טיפול פסיכואנליטי- לאורן קפלן

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

26/07/2001 | 22:40 | מאת: מיטל

שלום, שאלתי בעבר לגבי מהותו של טיפול בפסיכואנליזה. נאמר לי שמדובר בשיטה עיקה, שמבוססת על טיפול ממושך המתפרש עפ"נ שנים ושתוצאותיו לא יעילות כל כך לעומת הטיפול הקוגנטיבי שמשנה את התפיסה והחשיבה "המעוותת" במקרה של חרדות לדוגמא. הייתי מעוניינת לשמוע את דעתך בעניין ולדעת באיזו שיטה אתה מטפל. תודה

26/07/2001 | 23:32 | מאת: ד"ר אורן קפלן

מיטל שלום קשה להשוות בין סוגי הטיפולים מאחר ויש הבדל עצום לא רק בתיאוריה אלא גם באופן שבעלי מקצוע שונים מיישמים את השיטה. לעיתים שני מטפלים יפעלו בשיטה כל כך שונה שלא ניתן להאמין ששניהם שייכים לאותה אסכולה. הטיפול הפסיכואנליטי הקלסי שאכן אורך שנים ודורש מפגש אינטנסיבי של 4 פעמים בשבוע דורש נכונות השקעה עצומה ומוטיבציה. אין רבים שעוברים טיפול כזה כיום, ורובם הם דווקא אנשי המקצוע בתחום הטיפול עצמם שמעוניינים לערוך מסע טיפולי עמוק ומשמעותי והפסיכואנליזה היא דרך טובה לכך. רוב הטיפולים הפסיכולוגיים הנפוצים בישראל נקראים "דינמיים" והם מבוססים על עקרונות הפסיכואנליזה אבל מבחינה טכנית נפגשים פעם או פעמיים בשבוע ואורך הטיפול קצר יותר (אם כי בד"כ מדובר על לפחות שנה). הטיפול הקוגניטיבי יכול להשתלב בטיפולים דינמיים או לעמוד בפני עצמו. הוא יכול להשתלב בטיפול ארוך מועד או להוות טיפול ממוקד קצר מועד. אני מטפל בשילוב בין שיטות. החשיבה הפסיכולוגית הבסיסית שלי היא דינמית, אני מאמין שחשוב להתייחס לתהליכים לא מודעים המתרחשים, והתעלמות מכך עלולה לפגוע בצורה חמורה ביעילות הטיפול. עם זאת, הטיפול עצמו יכול להיות בדגש יותר קוגניטיבי, בשימוש בטכניקות ייחודיות כמו היפנוזה ו emdr, אולם לעיתים הטיפול הוא דינמי קלסי יותר, המבוסס בהחלט על עקרונות הטיפול האנליטי. אני מאמין שצריך להתאים את הטיפול המתאים לבעיה ולמטופל ואני משתדל לעשות את זה ולהשקיע בכך מחשבה רבה. אם את מתעניינת בנושא יותר ספציפי אשמח לנסות ולענות. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית