לדר' קפלן

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

31/01/2001 | 09:00 | מאת: אילנית

שלום, אני נמצאת בטיפול אצל פסיכיאטר(פסיכותראפיה) כשנה. אתמול כשנכנסתי לשיחה אצל המטפל ,שמתי לב שהוא לועס מסטיק. אחרי מספר דקות הערתי לו על זה והא הפסיק אך לא הסביר לי את משמעות העניין. זה נראה לי חריג. לכאורה ,זה משהו שאולי לא צריך לייחס לו חשיבות אך ברור שיש בזה איזה מסר! משהו הקשור להעברה נגדית. אנא, אל תפנה אותי חזרה אליו כדי לשאול אותו. אני מבקשת ממך הסבר לדבר,מנקודת מבט של מטפל. תודה

31/01/2001 | 11:30 | מאת: ד"ר דרור גרין

אילנית יקרה, השאלה שלך מצביעה על אחד הנושאים החשובים ביותר בטיפול, והוא הקשר הנוצר בין מטפל למטופל. לקשר הזה יש השלכות כבדות משקל על התפתחות הטיפול, והוא מושפע מפרטים קטנים, הנוגעים גם בפרטים של הסיטואציה הטיפולית. מטפלים הם בני-אדם, ולעתים הם לועסים מסטיק, מעשנים, מחטטים באף או פוכרים את אצבעותיהם. אני משער שהמטפל שלך שכח להוציא את המסטיק מפיו לפני הפגישה אתך, ולכן מיהר והוציא אותו מפיו, לבקשתך. למעשה עצמו אין חשיבות גדולה, ולא תמיד צריך לראות בו מסר או העברה נגדית. מה שחשוב הוא התחושה שהמעשה מעורר בך. אני משער שתחושה זו נובעת לאו דווקא מן המעשה עצמו, אלא מן השינוי. כלומר, בדרך-כלל המטפל שלך אינו לועס מסטיק, והאירוע החדש הפתיע אותך ופגע בך. בהיסטוריה של הפסיכואנליזה יש כאלו שרואים במעשה כזה מעין 'בגידה' במטופל, שבה מפנה המטפל את תשומת לבו מן המטופל לעיסוק משני כמו לעיסה או עישון או עיסוק אחר. אנה פרויד, למשל, נהגה לטוות בזמן הטיפול. ביקשת שלא להפנות אותך בחזרה אל המטפל, אך נראה לי שתוכלי להפיק מכך תועלת. תוכלי, למשל, להבין האם הוא לוקח אחריות על הטעות שעשה, וזו אכן טעות, וגם לברר האם את משעממת אותו, או שהטיפול בך קשה לו. באותו הזמן את יכולה גם לברר מדוע לעיסת המסטיק מפריעה לך, והאם את נותנת בו אמון. הרצון 'להבין' את נקודת מבטו של המטפל, במקום לשוחח איתו על כך, מציג חוסר אמון מסוים, העשוי להקשות על המשך הטיפול, וכדאי מאוד לשוחח על כך עם המטפל. בברכה, דרור גרין

31/01/2001 | 17:39 | מאת: אופיר

קראתי שהיא היתה גם ליפעמים נירדמת באמצע פגישה טיפולית (נימנום קל),תאר לך מהמטופל הרגיש..... LOL אופיר

31/01/2001 | 21:36 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אילנית שלום אני מסכים עם כל מילה של דרור. תחושה של משבר אמון, גם אם היא בגלל מסטיק, עלולה לפגוע בטיפול וחשוב לבדוק את הדברים עם המטפל. בנוסף, דווקא מצב כזה יכול להעלות דברים משמעותיים לך ולסיבות שבגללם פנית לטיפול. לא יכולה להיות לי נקודת מבט ממקום אותו אינני מכיר. אני חושב שרק במפגש הטיפולי שלך תוכלי להבין את נקודת המבט הרלוונטית לעניין. בברכה ד"ר אורן קפלן

31/01/2001 | 13:01 | מאת: יעל

אז הבחור אוהב מסטיקים אז מה?

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית