פחד מאי יכולת להירדם שמגשים את עצמו

דיון מתוך פורום  הפרעות עוררות, שינה ועייפות

24/11/2019 | 12:53 | מאת: א

אני בן 33 עם OCD והפרעת חרדה, בריא עד כמה שאני יודע. לוקח לעיתים רק קלונקס ללא תרופות פסיכיאטריות אחרות. בגיל 18 התפתח אצלי הפחד הזה בעקבות הצבא, פשוט לא הייתי מסוגל לישון שם בכלל בטירונות... גם כהשתחררתי אחרי חודשיים החרדה נמשכה, אבל פחתה לאט לאט. עם השנים המצב השתפר מאוד למרות שהפחד הזה עדיין קיים. לרוב אני ישן טוב כ-8 שעות בלילה. אומנם לוקח לי בדר"כ זמן להירדם וזה עם יקיצה או שתיים אבל זה לא מפריע לי. לעיתים קורה לי שאני חווה שנת חלום למשך כמה דקות ומתעורר (בדרך כלל כשאני מנסה לישון בכוח). אני לוקח כדור קלונקס חצי מ"ג אם אני לא נרדם אחרי שעה ומשהו, או אם אני מתעורר ולא מצליח להירדם שוב. ככה קרוב ל-15 שנה. בממוצע יוצא לי לקחת 2-3 כדורים בשבוע. שימוש בכדורים יותר חזקים אני לא עושה. ב-2008 ניסיתי לקחת נוגדי פסיכוזה מעייפים (אטומין/נוזינן) בתור כדורי שינה כ"נשק יום הדין", זה אומנם עשה אותי מאוד עייף (כך שאני אפילו לא יכול לזוז) אך לא בהכרח הרדים אותי, וגרם לי לחוויה מאוד לא נעימה ומפחידה. יש בעיה כשאני צריך להתעורר בבוקר אז קשה לי לישון בגלל זה, אז אני משתדל לא לעבוד בבוקר או לקבוע דברים לבוקר. מדי כמה חודשים קורה לי אני בקושי נרדם, ואז אני נמצא בפחד מוות. שאם אני לא ארדם ביום למחרת אני אמות מתשישות או מחוסר שינה. אני מבין שזאת חרדה לא רציונלית. האם זה נכון? אני יודע שיש מחלה תורשתית נדירה שמתים בה אחרי חודש, אבל זה לא המקרה שלי. אני יודע גם שה"שיא" בחוסר שינה עומד על 11 ימים ולא קרה כלום למי ששבר אותו. https://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Gardner_(record_holder) אתמול קרה לי שלא נרדמתי בכלל בלילה, למעט אולי כמה דקות של שנת חלום בבוקר. דבר שלא קרה לי שנים ואני שוב בחרדה קשה שאני לא אצליח להירדם, ויקרה לי משהו או אמות או אשתגע וכו'. האם יש באמת סיכון כזה? למרות שמניסיון המעגל תמיד נשבר ואני נרדם בסופו של דבר. אני מניח שהבעיה שלי היא נפשית ולא פיזיולוגית. יש עוד משהו לעשות חוץ מ-SSRI שאני מעדיף לא לקחת. אני גם לא חושב ששיחות CBT יעזרו לי (לרוב אני ישן טוב, אז הנושא לא מעסיק אותי). גם הגיינת שינה לא חושב שרלוונטית כי לוקח לי זמן להירדם. האם פרולול (חוסם בטא) יכול לעזור לפני השינה בכך ש"ירגיע את הגוף" מהאדרנלין? תודה וסליחה על המכתב הארוך

הי, התובנה הרציונלית שלך נכונה לחלוטין ואכן פחד מפני השינה עלול להוות סיבה לעוררות ומהווה כדור שלג. אם זה קורה אחת למספר חודשים למספר ימים בודד תוכל לפתור זאת בעזרת כדור שינה למספר ימים. אם המצב כרוני יותר כדאי, רצוי , מומלץ וצריך לפנות לטיפול התנהגותי קוגנטיבי המכוון לנדודי שינה ועוסק בדיוק בכך. בהצלחה ד"R מיכל לוסטיג

מנהל פורום הפרעות עוררות, שינה ועייפות