מיפוי כליות..........................

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

20/11/2018 | 09:52 | מאת: אבי

שלום.אצל בני בן ה 30 העוסק בפעילות גופנית.הופיע לחץ דם משני מטורף(200 על 130)קיבל בתחילה רמפריל שהוריד את הסיסטולי ל130 ולאחר שהרמפריל הוחלף לאמלו עלה ל 140 .עובר כעת סדרת בדיקות ארוכה.בבדיקת מיפוי כליות.התקבלה תשובה זו:המטופל קיבל חומר הזרקה 12mCi של Tc99m DTPA סיבת הפניה:בדיקת תפקוד וניקוז כליות.המשך בירור יתר לחץ דם. ממצאים:הכליות בגודל תקין עם פרפוזיה.ריכוז והפרשה טובים. תפקוד יחסי של הכליות:הכליה השמאלית 54% והכליה הימנית תורמת 46%. סיכום:ירידה קלה בתפקוד היחסי של הכליה הימנית.פרט לכך המיפוי תקין. אבקש התיחסותכם לבדיקה ואיך מתקדמים בבירור סיבת הופעת לחץ הדם הפתאומית. תודה

במצב תקין כל כליה תורמת כ 50% מסך התפקוד הכלייתי. הבדל של עד 5% בין הכליות נחשב תקין. זה אומר שכליה אחת יכולה לתרום 45% וכליה שניה 55% מסך התפקוד הכלייתי . מכאן ברור שהמיפוי תקין. בהערת אגב המיפוי נותן מידע רק על תפקוד הכלייתי היחסי אבל לא על התפקוד הכלייתי הכולל. זה אומר שיכול להיות מצב של ירידה בתפקוד (שתי) הכליות עם מיפוי תקין. תפקוד הכליות מוערך בבדיקות דם ושתן. לאחר אבחנה של יתר לחץ דם מבוצעת הערכת מצב לדרגת הנזק שלחץ הדם גרם (נקרא בירור לפגיעת אברי מטרה), ובמטופלים מסוימים (בניהם בנך כפי שכתבת עובר סידרת בדיקות) נעשה בירור לשלול מחלה שגרמה ליתר לחץ הדם (המכונה לחץ דם שניוני). יתר לחץ דם שניוני עלול להגרם על ידי ממחלות כליות, מחלות כלי דם, מחלות אנדוקריניות ועוד. במרבית המאובחנים עם יתר לחץ דם לא מניתן להצביע על גורם אחד ברור ליתר לחץ דם (מכונה יתר לחץ דם ראשוני) . בהצלחה

מנהלי פורום נפרולוגיה