רוצה לשים סוף לחרדה הדנטלית

דיון מתוך פורום  חרדה דנטלית

08/01/2010 | 12:47 | מאת: גד שמן

שלום אני סובל מחרדה דנטלית קיצונית מזה שנים רבות, ולמעשה לא ביקרתי אצת רופא שיניים זמן ארוך פי כמה ממה שיחשב להיעדרות הטומנת בחובה סיכון... המקור לחרדה אצלי הוא בשל כאבים ובעיות בטיפולי שיניים שהתבצעו כשהייתי נער (דווקא כילד בכיתה א' עברתי שורת טיפולים די מסובכים בבית הספר לרפואת שיניים באוניב' ת"א ולא זכור לי שפחדתי!) ושגרמו לי להתחמק בכל מחיר מטיפולים ובכלל להדחיק את הנושא, תוך הקפדה יתרה על כל מה שיכול לתרום לבריאות הפה – פרט להגעה לרופא שיניים... בניגוד לחלק מהכותבים פה שקראתי את ההודעות שלהם (וכן באתרים אחרים) הבעיה שלי היא שמצד אחד אני מודע לחלוטין, באופן רציונלי כמעט, לסיכונים, לבעיות ולכן שהעניין לא יפתר מעצמו, ומצד שני למדתי "לחיות עם זה" עד כדי כך שאני מתייחס בשלוות נפש למוות וליום בו "אזחל" לרופא שיניים כשתי תחנות סופיות אי שם בהמשך החיים שאני מעדיף שלא לחשוב עליהם. פרט לחרדה הדנטלית אני דווקא אדם רציונלי יחסית ודי רחוק מחרדות ופוביות: זו למעשה הסיבה שהחלטתי לשים קץ לעניין זה (שעד לפני חודש שמרתי בסוד מוחלט, אפילו מאשתי ואנשים קרובים אחרים) שפשוט התיש אותי נפשית ללא כל פרופורציה ולפעמים גרם לי להרגיש כאילו אני חולה במחלה חשוכת מרפא כמו אנשים שהכרתי ובאמת היו חולים. כאשר אני עובר ליד מרפאת שיניים ברחוב, שומע ממישהו שהוא הולך לטיפול שיניים או אפילו רואה את הפרסומות של "כללית מושלם" בטלוויזיה אני מקבל "התכווצות בטן". ידוע לי בוודאות על שורה של טיפולים שאני אהיה חייב לעבור (2 עקירות כירורגיות של שיני בינה כלואות, 2 סתימות שהתפוררו (למרות שאני לא סובל מכאבים בארבע השיניים הנ"ל) ועוד לפחות שן אחת שכואבת לי כל מחזור זמן מסוים. כמו כן החניכיים שלי כנראה לא במצב טוב, שזה גם עניין תורשתי אצלי. לפני כחודש החלטתי לשים סוף לסבל וללכת לבדיקה, שללא ספק תחשוף בפירוט את היקף הבעיות ולא תאפשר לי להמשיך להתחמק. הבעיה העיקרית שלי היא חרדה קיצונית (למרות שאני לא הטיפוס הנושך, בועט ושורט...) מזריקת ההרדמה, המקדחה ובכלל מהתעסקות בפה שלי. בעבר זריקות ההרדמה כל כך הפחידו אותי (וגם לא תמיד היו יעילות) עד שעברתי לפחות 2 סתימות ללא הרדמה בכלל (ואני לא אתפלא אם אלה הסתימות שהתפוררו). לא עברתי טיפולי שורש או טיפולים יותר מסובכים מסתימה או עקירת שיני חלב. שאלתי היא האם אתה יכול להמליץ על "סדר פעולות מסויים" שכדאי לי לקחת כשאני בוחר מקום לטיפול: אני מעריך שרופא סבלני, מקצועי ובעיקר אמין, יוכל אולי להפיג אצלי חרדה בתוך הטיפול הראשון או השני. בתוכי אני כבר מתוכנת לראות את רופאי השיניים כאנשים לא רגישים... במידה ומותר להמליץ, האם אתה יכול להמליץ על רופא/ים מסויים באזור ת"א, או דרום גוש דן (או אפילו השרון) שאפשר להתחיל אצלו טיפול מקיף כזה? שאלה נוספת: מאז הימים בהם גררתי עצמי למרפאות שיניים, נוספו טכניקות רבות (או לפחות הפכו זמינות) שאני רואה בפרסומים: החלפת הקידוח בלייזר, הרדמה בעזרת מכשיר ממוחשב, גז הצחוק ועוד: לפעמים זה נשמע לי "יותר מדי טוב כדי להיות אמיתי" שכן "פלא" כזה היה אמור לדחוק החוצה טכניקות "מיושנות" יותר, או לפחות להכנס לשימוש במקביל להן בכל מרפאה. האם יש "קאץ'" בטכניקות אלה? (מלבד בעיות מסויימות שהן לא יכולות לפתור מסיבות טכניות). סליחה על הניסוח הארוך. בברכה. האי מייל שלי: [email protected]

ערב טוב,גד, אדם החושש מטיפול רצוי שיפנה לרופא בעל הבנה טובה בתחום ואם המון סבלנות.אשלח לך המלצה במייל. לגבי הטכניקות שהזכרת : -לייזר-עדיין לא ניתן בעזרתו לבצע טיפולים של ממש -הרדמה בעזרת מכשיר ממוחשב-זה מפחית את אי-הנוחות שכרוכה בהרדמה,אך יש טכניקות נוספות יעילות לא פחות -גז צחוק-לעיתים עוזר להתגבר על החשש בהצלחה ! דר. צביקה רוזנבלום

מנהל פורום חרדה דנטלית