מחלות סיסטמיות: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סובלים מכאבי מפרקים? כך תדעו אם כדאי לגשת לראומטולוג

אם אתם סובלים מכאבי מפרקים, בעיקר כאלה המחמירים בעת מנוחה ומלווים בקשיון, כדאי שתמהרו לתאם ייעוץ אצל ראומטולוג. החדשות הטובות: כיום, באמצעות אבחון נכון, ניתן להתאים לחולה טיפולים זמינים ומתקדמים, שיכולים לסייע באופן ניכר בשיפור התסמינים ובטיפול במחלה דלקת בגיד, בעיות מפרקים ואפילו כאבי גב, עלולים להעיד על בעיה הדורשת אבחון אצל ראומטולוג, ולא בהכרח אצל אורטופד. אילו בעיות שכיחות נכללות בתחום ומתי כדאי לגשת לאבחון? מדריך   מהי ראומטולוגיה? מדובר בתת-התמחות ברפואה הפנימית, העוסקת בדלקות מפרקים ובכאבים ברקמות הרכות, לרבות כאבי שרירים ודלקות בגידים. תחום הראומטולוגיה מאגד בתוכו כ-200 מחלות שונות, חלקן בעלות רקע אוטואימוני, כלומר מחלות הנובעות משיבוש במערכת החיסון, ביניהן: דלקת מפרקים שגרונית (ראומטואידית), לופוס (זאבת), סקלרודרמה (טרשת העור) ועוד. קבוצה נוספת בתחום מתייחסת למחלות הדלקתיות של עמוד השדרה, כגון: "אנקילוזינג ספונדיליטיס", דלקות הכרוכות בפסוריאזיס, דלקות מפרקים הכרוכות במחלות מעיים דלקתיות (קרוהן וקוליטיס) ודלקות...
ללמוד עוד על מחלות סיסטמיות
עיוותים בבית החזה-תמונה
מאת: דוד שוסיוב
20/10/2013
נקודת תורפה: דלקת בגיד אכילס-תמונה

גיד אכילס, הממוקם בין השוק לכף הרגל, הוא הגיד הגדול בגופנו...

מאת: ד"ר איתן...
16/03/2010
טיפולי שיניים בהרדמה כללית: מדריך-תמונה

מטופלים רבים סובלים מפחד קשה מטיפולי שיניים. חלק מהמטופלים...

מאת: ד"ר דן בולדן...
25/03/2019
בעיות במרפק: כיצד מטפלים?-תמונה

בעיות במרפק שכיחות בקרב כלל האוכלוסייה, ולא רק ספורטאים...

מאת: אסיא מדיקל
06/03/2017
אולי יענין אותך לדעת...
גלאוקומה - תמונה
גלאוקומה
סוגי גלאוקומה עיקריים
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל למחלות סיסטמיות?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

מחלות סיסטמיות: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

יש לי ילד שאובחן עם פאנאובאיטיס דו"צ, והיפופיון בעין ימין,מטופל בפרדניזולון חודשים וחצי,יש שיפור התחלנו עם 15 מג ,וירדנו בהדרגה ,כעת אמרו לנו שהירידה תיהיה איטית במקום ירידה של 3 מג לשבוע ,אז לרדת ל3 מג במשך שבועיים,ואחכ 2.5 גם שבועיים,ואחכ 2, ואחכ 1.5 וכו..האם זה בסדר?אם חלפה המחלה וכרגע הילד בסדר גמור,כרגע המינון 0.8 CC ,שזה אומר 2.5 מג אז אפשר לרדת יותר בהדרגה? מכיוון שזה ילד בגיל 4 ואנחנו מפחדים מהטיפול הממושך.. אשמח לתשובה תודה רבה

שלום רב, כפי שוודאי הוסבר לכם הטיפול במחלת אובאיטיס לא זיהומית הוא טיפול ממושך ודורש בקרה קבוע של רופא עיניים עקב תופעות לוואי אפשריות של הטיפול וחשש להתלקחות מחדש. לא ציינת האם נמצאה מחלה סיסטמית אשר גם דורשת טיפול ואז יש צורך בטיפול ומעקב גם אצל רופא ראומטולוג. בנוסף יש לעקוב גם אחרי חדות הראיה ולוודא שהוא מטופל כראוי למניעת התפתחות של עין עצלה. אם הטיפול בסטרואידים סיסטמיים הוא במגמת ירידה זה סימן טוב, אם דרוש טיפול קבוע מומלץ לשקול מעבר לטיפולים אחרים. לידיעתך, קיים היום פורום לחולי אובאיטיס דרך עמותת לראות בשיתוף החוג הישראלי לאובאיטיס, מומלץ להרשם. בברכת בריאות שלמה, ד״ר וולף

ד"ר שלום רב, ותודה רבה על תגובתך, נכון לעכשיו לא נמצאה מחלה סיסטמית, למעט אנטי סטרפטוליזין גבוה 400 שהיה בשעת האבחון, ועדין לא במגמת ירידה בניטורים האחרונים,מספר ימים טרם המחלה הוא סבל מכאבי גרון וחום 39. מתחילת הטיפול מהסטרואידים הוא סובל ממחלות חום חוזרות ונשנות,ומשבוע שעבר יש תלונות על כאבים במפרקי ברכיים,אנחנו במעקב ראומטולוג ילדים,האם כל רופא עינים בקהילה יכול לבצע בדיקת חדות ראיה למניעת עין עצלה? או רק בבית חולים.וכל כמה זמן מומלץ לבצע את המעקב של חדות ראיה? תודה רבה

ד"ר שלום רב, ותודה רבה על תגובתך, נכון לעכשיו לא נמצאה מחלה סיסטמית, למעט אנטי סטרפטוליזין גבוה 400 שהיה בשעת האבחון, ועדין לא במגמת ירידה בניטורים האחרונים,מספר ימים טרם המחלה הוא סבל מכאבי גרון וחום 39. מתחילת הטיפול מהסטרואידים הוא סובל ממחלות חום חוזרות ונשנות,ומשבוע שעבר יש תלונות על כאבים במפרקי ברכיים,אנחנו במעקב ראומטולוג ילדים,האם כל רופא עינים בקהילה יכול לבצע בדיקת חדות ראיה למניעת עין עצלה? או רק בבית חולים.וכל כמה זמן מומלץ לבצע את המעקב של חדות ראיה? תודה רבה

שלום רב, בתשעה חודשים האחרונים הופיעה לי פריחה 3 פעמים לאחר חשיפה לשמש התפרחת הופיעה בעיקר בזרועות ומתחת לצוואר. בבדיקות מעבדה ה-ana היה תקין ובממצאי הביופסיה היה כתוב שהאבחנה מתאימה ל erythema multiforme אך גם ל- le. לסיכום הרופאה כתבה באבחנה שהכל הנראה זה לופוס עורי . לאחר ששללה את האפשרות לerythema multiforme כיוון שלא היה לי הרפס.איך ניתן לקבוע בוודאות שזה לופוס עורי ?אם בממצאי הביופסיה לא היה אזכור למחלה זו ע"י פענוח הפתלוג ואם בדיקות הדם תקינות ?כעת נשלחתי לבדיקות תפקודי קרישה ול anti phospholipid abובדיקת שתן לחלבון האם התשובות הללו יכולות לשפוך אור אם אכן מדובר בלופוס עורי ?

שלום, לופוס יכול להיות רק בעור ויכול להיות מחלה כללית (סיסטמית) שגם מערבת את העור. יש בלופוס כמה סוגים של פריחות, המוכרות יותר הן פריחה על הפנים (נקראת פריחה פרפר בגלל הצורה) ופריחה שדומה לפסוריאזיס (רובד אדום עם קשקשת). יש עוד הרבה מאוד סוגים של פריחות, ולכן כדי לאבחן חייבים לבצע מהנגע ביופסיה ולחפש מאפיינים של לופוס. מלבד מראה התאים במיקרוסקופ, יש מקום גם לצבוע בטכניקות מיוחדות את הביופסיה. ועדיין, לפעמים קשה להגיע למסקנה ולכן יש מקום לשקול ביופסיה נוספת כי המשמעות יכולה להיות חשובה, וזה גם חומר למחשבה במקרה שלך. למיד אפשר לבקש חוות דעת נוספת של פתולוג. בכל מקרה ובאופן כללי- חשוב לוודא שאין מעורבות מערכות אחרות בגוף במחלה ולכן נשלחת להשלים בדיקות (אלו שציינת). רק להזכיר בנוגע ללופוס ופריחות (ולופוס בכלל) שיש חשיבות רבה לנסות להימנע מחשיפה לשמש (למרוח קרם מקדם הגנה לפחות מספר 15) וגם עישון יכול להחמיר פריחה בחולי לופוס. בהצלחה.

תודה על המענה. בבדיקות הדם הופיע ערך של rf מוגבר .ana היה תקין . בהינתן שזה המצב לופוס עורי וערך של rf מוגבר מותר לי לעבור פרוצדורה של ניתוח פלסטי (הרמה והגדלת חזה ) או שאין קשר בין הדברים ?היות ויש שיבוש במערכת החיסון אני קצת חוששת

RF יכול להיות מעט מוגבר בכ 10-15% מאוכלוסיה בריאה. בהנחה שאין מחלה סיסטמית (כללית) פעילה, אין התוויה כנגד ניתוח אסטטי, אולם אם הבעיה העיקרית היא עורית, כדאי להתייעץ עם רופא עור, שמתמחה במחלות עור אוטואימוניות.

אני במעקב של רופאת עור מומחית בבית חולים (מרפאות חוץ) אך אינני יודעת אם מתמחה ספציפית במחלות עור אוטואימוניות ...אתה יכול להמליץ לי על רופא באזור חיפה ?

לא מכיר בחיפה אבל את יכולה להתייעץ עם רופאת העור שלך

שלום רב,בהמשך לתכתובת שלנו נפגשתי היום עם ראומטולוג בבית חולים רמבם ..הצגתי בפניו את תשובות ב.דם והוא שלל זאבת וסקלרודרמה.התייעצתי איתו לגבי ניתוח להגדלת חזה והוא בתגובה אמר שהיות ויש את האבחנה ללופוס עורי אזי הניתוח יכול להגביר תגובה ממערכת החיסון ויש נשים שפיתחו מחלות אוטואימוניות בעקבות החדרת שתלים. האם העובדה שמערכת החיסון שלי פועלת באופן משובש בעת חשיפה לשמש יכולה להעמיד אותי בסיכון כלשהו לחלות בסקלרודרמה ?הוא טוען שיש קשר בין שתלים לפיתוח מחלה מסוג כזה.אני ממש אובדת עצות האם לבצע ניתוח בשלב זה בהתחשב בעובדה שבשנה האחרונה פרצה לי הרגישות הזו או לחכות עם זה ולתת למערכת החיסונית אולי סיכוי להתחזק ?

אם הרופא שלל מחלה אוטואימונית אצלך (כך ציינת) אז אני לא רואה כל בעיה עם ניתוח קוסמטי. במידה וכן יש מחלת לופוס ברקע, אין התוויה נגד ניתוח כזה. לא הוכיחו בעבודה מסודרת גדולה ומקיפה שניתוחים אסטטים מסוג השתלת סיליקון גורמים להתלקחות או התפרצות של המחלה האוטואימונית, אם כי הסבירות שהתלקחות כזו תקרה, כנראה מוגברת מאדם ללא מחלת רקע אוטואימונית. אולם שוב, אם נשללה מחלה אוטואימונית אצלך, אז זה לא רלוונטי.

היי ד"ר. תודה על מענה מפורט. מחלת לופוס סיסטמית נשללה.לופוס עורי לא נשלל ..ולפי מה שהבנתי לופוס עורי זו מחלת עור אוטואימונית .אם כך אני בדרגת סיכון להתלקחות של סקרלודרמה כיוון שלדבריו נמצא קשר מחקרי בין שתלי סיליקון להתפרצות מחלת עור אוטואימונית שנקראת סקרלודרמה.אגב בדיקות המעבדה תקינות למעט לויקופניה קלה. אני רוצה לדעת אם העובדה שיש לי לופוס עורי בלבד מכניסה אותי לדרגת סיכון לחלות במחלה נרחבת יותר עקב הכנסת שתלים וניתוח בפני עצמו שעלול להכביד על מערכת החיסון שבשנה האחרונה פעלה באופן משובש עקב כל הפריחות תודה על ההתייחסות מקווה שהבנתי את עצמי נכון בשאלות

אין תשובה לשאלה הזו ולכן אין התוויה נגד ניתוח כזה. אני מניח שהסיכון לסיבוכים מהסוג שציינת מוגבר יותר אצל אלו שמראש סובלים מבעיה אוטואימונית.

שלום ד"ר ראשית אני מודה לך על כל ההתייחסות לשאלותיי. האם אתה יכול להמליץ לי באזור המרכז על רופא עור שמתמחה בבעיות עור אוטואימוניות ?באזור חיפה ישנם רופאי עור שמטפלים בכל הבעיות אך אני מעוניינת להגיע לרופא שזה תחום ההתמקצעות שלו.אודה לעזרה

יש באיכילוב מרפאת עור למחלות אוטואימוניות בראשותו של ד"ר טל צאלי https://www.tasmc.org.il/Personnel/Pages/Zeeli-Tal.aspx

שלום ד"ר, מה משמעות ממצאי הביופסיה שעברתי (אני לאחר שנה של טיפולים וזו הביופסיה השניה שעברתי) - her2+3, er+1, pr neg. האם המשמעות להמשיך או להפסיק הטיפול בהרצפטין ופרג'טה ונבלבין ולוקרין או שיש מקום להפסיק הכול מלבד הטיפול הביולוגי ולקבל הקרנות לשד לפני ניתוח כדי להגיע לניתוח משמר שד. בפט סיטי נרשם ללא מחלה סיסטמית וקליטה בשד נמוכה. מצפה לתשובתך. תודה רבה ד"ר. פאני

ממתי ומאיפה הביופסיה החדשה?

פרט כאInvasive duct carcinoma, grade 2, with lobular features, foci of lymphocytic infiltration, and minimal component of ductal carcinoma in situ, intermediate היי ד"ר זו ביופסיה שביצעתי לאחר MRI בשאלה של איזה ניתוח לבצע ומה מצב הגידול בשד. להלן הממצאים: grade, cribriform and solid type, with focal central necrosis and .calcifications :Immunohistochemical stains Ki 67 - positive in 10% of tumor cells E-cadherin - positive (1+) ER – positive PR – negative (3+) HER-2 – positive מה המשמעות? מה זה ER חיובי ו PR שלישי וHER2ּּ+3 ומה זה אומר לגבי הטיפול וסוג הניתוח שיבוצע? תודה

היי, בביופסיה יש ממאירות שד המגיבה לטיפול ביולוגי . לגבי סוג הניתוח- אין לי מידע מנתונייך. תצטרכי לפנות לכירורג או האונקולוג המטפל שמכירים את התמונה הכוללת. בהצלחה!

תודה רבה דוקטור. את מקסימה!!!! שהשם יברך אותך בכל הברכות שכתובות בתורה. פאני

אימי חולה מזה 11 שנים בסרטן שד גרורתי טופלה בתרופות ביולוגיות הורמונליות לאורך כל השנים , עברה הקרנות , עד לפני 3 שנים שהגיע גרורה למוח הוציאו את הגרורה והיא קיבלה הקרנות , לפני חצי שנה המחלה החלה להתפשט ואמש לאחר MRI מוח נמצא כי הודגמו 4 מוקדי דמם טרי בגדלים של בין 6 ל 27 מ"מ ע"פ הניאונוקולוג המצב לא טוב ואין מה לעשות , 11 שנים לא וויתרנו ונלחמו להשיג לאמא שלי את הטוב ביותר אנחנו מחפשים לשמוע דעה שנייה ואודה לכם אם תמליצו לי האם יש איזשהו טיפול שאנחנו יכולים לנסות כל דבר שנוכל למצוא על מנת לעזור לאמא שלי תודה לכל העונים מראש

שלום עינב, לפי תאור שלך בעיה עיקרית כעת בפיזור מוחי -כדאי להתיעץ עם נוירואונקולוג על אפשרויות טיפוליות ,וכמובן גם עם אונקולוג מטפל שמכיר את אמא שנים רבות,מצבה של מחלה סיסטמית, טיפולים קודמים ותגובות אליהם, ומה אפשרויות לטיפולים בהמשך. בברכה