כיצד משיגים מוצרים פרוביוטים

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

18/01/2010 | 06:23 | מאת: טובה בר-שאן

אשי שלום מוצרים פרוביוטים משיגים או בתזונה : יוגורטים, ירקות מוחמצים בבית. או בתוספי תזונה פרוביוטים שניתן לקנות בבתי טבע. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

18/01/2010 | 17:36 | מאת: דליה ודוד המרכז לבריאות וריפוי טבעי

הכנת כרוב כבוש ביתית ליצור אנזמי עיכול כרוב הכבישה (פרמנטציה) לבריאות האדם אנו מבקשים לציין שבריאות = לחיסון תאי "הכרוב הכבוש הוא קרוב לוודאי אחד המזונות הבריאים ביותר" כך כתב הכומר סבסטיאן ק?נ?ייפ, מומחה לצמחי מרפא ולתזונה, ומאבות הרפואה הנטורופאתית (1821-1897). מדוע ירקות כבושים- חיוניים לתזונה בריאה? התזונאים המובילים, הבכירים, המכירים בחשיבות התזונה הנכונה כיסוד עיקרי בבריאות, מעודדים את צריכת הירקות הכבושים על בסיס יומי. צריכת הירקות הכבושים, המיוצרים בשיטות המסורתיות המוכחות, מעניקה לאדם בן התרבות המודרנית (כולל ילדים), תזונה טבעית, טעימה ובעלת ערך בריאותי עצום. לירקות הכבושים "חיי מדף" ארוכים, טעמם חמצמץ מעודן, והם עשירים בויטמינים, במינרלים, באנזימי עיכול ובחיידקים ידידותיים, החיוניים לבריאות. תודות להתססה זו ניתן להאריך מאד את חיי המדף של הירק, את תכולת הויטמינים, המינרלים, האנזימים, הפיט וכימיקלים הזמינים, את טעמו של הירק שנכבש, ולקבל מוצר שהוא לעיתים בבחינת חומת מגן מפני המחלות השכיחות בחברת המתועשת, זו הצורכת מזון שאינו תואם בריאות אדם. מדוע כדאי להכין ירקות כבושים לבד? שיטת שימור זו של הכרוב (וכלל הירקות) היא היחידה המשמרת את הרכיבים הטבעיים הקיימים בירק הנכבש ויוצרת זמינות של חיידקים טובים. ההתססה הלאקטית משמרת את הירק ובו בזמן משפרת את איכותו, את טעמו, מקלה על תהליך העיכול במעי, מעודדת א?כ?לוס מחדש של המעי בחיידקים ידידותיים, מחזקת את המערכת החיסונית במעי ובגוף, שהם נדבך חשוב ביותר בשמירת הבריאות. מדוע כדאי לכבוש ירקות בכלי חרס כבישת ירקות בכלי החרס היא הכבישה הטובה ביותר, ממש כמו זו שנעשתה לפני מאות שנים בסין ובאירופה. המבנה הייחודי של כלי החרס יוצר את התנאים האידיאליים לתסיסה, ללא מגע עם חמצן, תוך הפעלת לחץ על הירקות התוססים. כלי החרס הייחודי בנויה מח?מ?ר ייחודי, עשיר בצורן. בעקבות חימום החמר לטמפרטורה של 1200 מעלות צלזיוס כלי החרס הופכת לכלי בקשיות אבן. כלי החרס מצופה בזגוגית (ללא עופרת) המונעת בריחת מים בתהליך התססת ירקות. למעוניינים בהזמנת הכלי הדרכה ולימוד לפנות לדליה ודוד המרכז לבריאות וריפוי טבעי עצמי 09-8846105/6 אנזימי עיכול- חיזוק ההגנה הטבעית של הגוף המאמר מצוטט ומובא במלואו ונתבקשנו להוריד את שם הכותב "גזים, עצירות, תחושת נפיחות בבטן, צרבות, עייפות כרונית, כאב ראש, שיעול טורדני: רובנו סובלים מסימפטומים אלה לעיתים, אחרים סובלים מהם לאורך שנים ולא מצליחים להבין מדוע זה קורה וכיצד ניתן לעצור את זה... מהו המכנה המשותף לסימפטומים מציקים אלה? פעמים רבות הסיבה לכך היא מחסור באנזימי עיכול. היום ננסה להבין מהם אנזימי עיכול, לשם מה הם נחוצים לנו וכיצד ניתן למנוע בעיות רפואיות בעזרתם. מהם אנזימים? אנזימים הם חלבונים אשר קיימים כמעט בכל מערכות גופנו ומזרזים פעולות כימיות ביולוגיות שונות, ובמילים אחרות- הם מאפשרים למערכות בגוף לבצע את עבודתן במהירות וביעילות גבוהות יותר. ללא נוכחות אנזימטית תהליכים מסוימים בגוף לא יוכלו להתקיים. אילו סוגי אנזימים קיימים? ניתן לומר כי קיימים 2 סוגי אנזימים: אנזימים מטבוליים- אליהם לא נתייחס כרגע, ואנזימי עיכול- אשר לשמם נתכנסנו כאן. אנזימי עיכול נחוצים כמעט לכל תהליכי עיבוד המזון שנכנס אל גופנו. מערכת העיכול שלנו ,המורכבת מן הפה ועד לפי הטבעת, כוללת איברים רבים ובכל אזור בה מצויים אנזימים שונים בהתאם ל"עבודה" שעליהם לבצע: מזון נכנס אל פינו כחומר מסוים, ותפקיד האנזימים, בין היתר, הוא לפרק את רכיבי המזון- חלבונים, פחמימות ושומנים- לרכיבים בסיסיים. ממש כמו "פועלי בניין"- אנזימי העיכול מקבלים חומרי גלם ומכינים לגוף "אבני בניין" הנחוצים לו לקיום ולתפקוד מקסימלים. מכאן ניתן להסיק שהחשיבות של מערכת אנזימטית מתפקדת ויעילה היא קריטית לעיכול תקין ולבריאות טובה. מניין מגיעים אלינו האנזימים? חלקם מיוצרים ע"י גופנו וחלקם מגיעים אלינו דרך המזון, והריכוז הכמותי שלהם משתנה בהתאם לפרמטרים המובאים בהמשך. ממה יכול לנבוע חסר? בגדול ניתן לומר כי חסר יכול להיות זמני או קבוע, והוא עלול לנבוע מן הגורמים הבאים: חסר גנטי (כלומר מולד/ נטייה גנטית לחסר), חסר שנובע מגיל (ככל שגילנו עולה- כך יכולת גופנו לייצר אנזימים הולכת ופוחתת), וחסר שנובע מתזונה לקויה. מהו חסר באנזימי עיכול הנובע מתזונה לקויה? מזון חי וטרי מגיע מן הטבע כשהוא מכיל מאגר של ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ואנזימים פעילים. חימום ועיבוד מזון גורמים לאיבוד האנזימים: צלייה, אפיה, בישול, טיגון, קרינה ( חימום במיקרו גל)- כל אלה הורסים אנזימים, הם לא עומדים בחום ומתפרקים. ככל שתהליך העיבוד או החימום יהיו ארוכים יותר – כך יכלו עוד ויטמינים, מינרלים ואנזימים מן המזון. כיצד תהליך זה מוביל אותנו אל סימפטומים של עיכול לקוי? המשוואה היא פשוטה: מחסור באנזימי עיכול = עיכול פחות טוב של המזון. וכשהמזון מתעכל פחות טוב, הוא נותר במערכת העיכול מעוכל חלקית בלבד, וכתוצאה מכך מופיעים הסימפטומים שציינו: גזים, עצירות, נפיחות בבטן, צרבות, עייפות, כאב ראש, שיעול טורדני, תופעות אלרגיה, וכן עלולים להיווצר חסרים תזונתיים כמו חסר סידן, חסר ברזל, וכו'. ניתן לראות שיש כאן מעיין "כדור שלג": תזונה לקויה תוביל למחסור באנזימים, שיובילו לעיכול לקוי של מזון, שיוביל לסימפטומים המציקים שציינו... כיצד נעלה את ריכוז אנזימי העיכול בגוף? א. נצרך פחות מזון מעובד: כאמור, רוב פעולות העיבוד והחימום שאנו מכירים משמידים אנזימים טבעיים שבמזון ופוגעים גם באנזימים שמייצר גופנו: קלייה, צלייה, אפייה, טיגון, קרינה, הוספת חומרים משמרים למזון, ריסוס בחומרי הדברה ועוד, כל אלה מאלצים את הגוף לעבוד קשה יותר ועיכולו נעשה ביעילות פחותה. לכן יש לצרוך כמה שפחות מזונות מעובדים. ב.כתוסף: כאשר נוצר חסר, הנובע לרוב מאחת הסיבות המוזכרות לעיל, ניתן לקחת תוסף תזונה המכיל אנזימים המופקים מן הטבע, והם משלימים את מאזן האנזימים החסר בגופנו ולכן מסייעים לריפוי הסימפטומים שציינו. ג.הטיפ החשוב ביותר של היום הוא אכילת מזון חי המכיל אנזימים: פירות וירקות טריים, קטניות מונבטות, דגנים, אגוזים וזרעים, וגם כרוב כבוש העשוי בכלי חרס - כל אלה עשירים באנזימים ולכן יש לצרוך מהם בכל יום. תוספים אמנם עושים עבודה טובה, אך חשוב לזכור כי שום תוסף הניתן בכמוסות אינו יעיל כמו אכילה של המזון כפי שהוא מן הטבע. בטבע אין מרכיב בודד אחד בלבד, אלא סינרגיה של חומרים שמשפיעים אחד על השני ומעצימים זה את עבודתו של זה, לכן תמיד יהיה עדיף לצרוך אנזימים מתזונה נכונה, ובהשאלה: עדיף גם לאכול גמבה אדומה במקום כמוסת ויטמין C, או לאכול דג סלמון במקום לצרוך כמוסת אומגה 3, וכו" המאמר מצוטט ומובא במלואו ונתבקשנו להוריד את שם הכותב פרוביוטיקה: סיוע בהגנה עצמית ההגנה הטבעית של הגוף נלחמת נגד מזיקים פולשים. למאבק בחיידקים מתגייסים המוצרים הפרוביוטיים, שמחזקים את המערכת החיסונית מאת: ד"ר אריאל טננבאום, 23/03/08 משמעות המושג פרוביוטיקה היא אוכלוסיית חיידקים ידידותיים, אשר מתיישבים במערכת העיכול ומסייעים בפירוק תרכובות מזון. חיידקים אלו כוללים מספר זנים מוחמצים, ותורמים להגנה הטבעית של הגוף. פרוביוטיקה מומלצת לשימוש בילדים, אלו חשופים לזיהומים בגן הילדים ובבית הספר. גם במהלך טיפול אנטיביוטי מומלץ לתת לילד פרוביוטיקה כדי לחזק את אוכלוסיות החיידקים הטובים בגופו, אשר יסייעו בקיצור תקופת המחלה ובחיזוק הגוף. החיידקים הפרוביוטיים נצמדים לשכבה מיוחדת במעי שנקראת מוקוזה, ומעניקים אפקט מגן בפני זיהומים הנגרמים מזיהומים ויראליים, כמו רוטה וירוס. הפרוביוטיקה מחזקת שכבת הגנה זו שמסננת פתוגנים ומזיקים מהסביבה החיצונית, כלומר היא יוצרת "ציפוי מגן". כתוצאה מאפקט זה, מומלץ לתת פרוביוטיקה גם לילדים הנוטלים אנטיביוטיקה, לשם צמצום תופעת השלשולים ומניעת התייבשות. ידידותיים לסביבה על מנת להפוך מוצר לפרוביוטי, יש צורך להתסיסו בזנים ספציפיים של חיידקים. מוצר רגיל מותסס גם הוא על-ידי חיידקים, אך כאלו שאינם בעלי תכונות רפואיות. משקה פרוביוטי מכיל מינימום של 10 מיליארד חיידקים ידידותיים מסוג L.Casai, בנוסף לחיידקי המוצר הרגילים. חידקיים אלו מחזקים את מחסום המעיים ומונעים חדירת פתוגנים (מחוללי מחלה) אל זרם הדם. בנוסף, מחקרים הראו מעורבות של חיידקי הפרוביוטיקה בחיזוק ההגנה החיסונית של הגוף, על ידי סיוע לנוגדנים בגופנו במלחמתם כנגד וירוסים וחיידקים. מוצרים הפרוביוטיים המכילים חיידקים ידידותיים אינם מהווים תרופה כלל, אלא כשמם כן הם, מוצרי מזון. החיידקים הידידותיים מסייעים למערכת החיסון לחזק עצמה מפני מחלות, אך אינם מונעים אותן לחלוטין. בנוסף, חשוב לציין שפרוביוטיקה יכולה לסייע בקיצור זמן מחלה והיא אף תורמת בהתמודדות הגוף עם תופעות לוואי וזיהומי משנה, שיכולים להיגרם על ידי השימוש באנטיביוטיקה, אך כאמור, היא אינה מהווה תחליף לתרופה. חיזוק ההגנה במהלך השנים נערכו אלפי מחקרים ונכתבו מאמרים מקצועיים על יעילותה של הפרוביוטיקה במניעת שלשולים ויראליים, יכולת להקל על מקרי אלרגיה כמו דלקות אף ועוד. בנוסף, עשרות מחקרים ברחבי העולם מגבים את הקביעה כי צריכת מוצרים פרוביוטיים, המכילים את החיידק L. casai מסייעים לחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף. כשאומרים ההגנה הטבעית של הגוף, הכוונה היא למערכת בגופנו המטפלת בחיידקים מזיקים ווירוסים. המעיים הם מערכת הגנה עצמאית הנקראת בשפה מקצועית "מחסום המעיים" ונלחמת נגד מזיקים הפולשים לגופנו. העובדה ש-70% מכלל התאים של המערכת החיסונית האנושית נמצאים במעיים, הופכת את הגנת המעי ליעילה במיוחד. ד"ר אריאל טננבאום, מחלקת ילדים בהדסה הר הצופים. פרוביוטיקה: כוח עזר לגוף הטיפול בפרוביוטיקה הוכח כיעיל במאבק במחלות הנוגעות למערכת העיכול. כל המנגנונים להבנת שיטת הפעולה של הפרוביוטיקה מאת: ד"ר עדי להט-צוק, 26/11/08 פרוביוטיקה הינה מיקרואורגניזמים חיים אשר תורמים לבריאות הנשא שלהם כאשר הם ניתנים במינון מתאים. כיום נמצאים בשימוש הרפואה מספר רב של מיקרואורגניזמים כאלו למטרות רבות. הנפוצים ביתר בשימוש הם: מינים שונים של החיידק לקטובצילוס (Lactobacillus), מינים של החיידק ביפידובקטריום (Bifidobacterium), סקרומיצס בולרדי (Saccharomyces Boulardi), וכן סוגי שמרים שונים. הטיפול בפרוביוטיקה בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בפרוביוטיקה במחלות שונות, אשר רובן קשורות למעי או למערכת החיסון. בתחום הגסטרואנטרולוגיה הספרות הרפואית תומכת במתן טיפול פרוביוטי בשלשול הנגרם בעקבות טיפול אנטיביוטי וכמניעה להתפתחות השלשול, כחלק מהטיפול בשלשול זיהומי חריף, כטיפול ב-IBS (תסמונת המעי הרגיש) וכחלק מהטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי (Hhelicobacter Pylori). כמו-כן, הטיפול מתאים כאשר ישנן מחלות דלקתיות של המעי (IBD). בתחומים רפואיים אחרים טיפול פרוביוטי הוכח כיעיל במקרים של אטופיק דרמטיטיס (Atopic Dermatitis) וזיהומים במערכת הנשימה העליונה. ישנם מספר מנגנונים אפשריים להבנת שיטת הפעולה של הפרוביוטיקה. לרוב, מדובר בשילוב של מספר שיטות. כאשר מדובר במניעה וטיפול בזיהומים במערכת העיכול, כנראה שתחרות ישירה בין הפרוביוטיקה לחיידקים הפתוגנים בשילוב עם השפעה על מערכת החיסון של המעי תורמת לאפקט. בנוסף, הפרוביוטיקה הוכחה כמורידה את חדירות המעי ואת הפרשת החומרים מעוררי הדלקת מהמעי. רמת האורגניזמים להשגת יעילות מרבית, על האורגניזמים להיות עמידים לחומצה ולמרה על מנת לשרוד את המעבר דרך מערכת העיכול העליונה. רוב סוגי הפרוביוטיקה אינם מתיישבים ברירית המעי הגס לזמן ארוך, ולכן על מנת לשמור על רמה יעילה של אורגניזמים יש לקחת את הטיפול באופן סדיר. ישנן מעט מאד תופעות לוואי לטיפול. תתכן נפיחות ואי נוחות בטנית קלה, אשר חולפת מעצמה לאחר הפסקת הטיפול. בחולים מדוכאי מערכת חיסון בצורה קשה או הסובלים מתסמונת המעי הקצר, תוארו מקרים של זיהומים סיסטמיים שהתפתחו בעקבות הטיפול. אי לכך לחולים אלו אסור לקבל טיפול פרוביוטי. אין תיאורי מקרה של זיהומים במקרים אחרים. כמו-כן, אין דיווחים לגבי השפעה על תרופות אחרות אותן נוטל החולה. ככלל, ככל שמינון האורגניזם גבוה יותר, כך התוצאות טובות יותר. אין עדות לכך שמינון גבוה אינו בטוח. הפרוביוטיקה ניתנת כקפסולה, אבקה, כדורים, נוזל או כחלק ממזון. הכמות הנדרשת לטיפול שונה בין סוגי האורגניזמים השונים והמחלות השונות. ד"ר עדי להט-צוק היא רופאה בכירה במכון הגסטרואנטרולוגי - דרכי העיכול והכבד, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

מנהל פורום תזונה טבעית