שאלה לגבי תפוח אדמה שנהיה ירוק?

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

03/07/2022 | 08:17 | מאת: חיים

בוקר טוב במידה וזיהיתי בתפוח אדמה ירוק כמו שתמיד מזהירים ממנו אם אסיר את האזור הנגוע נקודתי אפשר להשתמש בשארית תפוח האדמה או שהוא נגוע וזה כבר לזרוק לפח?

שלום חיים, מביאה ציטוט ממשרד הבריאות. תפוחי אדמה ירוקים או עם כתמים ירוקים עלולים להכיל רמות גבוהות של גליקואלקלואידים (Solanine ו- Chaconine) שהינם טוקסינים (רעלנים) טבעיים. תפוחי אדמה מכילים באופן טבעי רעלנים אלו בריכוזים נמוכים מאד. זנים חדשים נבדקים לנוכחות גליקואלקלואידים ומאושרים רק הזנים בהם כמות הגליקואלקלואידים נמוכה מהמותר (0.2 מ"ג לגרם תפוח אדמה). תפוחי אדמה החשופים לאור, לחות וחום עלולים להכיל רעלנים ברמה גבוהה. כמותם באזורים הירוקים על תפוח האדמה, באזורים פגועים ובאזורים מניצים יכולה להגיע למעל 1 מ"ג לגרם תפוח אדמה. תפוחי אדמה המכילים רמה גבוהה של רעלנים הם מרים מאד. אכילה של תפוחי אדמה אלו גורמת לתחלואה של מערכת העיכול, מערכת העצבים וגורמת לסימפטומים כגון: כאבים חזקים מאד, בחילות, הקאות, שילשולים, סחרחורת, כווצי מעיים, אובדן רגישות והזיות. במקרים קיצוניים, רמה גבוהה מאד של 3-6 מ"ג לק"ג משקל גוף עלולה לגרום למוות. קילוף תפוחי אדמה מפחית את רמת הרעלנים ב-30%-80%. טיגון עמוק ובישול במיקרוגל מורידים במקצת את רמת הרעלנים. חימום או אפיה של תפוחי אדמה המכילים את הרעלנים אינו מפחית את רמתם. רצוי לאחסן תפוחי אדמה במקום חשוך, קריר ויבש. יש להימנע מאכילת תפוחי אדמה ירוקים או עם כתמים ירוקים. חשוב לדעת שהחזרה לתנאי איחסון טובים והיעלמות הצבע הירוק אינה גורמת לפירוק הרעלנים. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר