נוקשות שרירים בעקבות טיפול תרופתי

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

13/07/2017 | 21:54 | מאת: איילה

אחי נמצא במסגרת אשפוז כ 4חודשים מקבל 450 מ"ג לפונקס , 50 מ"ג סרנדה,120 מ"ג אטומין ו 2מ"ג קלונקס בשבועיים האחרונים פיתח אי שקט , פחדים והזיות וסובל מנוקשות בשרירים האם ייתכן שהשילוב והמינונים של התרופות גרמו לכך ומה ניתן לעשות? המליצו לנו על טיפול בנזעי חשמל אך לפי דעתי ברגע שיפחיתו את המינון של אחד הכדורים או שיורידו את האטומין שלפני האשפוז לא קיבל תהיה לו פחות נוקשות ופחות קטטוניה אודה לתשובתכם בהקדם.

Leponex (אשר החומר הפעיל בו הוא Clozapine) ו Entumine (אשר החומר הפעיל בו הינו Clotiapine) הינם תרופות אנטיפסיכוטית. Leponex מתאפיינת בעיקר בתופעות לוואי אנטיכולינרגיות (כולל בלבול ואגיטציה) ובסדציה, בעוד ש Entumine מאופיינת בעיקר בתופעות לוואי של דיסטוניה (התכווצויות שרירים ממושכות), אקטיזיה (אי שקט גופני) ופרקינסוניזם (איטיות בתנועה וקישיון שרירים). ההשפעה האנטיכולינרגית של התרופות עלולה לקדם מצב של דליריום המתבטא באי שקט, הפרעות בהתמצאות והזיות. קיימים דיווחים גם על התפתחות דליריום בטיפול משולב של leponex ובנזודאזפינים (clonex הינה תרופה השייכת למשפחה זו). שילוב התרופות הנ"ל עם Clonex, המשפיע על מערכת העצבים המרכזית, עלול להוביל לדיכוי אדיטיבי של מערכת העצבים ולדיכוי נשימה. Serenada, אשר החומר הפעיל בו הוא Sertraline, הינו תכשיר השייך למשפחת ה SSRI (מעכבי רי-אפטייק סלקטיבי לסרוטונין במוח), ונטילה שלו במקביל ל Leponexעלולה להעלות את רמות ה Leponex בדם ובכך להגביר את תופעות הלוואי שלו. בנוסף, שילוב של Leponex עם Entumine עלול להעלות את הסיכון ל Neuroleptic Malignant Syndrome, תסמונת המאופיינת, בין השאר, בנוקשות שרירים, ירידה בכושר התנועה ואי שקט. בנוסף, ניתן להבחין בעלייה בחום גוף, הזעה, עלייה בדופק ובלחץ הדם. תופעת לוואי זו מחייבת התערבות רפואית דחופה. שילוב תרופות הפועלות על מערכת העצבים בכלל עלול לגרום לתופעות לוואי שונות ביניהן תופעות נוירולוגיות בחלק מהמשתמשים. עם זאת, השילובים ניתנים כאשר התועלת הצפויה מהשילוב עולה על הסיכון מתופעות הלוואי. מדובר בטיפול מורכב וכל שינוי בו דורש הדרגתיות, השגחה וניטור. לא נוכל לייעץ בפורום זה על שינוי כלשהו שיש לבצע בטיפול התרופתי לשם כך יש לפנות לפסיכיאטר המטפל.

מנהלי פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי