טיפול בסוכרת

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

13/05/2016 | 17:12 | מאת: הבן

אבי בן 80 החל לסבול לפני מספר שנים מסימני נורופויה עצבית ברגליים. הסוכרת די מאוזנת 120. לפעמים 130. מקפיד על דיאטה ללא סוכר. שתי שאלות. היה מקבל גולקופאג בבוקר וגליבטיק בערב. בשלב מסויים הסבירו שהגליבטיק לא טוב מה גם שהיה גורם לו לירידה חזרה בסוכר וחולשה. עברנו לכדור בוקר כדור ערב של גלוקפאג בלבד. מאז די בפתרומיות 4 חודשים מאז השינוי הזה הופיעו שינויים ביציבות ונוירולוג אמר שזה מהנוירופטיה סוכרתית. האם זה קשור לזה שהפסקנו גליבטיק? האם כדאי לחזור לגליבטיק? זה יעזור לעניין עצירת הנוירופטיה ? שנית האם באמת הגליבטיק גורם נזק לגוף י6תר מהגלוקפאג? תודה.

לקריאה נוספת והעמקה

הטיפול בסוכרת באנשים מבוגרים הינו אינדוודיאלי ותלוי במצב הבריאותי, הסיכון לאירועי היפוגליקמיה ועוד. הפגיעות לאירועי היפגליקמיה בקשישים עולה ולכן הימנעות ממנה היא שיקול בקביעת מטרות הטיפול ובחירת הטיפול. גליבנקלמיד (החומר הפעיל בתכשיר גליבטיק) הינה תרופה ממשפחת הסולפונילאוראות- תרופות המעלות רמות אינסולין ובכך מפחיתות רמות גלוקוז. התרופה מתפנה לאט מהגוף ופעילותה ממושכת, אפקט זה מוגבר כאשר יש ירידה בתפקוד הכליות, אשר מתרחשת גם עם הגיל. הפעילות הממושכת עלולה לחשוף את המטופל הקשיש לאירועי היפוגלימיה ממושכים ולכן אינה מומלצת במקרים אלו. ברב המקרים, בהעדר התווית נגד לטיפול, הטיפול בתרופה מתפורמין (החומר הפעיל בתכשיר גלוקופאג) הינה קו ראשון בטיפול בסוכרת סוג 2 בקשישים. הטיפול במתפורמין יפחית את רמות הסוכר ואת הסיכון לפתח סיבוכים הקשורים בסוכרת. לעיתים יש צורך להוסיף לתרופה תרופות נוספות על מנת לשפר את איזון הסוכרת. שינויים ביציבה עלולה להיגרם ממגוון גורמים (מחלות נוירולוגיות, מחלות לב וכלי דם, ראייה, מחלות אורתופדיות, שרירים ועוד)ביניהם נוירופתיה סוכרתית שהינה סיבוך ידוע של סוכרת. יש להיוועץ ברופא המטפל בנוגע להמשך הטיפול בסוכרת ובנוירופתיה/בירור סיבה לחוסר יציבות.

19/05/2016 | 15:35 | מאת: הבן

31/05/2016 | 19:54 | מאת: עורסאן

לעניות דעתי יש דווקא להימנע/להפחית מינון מטפורמין כשהתפקוד הכלייתי יורד ולא גליבטיק (שהופסק כאן כנראה בגלל חוסר יעילות לאחר מספר שנות טיפול).

מנהל פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי