קליטה מודגשת דיפוסית באיזורי מח העצם

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

14/06/2018 | 01:28 | מאת: חיפושית

בעלי חולה לימפומה אנליטית, מרגינל לימפומה כ 9 שנים, נמצא במעקב , לפני שנה עבר טיפול, נמצא במעקב המתלוג, אחרי פחות משנה עלו שוב הליקוציטים וביצע בדיקת פאט. בפאט הלימפומה היתה ללא מחלה פעילה אבל מצאו סרטן בושט. עבר ניתוח מורכב להסרת הושט, בשלב זה בהצלחה, נמצא במעקב וכבר כמעט מתפקד כרגיל. אבל אחרי הניתוח עלו שוב הליקוציטים בהיותו מאושפז במחלקת חזה לעד 190, וכך שוחרר מבית החולים. כל 3 שבועות היה במעקב המתלוג והליקוציטים נעו בעליות וירידות בין 160 ל 190 ערך. נשלח לבצע פאט מעקב אחר הניתוח וגם בגלל הלימפומה. באותו זמן בעלי מאוד השתעל עם כייח, לא היה מובן אם בגלל זיהום או התקררות או לימפומה. תשובת הפאט, במיצר העליון כנראה תהליך זיהומי, הלימפומה ללא שינוי אבל קליטה מודגשת דיפוסית באזורי מח העצם. האם מדובר בשיפעול מח עצם ריאקטיבי בלבד? מעורבות בלימפומה? השלמת ברור עם ביופסית מח עצם. ההמתלוג טוען שמח העצם לפי הפאט ברובו תפוש ולכן ירצה לתת טיפול. מכיון שבעלי היה ועדיין חלש בגלל השעול, קיבל השבוע אנטיביוטיקה ויש שיפור, אמר לו הרופא שיתחזק ובעוד שבועיים לבוא לבקורת, לעשות בדיקות דם וכנראה ידבר אתנו על טיפול. השאלה שלי, בבקשה, מה אומרת התשובה של הפאט. האם בגלל הסרטן הושט והניתוח הקשה הושפע מח העצם,? ואז יש לחכות או כן צריך טיפול, האם זה מעורבות של ליפומה בגלל שהערכים עדיין גבוהים? אודה על ההסבר ומה דעתך האם חייבים להתחיל טיפול או לא לאור התשובה? מה זה אומר בשיפעול ריאקטיבי? יכול להשתנות? מצב יציב בלימפאדנופתיה. ת ו ד ה

קליטה במח העצם יכולה לרמז על מעורבות משמעותית של לימפומה במח העצם וניתן לוודא זאת על ידי בדיקת מח עצם- אך לעיתים מספיק לבדוק את התאים בדם. לגבי השאלה האם יש צורך לטפל בלימפומה - בדרך כלל מטפלים אם המחלה מפריעה למטופל ( למשל גורמת לטחול גדול ולוחץ או לירידה בהמוגלובין ) או במקרה שהמחלה מתקדמת במהירות. לגבי המקרה הספציפי- קשה לענות בלי להכיר לעומק.

מנהל פורום המטולוגיה