שבר בלסת: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

עקירה כירורגית: כיצד ומדוע?

עקירת שיניים כירורגית נחוצה כאשר יש צורך בהפשלת החניכיים או בחשיפת שורשים ולא ניתן להסתפק בעקירה "רגילה". כדאי להיעזר במומחה פה ולסת או מומחה חניכיים שיניים המיועדות לעקירה הן שיניים אשר הפרוגנוזה להישארותן בפה היא פרוגנוזה נמוכה. לרוב מדובר בשיניים שהפגיעה בהן כה קשה, עד שלא ניתן להצילן ולשמרן בפה. ככלל, הגורמים הנפוצים למצב זה הם עששת עמוקה והרס כותרת נרחב של השן, תהליכים דלקתיים נרחבים במיסב השורש או שן ניידת, בגלל מחלת חניכיים. ישנן סיבות נוספות לעקירות, כגון: שיניים כלואות בלסת, שיניים המעורבות בתהליכים פתולוגיים בלסת שאינם זיהומיים (כגון ציסטות), או שיניים שיש צורך לעקור בגלל התחלה של טיפול ליישור שיניים.מה ההבדל בין עקירה כירורגית לבין עקירה רגילה? באופן עקרוני, עצם הוצאת שן ממכתשית בתוך הלסת הינה התערבות כירורגית. ולכן, ניתן להגדיר כמעט כל עקירה כ"עקירה כירורגית". למרות זאת, במונח עקירה כירורגית, הכוונה ברוב המקרים היא...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לשבר בלסת

שבר בעצם האלבאולרית - תמונת המחשה
שבר בעצם האלבאולרית האוסטואופרוזיס היא מחלת שלד רב מערכתית המובילה להידלדלות במבנה רקמת העצם. לפי הקרן הבינ...
ללמוד עוד על שבר בלסת
עקירה כירורגית: כיצד ומדוע?-תמונה

עקירת שיניים כירורגית נחוצה כאשר יש צורך בהפשלת החניכיים או...

מאת ד"ר הילה...
13/08/2016
צילום שיניים-תמונה

בדיקות רפואיות: מה ההבדלים בין סוגי צילומי השיניים השונים?...

מאת: ד"ר עמית...
02/07/2014
אולי יענין אותך לדעת...
צילום שיניים - תמונה
צילום שיניים
בדיקות רפואיות: מה ההבדלים בין סוגי צילומי...

שבר בלסת: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, לאמי בת ה-90+ הומלץ על טיפול בפרוליה לאחר ששברה את הירך לפני שנה. אני מודאגת בגלל תופעות הלוואי ורציתי לשאול עד כמה נפוצות תופעות כגון שברים אטיפיים, זיהומים, הפרעות אוטואימוניות, כאבים וכו'. האם הסיכון לתופעות לוואי עולה עם הגיל, והאם הן עלולות להימשך שישה חודשים? תודה מראש.

ככלל חשוב להבין כי כל טיפול תרופתי עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. ההחלטה על הטיפול תלויה במאזן בין התועלת הצפויה מהטיפול ובין הסיכון לתופעות לוואי עפ"י מצבו הרפואי של המטופל וגורמי הסיכון שלו. התייחסתי מטה למספר תופעות ולגורמי הסיכון שלהן. בין תופעות הלוואי האפשריות במהלך הטיפול בתרופה פרוליה (רשימה מורחבת יותר ניתן למצוא בעלון באתר משרד הבריאות): עצירות, כאבים (כאבים בגפיים, כאבי גב, כאבי שרירים). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), שברים אטיפיים ובעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס) שברים אטיפיים הן תופעת לוואי ידועה ונדירה לתכשיר. נטילת סטרואידים במקביל עלולה להעלות סיכון זה. בנוסף, יש לקחת בחשבון שבתקופה שלאחר סיום הטיפול, הסיכון לשברים עולה. זיהומים- שכיחות זיהומים יכולה לעלות במהלך הטיפול בשכיחות שונה בזיהומים שונים. דלקת דרכי שתן ובדרכי נשימה היו שכיחים, זיהומי בטן ועור הופיעו במטופלים בתרופה אך בשכיחות נמוכה יותר. גורמי סיכון אפשריים מצב חיסונים לקוי או נטילת תרופות המדכאות מערכת חיסון. נמק בעצם הלסת- פרוליה עלולה לגרום לעיתים נדירות לנמק בעצמות הלסת שמתבטא לרב בכאב, נפיחות, עצם חשופה דלקת מקומית ואף שבר בלסת. רב המקרים דווחו בחולים אונקולוגים. התופעה מופיעה לעיתים נדירות במטופלים בפרוליה לאוסטאופורוזיס (בו ניתנת אחת לחצי שנה). בין גורמי הסיכון לתופעה זו הם: טיפול כמותרפי במקביל, טיפול במקביל בקורטיקוסטרואידים ומדכאי חיסון אחרים, פעולה כירורגית בחלל הפה כמו עקירה או שתל ולכן ההמלצה היא להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. כאבי שריר- שלד במחקרים קליניים נצפו בשכיחות גבוהה גם בקבוצה המטופלת בתרופה וגם בקבוצת הביקורת שטופלה בפלצבו. כאבים שהביאו להפסקת טיפול היו לא שכיחים. כאבים יכולים להופיע תוך יום ועד מספר חודשים מתחילת המתן.

היי, בהמשך לדבריה של עינת ובדגש על נושא בריחת הסידן והגברת הסיכון לאוסטאופורוזיס, אני ממליץ לך לרכוש לה את תוסף הסידן דנסיטי. זה תוסף סידן מצוין שנספג בגוף פי 2 יותר מכל תוספי הסידן האחרים שיש בשוק. אני מכיר אנשים עם אוסטאופורוזיס שמשתמשים בו, והוא ממש עוזר להם בכל הקשור למסת העצם. מצרף לך קישור. כדאי לך לנסות, ומאחל בריאות. https://www.density-calcium.co.il/

RE: RE: פרואני משתמשת בדנסיטי כבר למעלה משנה - הפרוליה עשתה תופעת לוואי זיהום במערכת הנשימה - דלקת ריאות וכתוצאה אנמציה עד 7.5 ליה ותופעות לוואי . ועכשיו השאלה שעומדת האם לקחת שוב פרולייה ??? לאחר תופעות לוואי אצלי ממשיכה עם דנסיטי - אין מחקרים שמראים על בניית עצם??

שלום דוקטור עשיתי זריקת פרוליה ב17 לנובמבר 2019 והיות ואני צריכה לעשות שתלים כמה זמן רצוי לחכות כדי לעשות שתלים הזריקה הבאה היא ב17 למאי 2020 תודה מראש

01/01/2020:Prolia , אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab , הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם) ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. לתכשיר זה תופעת לוואי נדירה הנקראת נמק של עצם הלסת (ONJ) אשר עלולה להופיע הן במהלך השימוש בתכשיר והן לאחר הפסקת השימוש ועלולה להתבטא בכאב, נפיחות, דלקת מקומית ואף שבר בלסת. פעולה כירורגית בחלל הפה כגון עקירה או שתל הינה גורם סיכון להתפתחות תופעת לוואי זו (הסיכון ל ONJ במטופלי prolia עומד על 0.1%, ועולה לכ 0.15% לאחר פעולה כירורגית) ולכן במהלך הטיפול בתרופה עדיף להימנע מטיפולים אלו. ההמלצה המקובלת הינה להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. במידה ומתפתח צורך בטיפול שיניים במהלך השימוש בתכשיר, מומלץ לבצע את הפרוצדורה ה"שמרנית" ביותר ולהימנע ככל הניתן מפרוצדורות פולשניות. מאחר וההמלצות לתקופת המתנה מקבלת הטיפול ועד לביצוע פרוצדורה פולשנית אינן חד משמעיות, במידה ובכל זאת נזקקים לעקירה או שתל תוך כדי טיפול, הסיכון האינדיבידואלי של כל מטופל יישקל כנגד הנחיצות והדחיפות בביצוע העקירה או השתל ויש להיוועץ ולתכנן את טיפולי השיניים הנדרשים עם רופא שיניים מומחה והרופא המטפל.

אחרי זריקת פרוליה מתי אפשר לעשות עקירה או שתל?

Prolia אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab , הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם) ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. לתכשיר זה תופעת לוואי נדירה הנקראת נמק של עצם הלסת (ONJ) אשר עלולה להופיע הן במהלך השימוש בתכשיר והן לאחר הפסקת השימוש ואשר עלולה להתבטא בכאב, נפיחות, דלקת מקומית ואף שבר בלסת. חשוב לציין כי תופעת לוואי זו הופיעה בעיקר בחולים אונקולוגים ומבוגרים, וכי התופעה נדירה במטופלים ב Prolia להתוויה של אוסטאופורוזיס (בו הזריקה ניתנת אחת לחצי שנה). כמו כן, תופעת לוואי זו אינה יחודית רק לתכשיר prolia אלא גם לתכשירים נוספים המשמשים לטיפול באוסטאופורוזיס. פעולה כירורגית בחלל הפה כגון עקירה או שתל הינה גורם סיכון להתפתחות תופעת לוואי זו (הסיכון ל ONJ במטופלי prolia עומד על 0.1%, ועולה לכ 0.15% לאחר עקירה) ולכן במהלך הטיפול בתרופה עדיף להימנע מטיפולים אלו. ההמלצה המקובלת הינה להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. במידה ומתפתח צורך בטיפול שיניים במהלך השימוש בתכשיר, מומלץ לבצע את הפרוצדורה ה"שמרנית" ביותר ולהימנע ככל הניתן מפרוצדורות פולשניות. ככלל, בכל טיפול תרופתי יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי ומטופלים בתכשיר להתוויה של אוסטאופורוזיס (או מחלה שאינה ממאירה אחרת) ואשר אינם מטופלים בסטרואידים סיסטמיים במקביל, נחשבים בקבוצת סיכון נמוכה להתפתחות תופעת הלוואי. במידה ונזקקים לעקירה או שתל תוך כדי טיפול הסיכון האינדיבידואלי של כל מטופל לשברים אוסטאופורוטיים ישקל כנגד הנחיצות והדחיפות בביצוע העקירה או השתל כאשר אם מדובר בטיפול שיניים דחוף ואין אופציה טיפולית אחרת, ההמלצה הינה לבצע את הפרוצדורה. עם זאת, אין מספיק מידע על מנת לקבוע באופן חד משמעי את תקופת ההמתנה מהטיפול בתכשיר ועד לביצוע פרוצדורה פולשנית שכזו וההמלצות היום אינן חד משמעיות. לאור זאת, יש להיוועץ ברופא השיניים וברופא המטפל על מנת לקבל ייעוץ פרטני. למידע נוסף על תופעת הלוואי מומלץ לעיין בכרטיס המידע הבטיחותי למטופל המופיע באתר המחלקה לניהול סיכונים: https://www.health.gov.il/UnitsOffice/HD/MTI/Drugs/risk/DocLib/Prolia_Patient_safety_information_Card_ONJ.pdf

חמותי סובלת מאוסטאופורוזיס ומטופלת בפרוליה. זכריה אחרונה לפני 3 חודשים. היא בת 80 עם פלטה ללא שתלים וזקורה לעריכה כי השן מתנדנדת וכואבת אבל רופא השיניים מסרב לעקור אלא אם כן תפסיק פרוליה לחלוטין. מה ההנחיות?

Prolia, אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab, הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם), ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. לתכשיר זה תופעת לוואי נדירה הנקראת נמק של עצם הלסת (ONJ), אשר עלולה להופיע הן במהלך השימוש בתכשיר והן לאחר הפסקת השימוש, ואשר עלולה להתבטא בכאב, נפיחות, דלקת מקומית ואף שבר בלסת. חשוב לציין כי תופעת לוואי זו הופיעה בעיקר בחולים אונקולוגים ומבוגרים, וכי התופעה נדירה במטופלים ב Prolia להתוויה של אוסטאופורוזיס (בו הזריקה ניתנת אחת לחצי שנה). כמו כן, תופעת לוואי זו אינה יחודית רק ל prolia, אלא לתכשירים נוספים המשמשים לטיפול באוסטאופורוזיס. למידע נוסף על תופעת הלוואי מומלץ לעיין בכרטיס המידע הבטיחותי למטופל המופיע באתר המחלקה לניהול סיכונים: https://www.health.gov.il/UnitsOffice/HD/MTI/Drugs/risk/DocLib/Prolia_Patient_safety_information_Card_ONJ.pdf פעולה כירורגית בחלל הפה כמו עקירה או שתל הינה גורם סיכון להתפתחות תופעת לוואי זו (הסיכון ל ONJ במטופלי prolia עומד על 0.1%, ועולה לכ 0.15% לאחר עקירה) , ולכן במהלך הטיפול ב Prolia , עדיף להימנע מטיפולים אלו. ההמלצה המקובלת הינה להשלים את הטיפולים הדנטליים לפני תחילת הטיפול בתרופות לאוסטאופורוזיס ולהקפיד על היגיינת הפה במהלכו. במידה ומתפתח צורך בטיפול שיניים במהלך השימוש בתכשיר, מומלץ לבצע את הפרוצדורה ה"שמרנית" ביותר ולהמנע ככל הניתן מפרוצדורות פולשניות. ככלל, בכל טיפול תרופתי יש לשקול את התועלת הצפויה מהטיפול מול הסיכון שבתופעות הלוואי. ככלל, מטופלים ב denosumab להתוויה של אוסטאופורוזיס (או מחלה שאינה ממאירה אחרת) ואשר אינם מטופלים בסטרואידים סיסטמיים במקביל, נחשבים בקבוצת סיכון נמוכה להתפתחות תופעת הלוואי, ובמידה ואין אופציה טיפולית אחרת במצבם פרט לעקירה כירורגית, ההמלצה הינה לבצע את העקירה במהלך החודש שקודם לחודש בו אמור המטופל לקבל את הזריקה הבאה, ולדחות את המנה הבאה עד לריפוי האיזור. יחד עם זאת, ייתכן וחמותך השתמשה בתכשירים אחרים לטיפול באוסטאופורוזיס טרם השימוש ב prolia או שהיא בעלת גורמי סיכון אחרים ל ONJ הידועים לרופא ואשר אינן מצוינים פה. ההמלצות אינן חד משמעיות וישנם מספר קווי מנחה. יש להיוועץ ברופא השיניים וברופא המטפל.