שיטות האימון האי צ'ואן ובטאי צ'י בעבר ובהווה.

דיון מתוך פורום  צ'י קונג - טיפול בתנועה

18/06/2012 | 10:52 | מאת: אמיר ניסן

הרבה אנשים שואלים אותי מה ההבדל בין אי צ'ואן לטאי צ'י? ההבדל העקרי הוא שבאי צ'ואן אין תבנית ( פורום). בטאי צ'י יש תבנית (סדרה של תנועות) שהיא המלון שכולל את הרעיונות, התנועות והאפלקציות של הטאי צ'י לאומת אי צ'ואן בו לא מתרגלים תבניות. וואנג שיאנג צ'אי מייסד האי צ'ואן חשב שתבניות מגבילות את המחשבה ולא צריכות להיות האימון העקרי. לאומת טאי צ'י ששם התבנית משמשת כמצבור ידע מימנה מוציאים רעיונות, תנועות, וישומים. לינג טאי צ'ונג לינג טאי צ'ונג המורה של המורה שלי בתמונה. למד אצל וואנג שיאנג צ'אי אי צ'ואן ואצל יאנג צ'אנג פו טאי צ'י. שני אנשים אלו היו מהבולטים מאומני הלחימה באומניות הפנימיות במאה העשרים. ( היו גם נוספים). וואנג שיאנג צ'י יסד את סגנון האי צ'ואן ששם דגש על עמידות המדיטציה ותרגול ללא תבניות. חלק מעמידות המדיטציה של וואנג אומצו גם ע"י אומני לחימה אחרים מסגנונות שונים. להרחבה אפשר לקרוא בקישור: http://qikong.co.il/index.php?m=text&t=5257 יאנג צ'אנג פו אחד האנשים שבזכותו הפך הטאי צ'י לאומנות הלחימה הפוללרית בסין ואולי בעולם. יאנג צ'אנג פו הראשון שלימד טאי צ'י מחוץ למעגל המשפחה והמקורבים וכן שינה את התבנית הבסיסית כדי שתתאים יותר למתרות בריאות. יאנג צ'אנג פו הוריד מהתבנית את התנועות המתפרצות כדי לחזק את מוטיב ההרפיה והמדיטציה בתבנית. תרגול התנועות המתפרצות Fa Jing תורגל בנפרד. ששאלתי את המורה שלי מאסטר צ'אן צ'ינג צ'ונג איך לינג טאי צ'ונג שלמד מוואנג שיאנג צ'אי ויאנג צ'אנג פו יישב את הסתירה בין הסגנונות? תשובתו של הצורה שלי צ'אן צ'ינג צ'ונג: למעשה טאי צ'י במקור לא התמקד בתבניות. התרגול הבסיסי ללא בן זוג היה. עמידת WU JI עמידות של התנועות הבסיסיות. חזרה על התנועות הבסיסיות לאט כדי ללמוד את העברת הכוח . תרגול כוח מתפרץ בתנועות הבסיסיות Fa Jing. בסוף תרגול התבנית כדי לשמר את התבניות ולהרפות. לפי דבריו של מאסטר צ'אן רק בזמנים מאוחרים יותר הפכה התבנית לעיקר התרגול בטאי צ'י המודרני. כניראה בגלל שבתרגול התבנית בקבוצה ניתן ללמד מספר גדול יותר של תלמידים שמתרגלים ביחד ע"י חיקוי של המתרגלים הותיקים.. בנוסף היו ההשפעות בסין בעיקר ע"י השלטון הקומיניסטי שעודד דגש על תחרויות של תבניות. מתרגלים שרצו להשתטף בתחרויות ולהתפרסם החלו להתמקד בתבנית על חשבון תרגול העמידות ותרגול התנועה הבודדת לאט ומהר. לסיכום מאסטר צ'אן חושב שאם מתרגלים טאי צ'י כמו פעם אז יש יותר קווים משותפים בין טאי צ'י ואי צ'ואן. באי צ'ואן התרגול הבסיסי ללא בן זוג כולל. עמידות מדיטציה עם מבנה עגול נקרה Zhan Zhuang. תרגול תנועה בודדת לאט כדי ללמוד את העברת הכוח Shi li. תרגול כוח מתפרץ Fa Li. בשונה מהטי צ'י באי צ'ואן יש בשלב המתקדם תנועה חופשית Jian Wu במקום תבנית. ישנם הבדלים בין הסגנונות בצורת המבנה אבל בשיטות האימון האי צ'ואן דומה יותר לטאי צ'י שתורגל בעבר לפני הפיחתו לפופולרי. גם באי צ'ואן וגם בטאי צ'י שלימד לינג טאי צ'ונג הדגש היה על Nei Gong (האימון הפנימי) ולא על התבניות. לינג טאי צ'ונג המליץ למתרגלי הטאי צ'י לחזור להתמקד בשיטות האימון שהיו נהוגות בעבר ולא להתמקד בעיקר בתבנית. כמו כן הוא לא אהב את השימוש בכפפות אגרוף הנהוג אצל חלק ממתרגלי האי צ'ואן קיום כי לטענתו הכפפות משנות את אופי העבודה. אשמח לקרוא את דעתכם על המאמר.

18/06/2012 | 15:25 | מאת: גל לוי

סקירה מעניינת מאד שכמוה חסרים הרבה מאד בעברית . מרחיב את האופקים תודה רבה גל לוי

18/06/2012 | 23:19 | מאת: אמיר ניסן

אמיר , המון תודה. רשומה רצינית מאד. ברור שמי שרוצה ללמוד צ'י קונג מומלץ שיבחר באמיר ניסן מורה עם עומק תכני ופרקטי. בברכה - גרשון קום

25/06/2012 | 10:04 | מאת: אמיר ניסן

מנהל פורום צ'י קונג - טיפול בתנועה