טראומה

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/05/2002 | 15:16 | מאת: נגה

רציתי לדעת למה יש נטיה לשחזר טראומות? האם זו איזושהי דרך לתקן את מה שלא היה בסדר? ומה אם נסיון השיחזור לא יצליח או אפילו יכול להרע את המצב? המון תודה מראש

22/05/2002 | 00:25 | מאת: ד"ר אורן קפלן

נגה שלום השאלה למה את מתכוונת בנטייה לשחזור טראומה. יש שני כיוונים: 1. קיימת נטייה לאנשים שעברו טראומה לשחזר בדמיונם את הטראומה שוב ושוב. בניגוד לזכרונות אחרים, הטראומה אינה שוכחת ודועכת, אלא להיפך, זכרונה נעשה לכאורה חד וברור יותר ויותר. 2. אולי את מתכוונת לנטייה של מטפלים בטראומה לשחזר את הטראומה כדרך טיפול. בשני המקרים ההסבר דומה. בכל חוויה אנושית רגילה האירועים עוברים מספר עיבודים. בזמן טראומה נעדר העיבוד הקוגניטיבי הגבוה. המוח כאילו שם בצד את עבודת העיבוד כי במצב החרום אין זמן ולא כדאי להיכנס להבנת החוויה במלוא עוצמתה. עד כאן הכל בסדר כי זה תהליך הסתגלותי. הבעיה מתחילה לאחר מכן. אם האירועים לא עוברים את העיבוד המתאים הם נשארים בצורתם הגולמית בזיכרון וכמו שריטה בתקליט גורמים להפרעות שונות. מטרת השחזור אינה רק לצורך השחזור, אלא כדי להוסיף בעת השחזור את העיבוד שהיה חסר במהלך הטראומה עצמה. כך אפשר לסגור את המעגל ולהכניס את הטראומה למאגר הזכרונות שיכולים גם לדעוך ולאבד מעוצמתם. שיחזור לא מוצלח קיים אצל נפגעי פוסט טראומה רבים בצורה ספונטנית. הם חוזרים שוב ושוב על הזיכרון מבלי יכולת להפיק מכך דבר. שיחזור בעת טיפול אינו אמור להרע את המצב בטווח הארוך אך יכול להיות מכאיב ולא נעים בטווח הקצר. לעיתים אין ברירה וזו הדרך שיש לעבור. כמובן שטיפול מסוג זה דורש התמחות מתאימה ומטפל שאינו בעל נסיון לא אמור לנסות לעשות שחזורים כאלה שכן מדובר אכן בחומרים רגישים הדורשים עבודה טיפולית ייחודית. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית