אלימות של חולה כלפי סביבתו

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

02/11/2000 | 00:56 | מאת: adi

לטלי ולשאר חברי הצוות שלום. אני חובשת המתנדבת במגן דויד. לפני מספר שנים הגעתי לחולה שנחשד כחולה אפילפטי. המקרה היה ברחוב, וכשהגענו החולה הוחזק בידי מספר עוברי אורח ובכה. משיחה עם אימו של החולה, שנתלוותה אלינו (אליי ואל הנהג), לא הצלחנו להבין ממה הוא סובל. היא דיברה על מוסד, אבל מזה היה קשה להבין אם הוא חולה נפש, או סובל מפיגור שכלי, או שניהם ביחד. במהלך הנסיעה, נאלצנו אני ואימו להפעיל כוח רב, ולהחזיקו (איני יכולה לקשור את ידיו ורגליו, אלא רק לקשור אותו בחגורת בטיחות, והוא ניסה לפתוח אותה!!!). הסיבה לפינוי הייתה שירד לו דם מהפה. נוכח התנגדותו, כמעט שקיבלתי בעיטה בכתף. לא ניתן היה לעצור ולהזמין משטרה, מחשש להחמרה במצב. כשהגענו לבית החולים הוא נכבל למיטה. אני רוצה לציין שזה לא קורה הרבה וההורים יכולים לשלוח את הילדים להמשיך להתנדב, עובדה, שאני כבר מספר שנים אחרי האירוע, ועדיין מתנדבת. הדילמה שלי היא: 1. מצד אחד, חולה הנפש הוא כמו כל חולה אחר וגם הוא זקוק לטיפול. 2. מצד שני הוא מתפרע ויש חשש לשלום אנשי הצוות. 3. מצד שלישי, אם לא נפנה אותו, ויקרה לו משהו, החשש לשלומנו לא יתקבל יפה בבית המשפט. האם מישהו מכם נתקל בסיטואציה דומה ויכול לכתוב על כך? איך פותרים את הדילמה? בתודה מראש, עדי

02/11/2000 | 18:13 | מאת: טלי וינברגר

עדי שלום רב, אכן את מציגה דילמה מורכבת. לדעתי אין תשובה חד משמעית לדילמה זו, וכל אדם ייפעל בסיטואציה לפי הערכת המצב באותו רגע, לפי מצב החולה ולפי החלטתו הוא. אני הייתי מזעיקה את המשטרה כבר ברגע שהייתי מגלה את סימני האלימות הראשונים, כשהייתי מבינה שמדובר באדם עם מוגבלות נפשית כלשהי. במידה ולא היה זמן להמתין למשטרה, הייתי מזעיקה אותם ונפגשת איתם בדרך לבית החולים. בסיטואציות כאלו, אמנם חיי החולה הם ערך עליון, אך גם השמירה על שלום הצוות חשובה לא פחות. במצבים נפשיים קיצוניים (אצל פסיכוטיים לדוגמא) אנשים יכולים להגיב באלימות קשה מאד העלולה לגרום אף אסון. לכן הצוות חייב להפעיל שיקול דעת הכולל את הצלת החולה יחד עם השמירה על שלום אנשי הצוות וחייהם. זוהי דעתי האישית בלבד! בברכה, טלי פרידמן

02/11/2000 | 23:15 | מאת: ד"ר אבי פלד

אני נתקל בתופעות כנ"ל כל יום - ואפילו מספר פעמים ביום החוק אומר שלא ניתן לטפל באדם בניגוד לרצונו אלא אם הוא פסיכוטי +מסוכן לעצמו או לזולתו באופן מיידי במקרה שתארת הייתם אמורים להביא פסיכיאטר שיקבע עם מדובר בפסיכוזה כאשר אין פסיכוזה האדם אחראי למעשיו - דהיינו עם פוגע בזולת הולך לכלא דרך רשויות המשפט - לפי החוק מותר לו להתאבד זה על אחריותו במקרה שהוא פסיכוטי אז הסיפור שונה הוא לא אחראי למעשיו והרופא אחראי עליו כמובן שהמקרה שלכם לא איפשר בדיקה פסיכיאטרית - פעלתם נכון שהבאתם אותו בבטחה למקום שאפשר איבחון מתאים וטיפול לגבי בדילמה שתארת -לא פותרים אותה מתמודדים ושוקלים כל פעם מחדש לפי המצב הנתון בשטח ברצוני לציין לשבח את התנדבותך

09/11/2000 | 21:39 | מאת: ברכה מנהלת מרכז שיקום למפגרים

ראשית מלוא הערכתי לעבודה ההתנדבותית. לענין התנהגותו האלימה של החולה, קיימת האפשרות שהתנהגותו נבעה מפחד או חרדה, אני משערת שהיתה התקהלות לפני שהגעתם והרבה עצות של הסובבים. בעבודתי אני נתקלת במצב בו אדם מקבל התקף. אני חושבת שבמצבים כאלו כדאי אולי להרגיע את החולה ואז לפעול בהתאם. אם הוא סתם אלים ללא ספק שצריך להזמין משטרה. אני מסכימה ששלומכם חשוב באותה מידה שצריך לתת טיפול.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית