פורוליה - התמודדות עם תופעות לוואי

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

12/10/2017 | 15:22 | מאת: דן

מדובר בבן משפחה קשיש חולה לב שסובל מאוסטפורוזיס קשה שהרופא המקצועי המליץ על זריקות פורוליה לאחר פורטיאו שהחליטו להפסיק בגלל שיקולים רפואיים(לא היו לו תופעות לוואי) . אבל לאחר עיון בתשובות בפורום כאן עולה שלזריקת פורוליה עלולות להיות תופעות לוואי. כיון שהזריקה ניתנת אחת לחצי שנה – איך מתמודדים עם תופעות הלוואי,אם תהיינה – הרי אפילו אם מחליטים להפסיק התופעות אולי עלולות להמשך חצי שנה- שזה משך התקופה בין זריקה לזריקה. (לעומת טיפול תרופתי או בזריקה שנלקח בצורה יומית הרי אם יש תופעות לוואי לא רצויות ניתן להפסיק ויש להניח שהתופעות תסתיימנה). יוצא גם שסמוך להתחלת קבלת הזריקה הראשונה של הפורוליה האדם הזה אמור לעבור פרוצדורה כירורגית פולשנית, ואנו חוששים מהצירוף של שני הדברים. (הרופא המקצועי יודע מזה, אך לא התייחס כלל לכך).שאלה נוספת, לגבי טיפול שיניים -האם זריקת הפורוליה עלולה לגרום נזק ,גם בהתייחס לגבי טיפול שוטף של שיננית. (לא עקירות וכדומה) .

ככלל, כל תרופה בנוסף לפעילותה הצפויה, עלולה לגרום לתופעות שאינן רצויות בחלק מהמטופלים (לעיתים צפויות ולעיתים - לא). חשוב לציין כי הטיפול לרב ניתן לאנשים שטופלו בתרופות אחרות ללא הצלחה מספקת או שהפסיקו טיפול אחר בשל רגישות או תופעות לוואי. לפני מתן טיפול תרופתי הרופא שוקל את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. תופעות לוואי אפשריות במהלך הטיפול בתרופה פרוליה הן : עצירות, כאבים בגפיים, כאבי גב, כאבי שרירים. בדיווחים לאחר שיווק הכאבים הופיעו בין יום לאחר מתן עד מספר חודשים לאחר המתן. תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), שברים מסוג מסוים בעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס). במידת הצורך יינתן טיפול בתופעת הלוואי ויתכן שהטיפול יעבור ללא תופעות לוואי מיוחדות במהלך הטיפול. בהתייחס לטיפולי שיניים, כתרופות אחרות לאוסטאופורוזיס הפועלות על עיכוב פירוק עצם (כמו תרופות ממשפחת הביספוספאנטים) פרוליה עלולה לגרום לעיתים נדירות לנמק בעצמות הלסת שמתבטא לרב בכאב, נפיחות, עצם חשופה דלקת מקומית ואף שבר בלסת. רב המקרים דווחו בחולים אונקולוגים. התופעה מופיעה לעיתים נדירות במטופלים בפרוליה לאוסטאופורוזיס (בו ניתנת אחת לחצי שנה). בין גורמי הסיכון לתופעה זו הם: טיפולי כמותרפי במקביל, טיפול במקביל בקורטיקוסטרואידים ומדכאי חיסון אחרים, פעולה כירורגית בחלל הפה כמו עקירה או שתל ולכן ההמלצה היא להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי