סקי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

איבדתם תחושה בעור והוא מחליף צבעים? זהירות! כוויית קור

סערת הכרמל כבר כאן, הטמפרטורות צונחות, הרוחות מנשבות בחוזקה וחוץ מאשר הצפות, שטפונות ועצים קורסים, קיימת סכנה נוספת שיש להיזהר מפניה: כוויות קור. מומחה ברפואת משפחה מסביר כיצד מזהים כוויות קור ומהו הטיפול הרפואי כוויות קור עלולות לגרום לנזק לרקמה בגוף כתוצאה מחשיפה לקור קיצוני. נכון, בישראל אנחנו רגילים יותר לכוויות מסוג אחר – כוויות שמש, אבל גם במקומותינו הקור לעתים הופך לדרמטי באזורים מסוימים ואל החשיפה אליו יש להיערך בהתאם ולהימנע מהופעת כוויות קור. ד"ר רמי סמנייה, רופא מומחה ברפואת משפחה, יועץ סוכרת ומומחה לאסתטיקה רפואית במכבי שירותי בריאות, פותח במסר מרגיע: "מזג האוויר בישראל נוח יחסית ונדיר שרואים כאן מצב מסכן חיים בגלל כוויות קור". עם זאת, הוא מתאר כיצד נוכל לזהות כוויית קור אם חטפנו כזאת. מה קורה לגוף כשמופיעה כוויית קור? "כשיוצאים לטיול בחורף במקומות הגבוהים, בחרמון למשל, ומשחקים בשלג, אפשר לראות מיד שינוי בצבע העור. הוא מתחיל להאפיר, לעתים גם להכחיל, הוא מתקשה והתחושה יורדת....
ללמוד עוד על סקי
איבדתם תחושה בעור והוא מחליף צבעים? זהירות! כוויית קור-תמונה

סערת הכרמל כבר כאן, הטמפרטורות צונחות, הרוחות מנשבות בחוזקה...

מאת: נעמי נתן -...
20/12/2021
טראומה בעיניים עקב פציעה-תמונה

פציעה בעין עלולה להיגרם בעבודה, תוך כדי פעילות ספורטיבית או...

מאת: ד"ר נדב...
06/10/2010
סכנות לעיניים: מהשמש - ועד קרינת המסכים-תמונה

הדרך הטובה ביותר להגן על העיניים שלנו היא בעזרת הגברת ערנות...

מאת: המרכז הרפואי...
12/02/2019
ראייה: להסתכל בעיניים פקוחות על המציאות-תמונה

סבתא סיפרה לכם כי יש למרוח שום על שעורה בעין? אתם מאמינים...

מאת: המרכז הרפואי...
28/05/2019

סקי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

בעקבות נעל סקי לא מתאימה נוצר דימום שנקרש מתחת לבוהן של שתי הרגליים - צבע סגול. כואב קצת בהליכה, ריצה ושחיה, אך אפשר לסבול. האם כדאי לחכות לספיגה הקריש וכמה זמן זה יכול לקחת? האם כדאי במצב כזה לעשות התערבות כלשהי? האם זה בסדר לרוץ, ספורט שאני נוהג לעשות וטרם חזרתי אליו? אודה להתייחסותך

שלום רב, שטף דם תחת ציפורן הינו סוג של טראומה שיכולה להיגרם אפילו מלחץ של נעל. במידה ואתה תופס את זה ביום הראשון אז ניקוז דם מאוד מועיל, ע״י חירור ציפורן. אך במידה וכבר עברו יומיים אין מה לעשות, תעזוב את זה ואפשר לציפורן לצמוח מחדש. הצמיחה החדשה איטית מאוד ולכן צריך הרבה סבלנות ולא לגעת, בין 4-8 חודשים בממוצע . אם אין כאבים ניתן לחזור לפעילות ספורטיבית. חג פורים שמח, בברכה, קרולין צמח , B.Sc(Hons), M.C.Pod מומחית בכירורגיה ושיקום הציפורניים. יו״ר העמותה לפודיאטרים ופודולוגים בישראל. www.mypodclinic.com

שלום איל :) קצת רקע על המקרה שלי: נפצעתי בתאונת סקי לפני 9 חודשים, אובחן שבר תלישה מרוסק של הטיביה אמיננס בברך שמאל, שתי צולבות קרועות חלקית במצב רע (קדמית מועמדת לשחזור), מיניסקוס קרוע. לאחר שבועיים עברתי ארתרוסקופיה בה חוברו הפרגמנטים ונתפר המיניסיקוס. לאחר חודש וחצי של קיבוע עשיתי פיזויתרפיה אינטנסיבית והכנתי את עצמי לשחזור ACL עקב אי יציבות ניכרת, קשיים בשיפור הטווח וקשיון שרירים בכל מצב של מנוחה העולה על מס׳ דקות. הגעתי לניתוח במצב של 0-110 מעלות (יש לי היפר יישור של 10 מעלות בברך השניה). לפני 4 שבועות בוצע הניתוח אך עקב פיברוזיס והרבה רקמות דלקתיות הוחלט לא לבצע בינתיים את השחזור, נעשה ניקוי של המפרק וכיפוף ויישור יזומיים ע״י הצוות בזמן הניתוח. חזרתי לפיזיותרפיה עוד ביום הניתוח ולאחר שבוע כבר לתרגול אינטנסיבי. מבחינת הפיזיותרפיה מרגישה שיפור משמעותי בהתקדמות, הוספתי מאז 10 מעלות לכיפוף ומגיעה כבר להיפר יישור קטן. קשיון השרירים השתפר משמעותית. מה שמדאיג אותי בעיקר זה שלאחר כיפוף אינטנסיבי (בעיקר פאסיבי ע״י פיזיותרפיסט) כואבת לי מאוד השוק, כאב שלא נעלם לאחר התרגול ונשאר כל היום, ומופיע לסירוגין שטף דם צהבהב לאורך השוק (בחלק העליון של הרגל). מהמטפלים אני מקבלת תשובה של ״הכאב לא בשוק אלא מקרין לשוק״, אבל זה לא מסביר את הכאב שלאחר מכן ואת שטף הדם. אשמח מאוד שתאיר את עיני :) תודה על זמנך וסופ״ש נעים, שירן

שלום רב צר לי לשמוע על הפגיעה אותה חווית. לפי הפנייה אני מבין כי יש שיפור משמעותי בטווחי התנועה והנוקשות של השרירים וזה הדבר החשוב. צריך לזכור כי לאחר פגיעה כזאת תקופת ההחלמה (כולל הניתוחים שעברת ועוד שיחזור רצועה צולבת קידמית אותה תעברי) לוקחת זמן רב. לגבי הכאב לאחר פיזיוטרפיה- במהלך תירגול פיזיוטרפיה מנסים להגדיל את טווחי התנועה על ידי אינטנסיביות עולה. הדבר גורם למתח על השרירים (שאינם רגילים לכך) ולכאבים. כדי לדעת את מקור הבעיה מומלץ להיבדק על ידי מומחה ברך. בהצלחה

תודה רבה איל על התגובה המהירה :) אכן יש שיפור משמעותי מאז הניתוח. התור למומחה הברך עוד רחוק, רציתי להרגיע את עצמי שהתרגילים האינטנסיביים לכיפוף לא עלולים להזיק. שוב המון תודה ושבוע נעים :)

שמחתי לעזור

היי, אני בת 27, לא מעשנת ובריאה בדרך כלל. כאשר אני מתאמנת בחדר הכושר אלו בדרך כלל אימוני כוח, והחלטתי לחזור בהדרגה לאימוני סיבולת לב ריאה. אני עושה את המכשיר שנראה כמו "סקי". קרה לי כמה פעמים שבזמן הפעילות האירובית הדופק שלי הגיע מעל 200 (207, 216, 209) מתוך מדידה בעזרת המכשיר עצמו (לוחיות המתכת שבידיות המכשיר), ברור לי שהמדידה דרך מכשיר האירובי לא מדויקת, אך גם סטייה של 20 דפיקות משאיר אותי עם דופק גבוה. אני רק אציין שאני בקושי מזיעה תוך כדי. באחת הפעמים במקביל אלי בן זוגי התאמן יחד איתי, כאשר אני מגיעה לדופק של 200+, הוא הגיע ל140 באותו מכשיר ה"סקי" והזיע כולו (הוא בכושר ממש טוב). לפעמים גם כשאני עולה מדרגות אני מרגישה שהדופק שלי נורא מהיר, ממה הדבר יכול לנבוע לדעתך? תודה מראש.

הי אוראל, על פניו נשמע שהכל בסדר. זה נכון שלפי הנוסחא של 220 פחות הגיל זה נראה שאת עוברת את הדופק המקסימלי שלך כביכול, אך הנוסחא לא מדויקת וישנם אנשים שעוברים את הדופק המירבי הצפוי שלהם. זיעה לא תמיד מהווה קנה מידה למידת המאמץ, ישנם אנשים שמזיעים יותר וישנם פחות. בן זוגך כפי שציינת הוא בכושר גבוה ולכן הדופק שלו במאמץ יהיה נמוך יותר. זה מה שקורה לאחר תקופת אימונים, הדופק יורד עם התייעלות המערכת לב-ריאה. יחד עם זאת, במידה והמדידה שלך אכן נכונה, הדופק נשמע מעט גבוה. אני מציעה שתפני לרופא ותבקשי הפנייה לבדיקת מאמץ (ארגומטריה) שם יוכלו לבדוק את תגובת הדופק שלך במאמץ מדורג עד מאמץ ודופק מירבי אמיתי. בברכת כושר ובריאות יעל

שלום, יש לי מספר שאלות הנוגעות לתזונת תינוקות בגיל 9-12 חודשים: הבן שלי בגיל 9 וחצי חודשים, משקל ממוצע ומעלה, ללא בעיות אכילה. לאחרונה התחלנו להחליף את הבקבוק של אחה"צ במוצקים מבוססי מוצרי חלב. מלבד זאת אוכל ארוחת פירות בעשר וארוחה בשרית בצהריים, וכן שני בקבוקי פורמולה בבוקר ולפני השינה. אחה"צ הוא מקבל צלחת של ביצה קשה + אבוקדו + גבינת סקי + עגבניות שרי + חתיכות קטנות של לחם (הכל במרקם עיסתי). השאלות שלי הן: 1. מה מומלץ לתת אחה"צ מבחינת מאכלים? מה אסור לתת? 2. האם ארוחה אחת אחה"צ זה בסדר או עדיף לפצל למשהו קטן כשקם משנת הצהריים וארוחת ערב לפני האמבטיה? 3. האם אפשר כבר לתת חביתה? 4. אילו מוצרי חלב מומלצים/מותרים? האם יש מוצרים אסורים? מה אחוז השומן המומלץ? האם כדאי להמנע ממעדנים מתוקים אם אפשר (כמו דניאלה או גמדים) או שזה בסדר? 5. מתי ואיך כדאי לעבור לאוכל שדורש לעיסה (למשל לחם)? 6. מתי מומלץ להתחיל עם אוכל אצבע? 7. מהי כמות הבשר המומלצת ליום? כרגע אוכל עוף והודו. מתי אפשר להתחיל עם בשר אדום? 8. מהי כמות המים שמומלץ שישתה ביום (בהנחה שכרגע אוכל כ-450 מ"ל פורמולה ביום). אני מודה לך מאוד. אירית

אירית שלום,בין גיל 9-12 חודשים תפריט התינוק מתחיל להיות דומה לתפריט שלנו כמשפחה - עם שינויים קלים - בייחוד במרקם ובכמות. 1. המאכל היחידי שאסור לתת לפני גיל שנה - הינו דבש (גם לטעום דבש בראש השנה אסור).אך בין גיל 9-12 חודש - בהנחה שמרקם האוכל מתאים ליכולת הלעיסה/בליעה של תינוקך - מותר הכל. בגיל 9 חודשים מתחילים עם גבינות , ובגיל 10 חודשים מצרפים ביצים.אך מאכלים שמכילים שני דברים אלה - מותר לתת לטעום גם לפני גיל 9 חודשים.תפריט הארוחה שציינת כמנת אחר הצהריים נשמע מצויין -ניתן לגוון עם קצת טונה, טחינה, פשטידות רכות . 2.לגבי פיצול הארוחה לארוחות קטנות - העדיפות הראשונית הינו לחבר את ארוחות התינוק בן 9-12 חודשים לזמני הארוחות של ההורים - אוכל הינו חוויה חברתית - ולכן כדאי שכל המשפחה כולל התינוק בן 9-12 חודשים יאכלו ארוחת ערב ביחד סביב השולחן - הוא בכסא אוכל, ואתם על ידו בשולחן המטבח/פינת האוכל. אך יש לקחת בחשבון את יכולות האכילה והרעב של תינוקך - ויש תינוקות שמתמודדים טוב יותר עם ארוחות קטנות תכופות. 3. מגיל 10 חודשים מומלץ להכניס ביצים לתוך התפריט - זה יכול לבוא בצורת ביצה קשה, חביתה או מקושקשת (מומלץ לא ביצה רכה!). ניתן לתת ביצה ליום - אך ההמלצה הרווחת הינו 4 ביצים בשבוע - כיון שהתינוק נחשף לעוד ביצים בתוך מאכלים כגון פשטידות, עוגות וכו'. 4. כל מוצרי החלב מומלצים .עדיף להתחיל בכל מה שלבן (לעומת צבעוני), כיון שיוגורט לבן, גבינה לבנה, קוטג' וכו - הם ללא תוספת סוכרים - ואין סיבה לחשוף ישר למוצרי חלב המתוקים (אף שבמשך הזמן ניתן גם לתת מדי פעם מעדן, גמדים, דניאלה וכו'. )חשוב לגוון!לגבי גבינות - חשוב לפחות 5% שומן ולא פחות. ניתן לתת גם גבינה צהובה - אם התינוק מסוגל כבר לאכול מרקם כזה. 5. המעבר למאכלים יותר מוצקים הדורשים לעיסה - שוב תלוי בתינוק עצמו - יש תינוקות בגיל 6 חודשים המסוגלים לאכול אוכל מוצק , ויש תינוקות בני שנה - שחייבים שהכל יהיה מרוסק לגמרי-גם אם יש לו כבר כמה שיניים בפה. היכולת לאכול אוכל מוצק וללעוס אותו - מתפתחת עם הזמן ובד"כ סביב גיל שנה - יש יכולת טובה בלעיסה - אבל חשוב מאד להיזהר מפני סכנת חנק - ולהציע מאכלים מוצקים בחתיכות קטנות מאד, ותמיד בהשגחת מבוגר. מבחינת המוכנות - יש צורך בהתנסות - לדוגמא אם כעת הוא אוכל אבוקדו מרוסק לגמרי עם גבינת סקי, ניתן למעוך את האבוקדו קצת פחות,ולראות איך הוא מתמודד עם זה בפה. במידה ואת רואה שהוא מתקשה בלעיסה - אזי יש לחזור לריסוק מלא, ולנסות שוב בעוד שבועיים. 6. אוכל אצבע - תלוי שוב ביכולת של התינוק להתמודד עם אוכל מוצק - בהחלט ניתן להתחיל בנסיונות סביב 9-12 חודשים - זהו גיל מצויין גם מבחינת ההתפתחות של המוטוריקה העדינה - התינוק לומד להשתמש באצבועתיו בתפיסת צבת. 7.כמות הבשר היומית הינו 50 גרם - זה שווה לכמות הבשר שיורדת משוק של עוף. בהחלט ניתן להחליף עם הודו או בשר בקר - זה כדאי גם מבחינת הגיוון - ומאד חשוב לגוון את האוכל - גם מבחינת הטעם, גם המרקמים השונים, וגם מבחינת תכולת הברזל שיש בהודו ובבשר בקר - שהינה גבוהה יותר מאשר בעוף. 8.מומלץ להציע מים אחרי ארוחת הבשר.בד"כ לא זקוקים בגיל זה ליותר מ150 CC ביממה - כיון שעדיין האוכל שלו הוא מאד נוזלי, וכן הוא מקבל השלמות של בקבוקי פורמולה. יש להציע את המים - אם הוא ירצה - הוא יקח ואם לא - אין צורך להתעקש. בימים החמים - אם אינו מוכן לשתות מים, ואת רואה שהחיתולים לא רטובים מספיק - עדיף להציע פורמולה - העיקר שלא יתייבש. שתהיה לכם שנה טוב ומתוקה וסופשבוע נעים!