טיפול חדשני בפוסט טראומה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

24/01/2001 | 00:38 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שלום לכולם חזרתי מהכנס, ותודה לך טלי על האיחולים שמסרת לי עם יציאתי שראיתי אותם רק עכשיו. לא רק שהכנס לא היה משעמם אלא שחזרתי נפעם ונדהם מהטכניקה שלמדתי בו. זו היתה השתלמות מקצועית ליישום ותרגול שיטה חדשנית לטיפול ממוקד בפוסט טראומה, פוביות, פחדים וכדומה. הגעתי להשתלמות ספקני למדי בעיקר מאחר והשיטה שונה מאוד מטיפולים פסיכולוגים רגילים. כעת אני לא יודע לתאר את עוצמת התלהבותי, אם כי דרושה עוד התנסות לטווח ארוך יותר לראות את התוצאות. הספקתי להציע את השיטה לשני מטופלים המוכרים לי תקופה ארוכה למדי ואני מודה שמעולם לא ראיתי תגובה מהירה כל כך לטיפול פסיכולוגי בפגישה אחת (מובן שאין מדובר בטיפול בפגישה אחת). השיטה נקראת EMDR שתרגומה "עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים". היא פותחה בארה"ב ומופעלת היום במקומות שונים בעולם. הנחת השיטה היא שכשאדם מוטרד מאוד מדבר כלשהו מוחו אינו מסוגל לעבד אינפורמציה באופן רגיל ונוצרת מעין בועית זיכרון שאיננה נשכחת כמו אירועים רגילים. הטענה היא שהזכרון הטראומתי ממוקם באזור מסויים במוח שאינו מאפשר עיבוד של החוויה ולכן היא נותרת חקוקה לאורך זמן. (מסיבה זו כנראה טיפול פסיכולוגי דינמי אינו מצליח לפוגג את החוויה). הטכניקה הטיפולית משתמשת בתנועות עיניים מהירות תוך כדי עיבוד הטראומה בזמן הטיפול. דבר דומה קורה בשנת חלום כאשר העיניים נעות במהירות. יתכן לפיכך שהטכניקה יוצרת סימולציה לתהליך הקורה בשינה, שידוע כמשפיע על עיבוד חוויות ולמידה. התוצאה היא שנוצרת אינטגרציה טובה יותר בין התמונה הטראומתית או המחשבה המפחידה לבין המשמעות המילולית שלה וכך ניתן "לוותר" על ספיחים רגשיים לא הגיוניים המסופחים פעמים רבות לחוויה הטראומתית (כמו למשל, "אני אשם במה שקרה ולכן אני לא שווה כלום"). אני לא יודע אם ההסבר שניתן להצלחת השיטה מדוייק או לא (הדברים פורסמו במספר כתבי עת מקצועיים אבל עדיין אין גוף מחקר מספיק בנושא), אבל הרושם שלי עד כה שמדובר בפריצת דרך בשיטות הטיפול בטראומה. אוכל לדווח לכם בהמשך ככל שאפעיל את השיטה יותר בקליניקה עד כמה ההצלחה נשמרת לאורך זמן. לפי העדויות שנשמעו בכנס, נראה שיש השפעה חיובית ארוכת טווח לטיפול. במידה ואכן זה כך אני חושב שיש מקום לבדוק את הדבר בצורה מחקרית עם גופים שמתמודדים עם נושאי טראומה באופן קבוע כמו משרד הביטחון, מרכזים לסיוע לתקיפה מינית, וגופים המטפלים בנפגעי טרור. להתראות אורן קפלן

24/01/2001 | 01:29 | מאת: ד"ר דרור גרין

שלום אורן, טוב שחזרת. היית חסר כאן. הכנס על הטיפול באמצעות תנועות עיניים נשמע מעניין. האם מישהו עובד בשיטה הזו בארץ? אפשר למצוא חומר על כך באתר המוקדש לנושא: http://www.emdr.com/ לילה טוב, דרור

24/01/2001 | 10:32 | מאת: ד"ר אורן קפלן

הי דרור השיטה חדשה יחסית וההכשרות התקיימו בשנתיים האחרונות בהיקפים מצומצמים יחסית אבל בהחלט ישנם מטפלים בשיטה הפזורים ברחבי הארץ. בהשתלמות הנוכחית השתתפו עשרות מטפלים והיא מאפשרת להתחיל ולהשתמש בשיטה. באופן אישי אני בהחלט מתכוון להשתמש בה ולשלב אותה עם טכניקות אחרות בהן אני משתמש. אתר מידע נוסף חוץ מזה שציינת הוא http://emdr-europe.net שבתוכו נמצא גם תת האתר של ישראל http://emdr-europe.net/israel שכרגע אין בו הרבה מידע. להתראות אורן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית