והפסנתר בחדר בו אני מלמד ממש עושה לי חור בראש, אטמי אזניים מקלים רק במקצת. עברתי היום בדיקת שמיעה, טרם חזרתי לא.א.ג. עפ"י התוצאה יש ירידה בשמיעה של כ-40-50 די.בי בתדר 6000 הרץ. ידוע לי שאם יש פגיעה - היא באוזן הפנימית. האם עליי לקחת חופש דחוף מהעבודה כדי להגדיל את הסיכוי להחלמה? (אני יודע שלנזק שנגרם לאוזן הפנימית אין תרופה ומרפא). אני עצמאי ולא שכיר והמחיר של לקיחת חופש כנראה יהיה גבוה בכל המובנים, אך אוזניי חשובות לי כמו החיים עצמם. ה-א.א.ג שבדק אותי ביטל את מצוקתי בעבודה וטען שאני יכול להמשיך לעבוד עם אטמי אוזניים. אני סובל נוראות בכל יום עבודה. מה עלי לעשות? אודה לעצתכם (בעבר עבדתי - במצטבר - כ-8 שנים במקומות עבודה בהם יושבים עם אוזניות ומדברים עם לקוחות, כך שאני מעריך שגם מזה חלה נסיגה הדרגתית בשמיעה. בדיקת השמיעה שעשיתי כעת משקפת פגיעה קטנה כזו בתדרים נמוכים יותר, ואין לזה קשר עם החשיפה לרעש שאותה תיארתי כאן). אנשים קרובים לי (שאינם רופאים, אך דעתם חשובה לי),ממליצים לי לקחת חופש מוחלט מעבודה למשך שבועיים, ואם יהיה צורך - אף להאריכו (אולי בעוד שבועיים). האם זה נראה סביר? מה דעתכם? (יתכן שהצפצופים והסבל לא יסתיימו במהלך תקופה זו). תודה! ושאלת ההמשך של אייל : שכחתי לציין שאני או-טו-טו בן 42, והעבודות במוקדי הלקוחות עם אוזניות התמשכו על פני 12 שנים: 4 שנים בין 1991-1995 ועוד 8 שנים בין 1998-2006. רגישות לפסנתר במקום בו אני מלמד היתה קיימת (ממש ב"קטנה") גם קודם, ובכלל רגישות כללית באוזניים, אך כעת צלילי הפסנתר ממש עושים לי "דיסטורשן" באוזניים. הרגישות עלתה פי כמה וכמה, מאד מאד, ואני מרגיש (סובייקטיבית :-) שאני עובד עם "עצבים חשופים" ממש. מתחיל את יום העבודה בצהריים במצב סביר, ומסיימו בערב בהרגשה קיצונית של "איני יכול יותר".

09/11/2007 | 11:02 | מאת: ד"ר טליה מרק

שלום רב אני מבינה שיש לך כעת גם עוותים בצלילים, גם חוסר סבילות לכל דבר שנתפס בעינייך (או יותר נכון באוזנייך) כרעש חריג, ובנוסף אתה קשוב מאוד לטיניטוס. אתה מאוד חרד ובוא נתחיל להרגיע : 1. אין שום הצדקה לחופש אלא אם ממש ובאמת מתחשק לך מסיבות קצת יותר טובות מאשר פחד מהרעשים. 2. חשוב שיהיו לך אטמי אוזניים. גם אלה של מים מפחיתים את העוצמות וגם בהם יש הגנה. חשוב גם לעקוב אחרי השמיעה שלך ולראות אם יש דינאמיקה בשמיעה. 3. עדיין יתכן שעברת מאורע של הפחתת שמיעה פתאומית ושיהיה שיפור - אבל אם יש אסימטריה שמיעתית חייבים גם לבצע ברור נוסף דרך אא"ג (למשל בדיקת BERA). 4. חלק מהעוות שיש לך כעת בצלילים עשוי להגרם מהליקוי בתדרים הגבוהים. כדי להתיחס ברצינות לאפשרות זו אני צריכה לראות את בדיקת השמיעה שלך. 5. העבודה עם אוזניות אינה גורמת לחשיפה למפלסי רעש שנחשבים כפוגעים ככל הידוע לי, ואם היו ברשותך בדיקות שמיעה ישנות היינו מקבלים תשובות גם לשאלת הקשר לעבודה בעבר וגם לשאלת הליקוי הפתאומי - או לא פתאומי. 6. אתה מציין כי תמיד היתה לך רגישות לרעש, וכעת אתה מאוד חרד מה שמעצים את הנטיה שלך הישנה. מצד שני בריחה לשקט מוחלט היא הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות כעת (למרות הנטיה ה"טבעית" והעצות של הסביבה....). עדיף שתבלה את סוף השבוע במקום פעיל ורוחש, לא בדיסקו אבל בהחלט בחיק הטבע, מוזיקה רוגעת, ובשום אופן אל תסתגר אל שקט מזויף. זכור שהמוח שלך זקוק לגירויים שמיעתיים באופן טבעי, ואם תסתגר רק תחמיר את המצב. 7. קרא עוד בקישור www.tinnitus.co.il 8. לרוב חלק המוח הבלתי רצוני שלנו פותר לבד את כל ה"רגישויות" הללו - בין אם לרעשים פנימיים (טיניטוס) ובין אם לרעשים חיצוניים (חוסר סבילות לרעש, או היפראקוזיס). סמוך על המוח שלך - הוא יודע את העבודה. שתהיה שבת רגועה (נפשית) ופעילה (פיזית) ד"ר טלי מרק

09/11/2007 | 18:31 | מאת: אייל

תודה על התשובה המפורטת. אין הבדל בתחושה בין 2 האזניים, שתיהן עברו חוויה דומה, אוזן שמאל עברה חוויה מעט יותר קשה (עפ"י גרף התוצאות של בדיקת השמיעה), ויש תחושה של עדיפות קלה לשמאל בכיוון הצפצופים (נוטה קצת ל"אמצע-שמאל" על משקל "צפון-מערב") אך ההבדל קטן מאד. בשום פנים אין הבדל גדול או אסימטריה בין 2 האזניים. חשיפה לרעש כעת גורמת לי לסבול (גם בעבודה). רעש הפסנתר, רעש הדיבור בשיעורי הפסנתר (של התלמיד/ה) - כנ"ל, גם עם אטמי אזניים, אלא אם כן אני עם תלמיד/ה שמדבר/ת מאד בשקט או אינה/ו מדבר/ת כמעט כלל. האזנה למוסיקה (שהיא דווקא חשובה לי מאד נפשית) כאילו "מגרה" את עצבי השמיעה, מעייפת מהר מאד וגורמת לטינטון להתגבר בעוצמתו (באופן זמני). העבודה כך דומה קצת להתעללות עצמית. אני מודע לזה שתוך שבועיים אולי לא יחול (עדיין) שום שיפור, ושכפי שקשה לחזור עכשיו לעבודה יהיה קשה במידה דומה (לפחות) בעוד שבועיים. אבל כך ייחסכו ממני שבועיים של משהו שדומה להתעללות עצמית :-) אני מודע היטב לכך שלא אוכל להמשיך "לא לעבוד". ידוע לי. אין לי ביטוח לאובדן כושר עבודה ולכן הפתרון לא יבוא מהכיוון הזה, בטח שלא כעת. בכל מקרה לא אסתגר בשקט מוחלט, יש רעשי סביבה גם בבית (ברמה נמוכה יחסית), אני מתכוון להמשיך ולצאת מהבית לפחות פעם ביום (לארוחת צהריים במקום ציבורי, כפי שאני נוהג לעשות כעת), פעילות הכוללת נהיגה של כ-20 דק' בכל כיוון. שחיה היא פעילות נוספת שאני נוהג לעשות. האם מותר לי לשחות? הצפצופים שכמעט נעלמו - חזרו אחרי ששחיתי, וחוויתי אז גם חוסר שינה שהשלמתי כבר מזמן, אך הצפצופים נמשכים כל הזמן. האם שחיה יכולה להיות בעייתית לטינטון ורעשים באזניים? נתקלתי כבר באנשים (שאינם רופאים :-), (אחד מהם חווה טינטון שלא על רקע פגיעה בשמיעה) הטוענים שכן. האם ניתן להמשיך לשחות ללא חשש? "חופש" הוזכר כי חשבתי שחשיפה נוספת לרעש יכולה להרע עוד יותר את המצב ולפגוע בסיכויים להחלמה, או לעכב את הפסקת הטינטון. עיוות הצלילים שאני חווה לא מתרחש במידה שווה על כל פסנתר (יש לי נגישות לכמה וכמה פסנתרים, בעבודה, בבית וכו') יש כאלה שצליליהם מתעוותים יותר באוזניי, ויש כאלה שצליליהם מתעוותים פחות. כאשר אני כבר עייף, בסוף היום, אחרי חשיפה לרעש רגיל במשך העבודה, העיוות מורגש ביותר, מכל פסנתר. הרגישות גוברת עוד יותר. גם מידת עיוות הצלילים, על אותו פסנתר, איננה קבועה: היא עשויה להיות קטנה יותר בתחילת היום, ולגבור בסוף היום, לאחר חשיפה בת מס' שעות לצלילים האלה. עוד קצת על האזנה למוסיקה - המוסיקה נשמעת לי כרגע שונה. ספקטרום התדרים השתנה. אני שומע באופן מודגש את התדר בו מנגנים המצילתיים הקטנים שיש במערכת תופים, מה שנקרא "היי הט" Hi-Hat(אותם מפעיל המתופף ברגלו, ויכול לתופף עליהם גם בידיו - עם המקלות). הנה קישור: http://en.wikipedia.org/wiki/Hi-hat יש שם תמונה מפורטת באמצע העמוד, מימין. המוסיקה נשמעת לי "קריסטלית" מדי, ללא "בשר" ו"עומק" שמגיעים מתדרי האמצע ("מ?יד"). אנשים שעברו ניקוי אוזניים (לאחר תקופה ארוכה) מספרים שהם התהלכו כך שבוע, ואח"כ חזר תמהיל התדרים להיות נורמלי. למרות שעברתי ניקוי כזה בעבר, לא זכורה לי חוויה דומה, ואני כמובן חרד שאת התדרים שאינני שומע כרגע, לא אשמע עוד לעולם (מה שנכון עובדתית...:-) הלא כן..?) בקיצור, אני מצפה בקוצר רוח לפעילות המבורכת של חלק המוח הבלתי-רצוני, ומקווה שזה יתרחש במהרה (למה עלי לצפות? האם מדובר בשבועות?חודשים? שנים?) יש באפשרותי לסרוק את דף התוצאות של בדיקת השמיעה ולהעבירו אלייך, למס' פקס או לכתובת דוא"ל כלשהי, אם תוכלי לציין לאן לשלוח לך - אשמח ואודה לך מאד. תודה על הסבלנות. אייל. נ.ב. חופש תמיד טוב לקחת, בכל הזדמנות ומכל סיבה. אני שייך לאנשים שתמיד מתחשק להם לקחת חופש (אולי כולנו כאלה). מצד שני אני יכול להעיד על עצמי שאני עובד מסור, ישר ועם לויאליות גבוהה למקומות שבהם אני עובד. רק למען הסר ספק.

מנהל פורום מכשירי שמיעה, טיניטוס והיפראקוזיס