כריתת חצוצרה מיותרת ?

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - אנדומטריוזיס, לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה

17/09/2002 | 18:21 | מאת: פלונית

שלום ד"ר סוריאנו. הנני נשואה כ-5 שנים, ללא ילדים. בסמוך למועד החתונה התגלה אצלי הריון חוץ רחמי, בחצוצרה השמאלית, עקב דימום. בוצעה כריתת חצוצרה לאחר שהוסבר לי שאין כל דרך אחרת, מאחר והחצוצרה כבר נקרעה, והיה דימום של כ-200 CC בחלל הבטן. בשנת 99 החלטתי שוב לנסות להכנס להריון, הפעם בליווי מחלקת פוריות של קופ"ח, מאחר שקראתי שישנן אפשרויות לאתר הריון חוץ רחמי בשלבים מוקדמים ולהזריק חומר כלשהו להמיסו, וכך לא לפגוע בחצוצרה. נכנסתי להריון ללא כל התערבות הורמונלית, והייתי במעקב צמוד. בדיקות הדם הראו הריון תקין, אך באולטרסאונד שם לא זיהו את שק ההריון. בסביבות השבוע החמישי או השישי שלחו אותי לבי"ח ציבורי לבדיקת אולטרסאונד נוספת, שם קבעו שקיים שק הריון ברחם, וצירפו תצלום הוכחה. במחלקת הפוריות עדיין היססו, ושלחו אותי לבי"ח מטעם קופ"ח. בביה"ח חיפשו וחיפשו, ולבסוף אחד הרופאים שעשה אולרסאונד תלת-מימדי קבע שההריון נמצא בחצוצרה הימנית. לאחר בדיקת דם נוספת, בה ראו שההורמון כבר לא מתפתח כראוי, החליטו לנתח אותי. בניתוח שבוצע בלפרוסקופיה כרתו את החצוצרה הימנית, או לפחות את חלקה. רק היום, לאחר 3 שנים, התחזקתי מספיק כדי לבדוק מה היה שם. בתוצאות המכון הפתולוגי רשום : תאור מאקרוסקופי - "חצוצרה באורך 3.5 ס"מ ובקוטר של 1.2 ס"מ, הכוללת פימבריה. הדופן בגוון אדום-שחור. באזור הפימבריה נמצאו ציסטות בקוטר של עד 0.5 ס"מ. בחלל החצוצרה נמצא מעט דם נוזלי". תאור מיקרוסקופי-"כל החצוצרה הושקעה בפרפין ונבדקה. לא נמצאו סיסי שיליה, תאי טרופובלסט או נשרית, לכן אין באפשרותנו לאשר אבחנת הריון חצוצרתי". ברצוני לדעת האם הדבר אומר שכרתו את החצוצרה בשוגג ? שהרי, לפי דעתי, גם אם אובחן הריון חצוצרתי באולטראסאונד, עדיין קיים הציוד הלאפרוסקופי, המאפשר וידוא אבחנה כזו. עד כמה שאני מבינה מכל הסיפור, יתכן שהציסטות אובחנו בטעות כהריון חצוצרתי ולכן בוצעה כריתה ??? איך בכלל אוכל לדעת תשובות בדיוק מה היה ? אני מניחה שאף אחד לא ישוש לנדב לי מידע אמיתי. אודה לקבלת יעוץ ממך.

שלום לך, כריתת חצוצרה מיותרת ? יתכן שכן אין לי יכולת לקבוע מה היה מיקום ההריון במדוייק. למרות התיאור המפורט שלך. כפי שהוסבר לך אז ובצדק נשים אשר חוו הריון חוץ רחמי נמצאות בסיכון להריון חוץ רחמי נוסף. כאשר ישנה עלייה לא תקינה ברמת ההורמון HCG ואין עדות ברורה להריון תוך רחמי החשד להריון חוץ רחמי מתחייב ומתבקש. במקרים של עדות סונוגרפית ברורה להריון חוץ רחמי, בנוסף לסימפטומים של כאבי בטן או התעלפות האבחנה קלה אך מאוחרת ולעיתים מסכנת חיים, במקרים של התערבות מוקדמת (לעיתים מוקדמת מידי..) יש חשש שתבוצע פעולה מיותרת גם כאשר משתמשים בציוד הלפרוסקופי המשוכלל ביותר. לעיתים, בעיקר בהריונות מאד צעירים או אלו שלא התפתחו אכן מדובר בהריון חוץ רחמי אך אין עדות לכך בבדיקה הפתולוגית. לכן לא ניתן תמיד לדעת לא בהיסתכלות קדימה ולעיתים רחוקות מאד גם לא בהיסתכלות אחורה מה נכון לעשות. אני משוכנע שכל הנוגעים בדבר יספקו לך מידע אמיתי עד כמה שניתן אך מידע זה לא יפתור את בעיית אי הפריון. אי פריון זה ניתן לטיפול וזאת הנקודה העקרית, לדעתי. אל תהססי לפנות שוב, אשמח לסייע

17/09/2002 | 21:42 | מאת: פלונית

ד"ר סוריאנו שלום אני מסכימה אתך בהחלט שעניין הפריון חשוב יותר, והוא אכן כל הזמן עולה על הפרק, אך מאחר ובמקצועי הנני פקידה המועסקת במקומות פרטיים, אין שום חוק המגן עלי מפני פיטורין עקב איחורים ו/או חיסורים הנובעים מטיפולי IVF. ואכן פוטרתי כבר מס' פעמים. כעת הנני בגיל 34, מוצאת את עצמי במצב בעייתי, ועקב בעיות כלכליות לא יכולה להרשות לעצמי לא לעבוד. אני חושבת שלו הצוות הרפואי היה מחושב יותר - ניתן היה למנוע כריתת החצוצרה. בסה"כ היו לי מעט דקירות בצד - לא התעלפויות ולא דימום (בהריון החוץ-רחמי הראשון היה דימום רב). דקירות בצד יכולות לנבוע לא רק מהריון חוץ רחמי. ומה בנוגע לחוו"ד ביה"ח הציבורי שקבע שרואים שק הריון ברחם ? חוץ מזה - מה בנוגע לחומר המוזרק לגוף בהריון חוץ-רחמי צעיר ע"מ להמיס אותו ולשמר את החצוצרה, ולו בגלל עצם הידיעה שזו החצוצרה היחידה שנותרה לי. בזמן הכריתה הייתי בת 31, וידוע שטיפולים אורכים זמן רב. אני רוצה לדעת אם יש מקום לתביעת רשלנות רפואית, כי לפי דעתי הצוות הרפואי פעל בצורה לא שקולה. עובדה היא שתקופה מסויימת לאחר ששוחררתי מביה"ח קיבלתי צלצול מאחד הרופאים ששאל לשלומי, ובטון מגומגם הסביר שיש חשד שעודני בהריון... מובן שהתאכזבתי שוב לגלות שאינני בהריון, וכל הנושא כאב לי מאוד. אני מרגישה שעל הצוות הרפואי לפצות אותי על פזיזותו, והנזקים שנגרמו לי כתוצאה מכך. האם יש סיכוי ריאלי להכנס לתביעה שכזו ? בתודה שוב.

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - אנדומטריוזיס, לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה