לדר גרין מוסיקה ודיכאון

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

24/01/2001 | 16:43 | מאת: שאול

כמי שהאזנה למוסיקה היא תחביבו העיקרי רציתי ליידע אותך שבשיאו של גל הדיכאון לא יכולתי לשמוע את : מאהלר וואגנר לידרים של שומאן אמנות הפוגה שמעתי רק: מוצארט מוסיקה קאמרית + סימפוניה ק 364

24/01/2001 | 20:07 | מאת: ד"ר דרור גרין

שאול יקר, אני שמח על שאתה משתף אותי בהתנסויות המוסיקליות שלך. על השפעותיה של המוסיקה על תהליכים נפשיים דובר ונכתב רבות במהלך ההיסטוריה האנושית. ההשפעה של המוסיקה שונה, כמובן, אצל כל אחד מאתנו, והיא מותנית בחוויה סובייקטיבית, ועם זאת ניתן למצוא גם כמה תחומים משותפים. לא קשה לי להבין את השפעתה המרגיעה של המוסיקה של מוצארט עליך. המוסיקה של התקופה הקלאסית (המאות השבע-עשרה והשמונה-עשרה במוסיקה המערבית) ידועה בהשפעתה המרגיעה, אולי משום שהיא נינוחה וקרובה למקצב פעימות הלב. אני מניח שבאופן דומה תוכל גם ליהנות מן המוסיקה של היידן (אני ממליץ על הרביעיות הנפלאות שלו). באופן דומה, יש למוסיקה הגרגוריאנית (המאה העשירית) השפעה מרגיעה במיוחד. זוהי מוסיקה המבוססת על עקרונות של הימנעות ממתחים ומדיסוננסים, ובדרך כלל חד-קולית. לעומתה, המוסיקה הרומנטית (המאות השמונה-עשרה והתשע-עשרה) מבוססת על מעברים דרמטיים יותר של מתח והרפייה, ומעוררת סערה רגשית. לכן, אולי, קשה לך להקשיב למוסיקה של מהלר, ואגנר ושומאן (ואני משער שגם שוברט וברהמס) בתקופות של דיכאון. גם המוסיקה הבארוקית, שקדמה לקלאסית, מבוססת על מעברים ושינויים בטמפרמנט, מה שמסביר את הקושי להקשיב לבאך בתקופות קשות. אמנות הפוגה היא מוסיקה מופשטת ומבריקה, ודורשת ריכוז רב. לעומתה המוסיקה של מוצארט מבוססת על תבניות מוכרות וברורות, היוצרות תחושה של נינוחות ושל עולם מסודר ובנוי. לעתים, ניתן ליצור באמצעות המוסיקה שינוי במצב הרוח, ואתה יכול לנסות ולשמוע מוסיקה שתאפשר לך אולי לצאת ממצבים נתונים. דווקא מוסיקה קלה, כמו שירים של החיפושיות או אפילו המוסיקה של ג'ניס ג'ופלין עשויים לעורר שינוי קצבי בתקופות של הסתגרות ושקיעה. אתה יכול, בזהירות, לנסות זאת, ואשמח לשמוע את חוות דעתך. בברכה, דרור גרין

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית