אישיות אובססיבית

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

21/12/2000 | 00:26 | מאת: אביב

הנני בן 25 לאחרונה ראיתי קב'ן צבאי במסגרת קשיי הסתגלות לתנאי מילואים. הוא הבחין כי אני בעל אישיות אובססיבית והוא הדגיש אישיות ולא הפרעה אובססיבית. מהיא אישיות אובססיבית? האם זה רע? מה עושים עם זה ואיך מוציאים מזה טוב?(אם יש)

21/12/2000 | 18:08 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אביב שלום אכן אישיות אובססיבית והפרעה אובססיבית הינם שני דברים שונים לחלוטין. ממחקרים בתחום עולה ששאלוני אבחון שבאים לבדוק את שתי התופעות מראים העדר קשר בין השניים, כלומר, פיתוח הפרעה אובססיבית קומפולסיבית אינה קשורה כמעט למאפייני אישיות אובססיבית, ולהפך. הפרעה בהגדרתה היא בעיה. הפרעה אובססיבית קומפולסיבית קשורה לצורך בלתי נשלט לבצע פעולות או לעיסוק בלתי נשלט במחשבות בלתי פוסקות. אנשים הסובלים מההפרעה מעדיפים לפתור את הבעיה שכן היא גורמת לקשיי תפקוד בחיים. מאפיין אישיות בהגדרתו אינו דבר טוב או רע. זוהי מערכת תכונות שמאפיינות אנשים עם נטיות של למשל פרפקציוניזם, סדר ועוד. לעיתים קרובות אנשים המאופיינים בתכונות אלו אינם רוצים לשנות את עצמם. הם מרוצים מתפקודם ומאופיים. בכך הם שונים מבעלי ההפרעה הנ"ל שרוצים לרוב להפסיק את הסימפטום, כאמור. בעיקרון זה לא שאלה של איך מוציאים מזה טוב. זו בסך הכל הגדרה אבחנתית והשאלה כיצד אתה מקבל את עצמך ואם אתה אוהב או לא את נטיותיך האלה. כמעט כל דבר ואדם אפשר להכניס לריבוע של אבחנה. אין זה אומר הרבה על מיהו באמת בצורה מעמיקה. הקב"ן צריך להגדיר אבחנה כדי שיהיה מכנה משותף בין הדברים שהוא כותב למי שיקרא את זה אח"כ. הייתי נזהר מלקחת אבחנה כזו ולהחליט שהיא קובעת בצורה נחרצת את אישיותך במציאות של החיים. במידה ואתה מוטרד מכך, ונושא השחרור מהצבא הוא בוודאי נושא שיכול להטריד, כדאי לפנות לייעוץ פסיכולוגי ולבדוק את העניין בצורה רצינית, וזאת מתוך הכרות אמיתית איתך, נטיותיך ומחשבותיך. בברכה ד"ר אורן קפלן

23/12/2000 | 21:05 | מאת: סטודנט

מהי הפרעת אישיות אובססיבית ?

21/12/2000 | 21:22 | מאת: חושחש

באמת מעניין... למה בכלל הגעת לקב"נ?

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית