לויקופניה וטרוממבוציטופניה

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

25/11/2019 | 14:52 | מאת: ליה

אימי בת 54. ברקע: היפותירואידיזם, אלרגיה, גסטריטיס כרונית. לפני כשנה התקבלה בדיקת דם עם רמת טסיות של 129 אלף. רופאת המשפחה שלחה אותה להמטולוגית, אז בוצעה בדיקת דם נוספת במקום והספירה הייתה 147 אלף ושוחררנו לדרכינו בטענה שהכל תקין. יש לציין שwbc היה 4.3, hb - 13.9, המטוקריט תקין. B12, חומצה פולית, ברזל היו תקינים. לאחר מספר חודשים בוצעה בדיקת דם שגרתית ורמת הטסיות הייתה 44,000 ו wbc 3.9. יתר הבדיקות היו תקינות. הופנינו שוב להמטולוגית וחזרנו על הבדיקה מספר הטסיות היה 45. Wbc סביב 5. יתר הספירה תקינה. הופנינו על ידי הרופאה לבדיקות של נוגדנים שיצאו תקינות לדבריה (למרות שבבדיקה עצמה נצפו ערכים חריגים במדדים מסוימים) לאחר מכן ו us בטן שהציג טחול מוגדל 14 ס"מ. חזרנו לרופאה להלן הבדיקה האחרונה: wbc 4. Rbc 4.58. Hb- 14.2 hct- 42.9 mcv - 93.6. Mch - 31.1. Mchc- 33.2. Rdw- 13.0. Macro% - 1.4 plt -72. mpv - 10.6. כימיה תקינה לגמרי. בביקור האחרון אצל ההמטולוגית הופנינו לבדיקת מח עצם. בהתחלה הייתה סברה שככל הנראה מדובר ב itp. אך אני דואגת שזה נראה יותר כמו מחלת מח עצם בגלל הטחול המוגדל והספירה הלבנה הנמוכה שלא מאפיינת itp. הבדיקה בעוד חודשיים ואני בלחץ ולא ישנה בלילות. אני חוששת שאימי לקתה ב mds. אשמח לדעת מה דעתך לאור כל האמור לעיל.

הגדלה של הטחול וירידה בטסיות יכולה להיות מסיבות שונות חלקן מסיבות שאינן מחלה המטולוגית. MDS אינה מתבטאת לרב בהגדלת טחול. ממליצה לחכות בסבלנות לתוצאות בדיקת מח העצם.

26/11/2019 | 21:39 | מאת: ליה

תודה רבה. שאלה נוספת: בדיקת מח עצם תהיה רק בעוד כשלושה חודשים. לאור המצב הנתון באיזה תדירות יש צורך לעשות ספירת דם למעקב עד הבדיקה?

מנהל פורום המטולוגיה