סדר!

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

11/08/2008 | 17:21 | מאת: נילי

שלום, הרופא טוען שיש לי דכאון. ואני טוענת שהדכאון הוא משני. אחרי משבר קשה אולי טראומטי שעברתי נכנסתי לנתק דיסוציאטיבי (זה על בטוח), והייתי קצת פרנואידית בדומה קצת לפסיכוזה אבל גם לא ממש. הדבר היחיד שאני יודעת לומר בוודאות- שהיתה חרדה רצינית ביותר שעד היום עוד נותר ממנה. מעבר לכך-- אני מסתובבת בין מטפלים שונים ובין פסיכאטרים שונים על מנת לקבל - אבחנה והערכה לשם טיפול מתאים. קראתי שאדם שסובל מהפרעת זהות דיסוציאטיבית מסתובב בערך 7 שנים במערכות בריאות הנפש עד אשר 'עולים' של זה. ובנתיים אני התנדנדתי בין אבחנות עצמיות שונות - החל מסכיזופרניה והיום הפרעת זהות דיסוציאטיבית שלמעשה מכילה הרבה דברים התוכה ואינני מבינה את פשר ההבדלים. יש פיצול יש פיצול אישיות- האם יתכן הפרעה דיסוציאטיבית ללא מעבר בין יישיות שונות? או- האם יתכן כי האדם לא חש במעברים בינהם? אני מבינה שדיסוציאציה יושבת על רצף בין הקל לחמור ביותר אבל אני מבינה גם (שלרוב אולי), תיתכן החמרה והתדרדרות על סקאלת הרצף, האם זה נכון? האם יתכן כי בעוד שנים ספורות מהיום - תתפתח אצלי פיצול אישיות מלא? - אם מכניסים את ההגדרה של הפרעת זהות דיסוציאטיבית או פיצול בעצם לגוגל- מגלים בהגדרה של ויקיפדה- מספר סיבות לתופעה- אחת הסיבות שאני דווקא יותר מתחברת עליהן, מעבר לטראומה שעברתי באמצע החיים- היא ההחמרה שנקרת עקב טיפול פסיכאטרי סוגסטיבי. אני מגלה כי הייתי קלה לסוגסטיה ולמעשה עודדתי ופיתחתי תחום זה אצלי במרוצת השנים (סיפור קטן: זכור לי שבכיתה ו' ללא ידע מוקדם - ביצעתי לעצמי מעין תרגול קוגניטיבי בשיעור ספורט על מנת להצליח בתרגיל קפיצה למרחק ואכן, זה הצליח). בכל מקרה- אשמח להבהרות מכיוון שחלק בתוכי יודע- שאני החמרתי בעצמי במידה רבה מאוד את המצב עקב הזדהות יתרה בפסיכאטריה. בבקשה, אשמח להבהרות שאולי יעשו לי סדר בראש כחלק מהפחתת חרדה שעולה מדי פעם ובה כאשר אני נבהלת יותר כי אני חושבת על פיצולים וכו'יב. לכל הפחות, אם היו נותנים לי אבחנה- תהיה אשר תהיה!!! אוכל להפסיק לחפש עצמי בכל המאמרים שבאינטרנט שרובם ברובם כבר קראתי לעומק ובקיאותי רבה עד שאני יכולה לדגלם. תודה רבה!

לקריאה נוספת והעמקה
11/08/2008 | 22:41 | מאת: דרור שטרנברג

נילי שלום, בשפת היומיום סכיזופרניה ופיצול אישיות חד הם. אבל למעשה מדובר שני דברים שונים לחלוטין. שסעת, סכיזופרניה, היא מחלה שבה יש בוחן מציאות לקוי המלווה בדלוזיות והלוצינציות חושיות (שמיעת קולות למשל). לעומת זאת פיצול אישיות או בשמה כיות הפרעת אישיות דיסוציאטיבית מתאפיינת בעיקר במצבים של דיסוציאציה כדרך להגנה עצמית מפני הצפה, מפני חרדה ומפני אירועים שהאגו לא יכול להתמודד עמם. ישנו וויכוח ער האם קיים בקצה הסקאלה מצב דיסוציאטיבי כה עז עד כי אישיות נוספת נוצרת מבלי שהאדם מודע לכך. כרגע אין קביעה, אם כי הדעה נוטה לכך שאין. אבל כפי שאמרת יש רצף ואכן ניתן לנוע עליו בתקופות מסוימות בחיים. חשבתי כשקראתי את דברייך על הצורך שלך לקחת אחריות על מצבך, להאשים את עצמך בכך שהחמרת את מצבך, לדעת מה האבחנה שלך בעצמך, מתוך קריאה. אני תוהה האם זה מוכר לך, האם לצד היותך סוגסטבילית, את גם נוטה להתקשות לסמוך על האחר. להישען גם כשאת לא לגמרי יודעת. זוהי רק מחשבה, ואת יכולה לנסות להביא אותה לטיפול. דרור

11/08/2008 | 22:47 | מאת: ד.

שניה דרור תסביר לי שאלה מי שיש לו הפרעת אישיות גבולית ומצבים דיסיוצאטיביים יקבל גם אבחנה של הפרעת אישיות דיסיוציטיבית????

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית