פוסט טראומה של אבא.

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

20/03/2012 | 21:04 | מאת: דנה

שלום רב, הפניה הזאת ממש קשה לי. אבל הגעתי לשלב בו אני חייבת יעוץ. בשביל אבא שלי. אני בת 26. כשהייתי ילדה קטנה ההורים שלי התגרשו. אמא שלי שהייתה מאוד מגוננת לעולם לא התווכחה איתו לידי וליד אחי ולמעשה עד לפני כ3 שנים לא ידעתי בכלל מה הסיבה לגירושים. אמא סיפרה לי שאבא שלי היה במלחמת סולטן יעקב, בה כל הפלוגה שלו נהרגה, מאותה מלחמה הוא חזר אדם אחר והתחיל לבגוד בה ולהעדר מהבית. מכיוון שהייתי מאוד צעירה אז, אבא לא היה חלק מהחיים שלי. מלבד פעם בכמה חודשים (אולי) שהייתי רואה אותו, אבל זה יותר היה כדי לצאת מידי חובה מבחינתו. תמיד אהבתו אותו ולעולם לא כעסתי על הכאב שהוא גרם לאמא. עם השנים היא גם סלחה לו ואפילו היה להם קשר טוב. במהלך השנים הכרתו אותו כאדם מבודד מאוד, שאוהב שקט. אכפתי מאוד לסביבה ודואג עוזר אבל אף פעם הוא לא היה אדם חם. לא בעיניי. לפני שנתיים ההורים (שהפכו לחברים מאוד טובים, ללא קשר רומנטי) החליטו לעבור לגור יחד. כל אחד מוכר את ביתו הקטן ועוברים לגור יחד בבית גדול במושב. כל אחד בחדר משלו. עברנו לגור בבית הגדול הזה לפני שנה בדיוק. עד לא מזמן, היו רגעים בהם אבא היה מתרחק טיפה. אבל לא משהו יוצא דופן, ולא יחסנו לזה חשיבות רבה, כי היינו פשוט בטוחים שהוא זקוק לשקט שלו. וזה תמיד היה עובר. לפני 3 שבועות הוא נפגע מדוד שלי (אח של אמא). לא משנה הסיבה. זו הייתה פגיעה באמון מבחינה כספית, אבל זה דבר שולי. הוא לקח את זה מאוד קשה ולמרות שאנחנו משפחה מאוד מלוכדת (המורחבת) הוא התרחק מכולם. ולא רצה להגיע למפגשים משפחתיים יותר. הבנו אותו ולא לחצנו. זכותו. כעבור כמה ימים העניין החריף. עכשיו הוא גם כועס על אמא. בעצם, הוא כועס על כל העולם. כולם בעיניו נגדו ורוצים את רעתו. כולם רוצים לנצל אותו והוא לא מאמין יותר באף אחד. לכן הוא גם לא מדבר עם אף אחד.. אפילו לא איתי... זה מאוד מעציב אותי. אני לא יודעת איך לגשת לדבר כזה. יש לו המון תופעות שהן שם כבר המון שנים. הוא פשוט לא אדם שרוצה לטפל בעצמו. הוא לא מתקלח (אנחנו כאן כבר שנה והוא לא התקלח אפילו פעם אחת) למרות שהוא אדם עובד, על בסיס יומיומי ומתפקד. הוא לא עושה כלום בשביל עצמו. הוא לא קם ויוצא מהחדר לשירותים בלילה. ומצטערת על הביטוי, אבל הוא עושה את השתן שלו בתוך בקבוקי פלסטיק שהוא לא זורק והם פשוט נשארים בחדר. הוא מעולם לא טופל בפוסטראומה. הוא כבר בין 55. מדובר על אדם שכשכואב לו פיזית הוא גם לא הולך לרופא "כי הוא בסדר". פעם הייתי צריכה לגרור אותו לרופא שיניים לסתימה.. וזה לקח שבועות של שכנועים. אני באמת לא יודעת מה לעשות. ואם יכירו בו כאדם פגוע מהצבא. לאן אני פונה.. הבנתי שאחת מהתופעות זה לא לרצות לעזור לעצמך. איך אדם כזה יכול לקבל טיפול? אם הוא לא רוצה לעזור לעצמו? ובטח לא מדבר איתנו כדי להקשיב.. אני דואגת. תודה.

שלום דנה, הדאגה שלך מובנת, לא רק משום שאת רוצה לסייע לאביך, אלא משום שלא קל לחיות בסביבתו של אדם הסובל כל-כך ומשפיע גם על חיי הסובבים אותו. לא ניתן להתערב בחייו של מי שאינו רוצה בטיפול, או כדבריך, "לא רוצה לעזור לעצמו". הוא אדם מבוגר, וזכותו לבחור שלא לקבל עזרה. עם זאת, מותר לומר לו שמצבו משפיע על המשפחה ומקשה על כולם, ושאתם מבקשים לפנות יחד איתו ליעוץ משפחתי. לצערי, מצבם של הלומי-הקרב משפיע גם על שאר בני-המשפחה, וגם אם הוא עצמו מסרב לפנות לעזרה כדאי מאוד שאתם תפנו לייעוץ מקצועי ותבקשו ללמוד איך להתמודד עם המצב, ועם הסימפטומים המשפיעים גם על חייכם. כדאי לפנות לאיש מקצוע בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, שהוא היעיל ביותר בתחום זה. גם אם הוא ירצה בעזרה, אני אינני ממליץ על תביעה להכרה כנכה צה"ל על-ידי אגף-השיקום של משרד-הביטחון. הסיבה לכך עצובה למדי. למרות שהחוק קובע זכויות וטיפול בנפגעי-טראומה, הטיפול המשפיל והמתמשך של פקידי אגף השיקום עשוי להחריף את הטראומה, והתועלת שלו קטנה למדי. בהצלחה, ד"ר דרור גרין

11/04/2012 | 01:08 | מאת: צVקa

שלום לדנה שמי צביקה קומיי, גם אני לחמתי בקרב שתארת בסולטאן יעקב את מוזמנת ליצור קשר בשעות היום לטלפון 052-2888486 דרכך לאביך שהוא מוזמן ליצור קשר - סבחר להניח לפי הגיל שאנחנו בני אותו מחזור ומכירים עוד מהסדיר לחמתי בגדוד 363 בפלוגה מ בסדיר פיקדתי בחטיבה 14 על יחידת ההסדר שנפגעה בקרב ממנו נפגעו המון חובשי כיפות כך שייתכן ונמצא לשון משותפת צביקה נ.ב בין היתר אני מוכר כנכה צה"ל על רקע של הלם קרב מאותו קרב שבלילה למרגלות משולש טובלנו

מנהל פורום טראומה והלם-קרב