מספר שאלות ובירורים לגבי סטומה

דיון מתוך פורום  סטומה - תמיכה

03/05/2012 | 13:22 | מאת: מאותגר

לפני שבוע המליצו לי על התקנת סטומה זמנית כדי לתת לישבן שלי לנוח קצת. יש לו המון פיסטולות. אבסצים. וכדומה. כמעט נפלתי מהכיסא וכל היום היה בכי אחד גדול. אני בן 23 סטודנט בבאר שבע, איך הגעתי למצב הזה. (הרופא אמר שהסטומה זמנית ולא קבועה.) קראתי הרבה מאמרים באינטרנט אבל רציתי לברר מעט פרטים. (אגב, הייתי מחפש בפורום אבל לא מצאתי פונקציית חיפוש. היכן היא נמצאת?) א. איך הניתוח עובר? התאוששות קשה? תוך כמה זמן אוכל לחזור ללימודים? ב. איך ישנים עם זה? זה לא מתפוצץ באמצע השינה? מותר להתקלח כרגיל עם זה? ג. איך חיים עם זה ביום יום? אני יכול להמשיך בסמסטר שלי כמה שאפשר כרגיל וזה יהיה ריאלי מבחינת השקית? ד. בחודשים האחרונים (נגיד שנה וחצי) אין לי חיי חברה בכלל בגלל כמות יציאות (20+) ובגלל הכאבים בישבן. איך יהיה עם הסטומה? בלילה ארגיש אם יש יציאות? זה יפריע לשינה? אני יכול לצאת עם חברים בערב ואפילו לטיולים ולא לדאוג לצרכים או לשקית? ה. יש ריחות מהשקית? לצואה הנוכחית שלי יש בד?כ ריח חזק מאוד. הוא יהיה גם בשקית או שבגלל הסטומה הריח ייפחת והשקית עצמה אולי חוסמת ריחות או משהו? אם התשובה היא שלילית אז אני לא רואה בכלל איך אפשר לתפקד עם זה... בייחוד עם הריח?ות החזקים שיש כרגע. צריך להחליף שקית אחרי כל יציאה? כרגע יש לי כ-20 יציאות ביום... אחליף 20 שקיות ביום? ו. תוך כמה זמן בערך מסירים את זה? הכל אח?כ חוזר להיות כרגיל לחלוטין? אין תופעות לוואי להמשך החיים? משהו שלא ניתן לשחזור? ז. ניתוח סגירת הסטומה כואב? התאוששות קשה? בנוסף, מספר חששות שיש למשפחה שלי לגבי הניתוח: א. כולנו חושבים שזו קפיצת מדרגה גבוהה מאוד. כולם חוששים. (סעיף הכנה לקראת השאלות(: ב. כל המעי שלי, גם הדק וגם הגס, דלוק (דלקת) וחולה מאוד. אנחנו חוששים שלחתוך את המעי במצב כזה עלול להיות מסוכן מאוד ולא ניתן לשחזור. האם החשש מוצדק? ג. הניתוח מסוכן? איזה סיבוכים יש לו? ד. האם השחזור של המעי אח"כ מלווה בתופעות לוואי כלשהן? ה. הרופא אמר שהסטומה תהיה עד שאזור התחת שלי יירפא (יש לי שם המון פסטולות, אבסצים וכדומה). כמה זמן בד"כ נמצאת סטומה זמנית? ושאלה אישית יותר: כולם אומרים שיש המון בעיות נפשיות מלוות עם הסטומות. (קראתי גם את הפתיח של יעלי בתחילת הפורום) מדוע? זה מפריע לתפקוד בכל זאת? יש ריחות לשקית? אילו קשיים פיזים קיימים. (שוב, יעלי תיארה שיש בפתיח שלה) המון תודב ובריאות לכולם.

03/05/2012 | 13:32 | מאת: מאותגר

03/05/2012 | 19:07 | מאת: ליאב

אני חולה קרוהן, בן 23, בעל סטומה. בנוסף אני לומד בבן גוריון. אני חושב שלרוב השאלות שלך אני יכול לספק תשובה, זה פשוט יקח הרבה זמן לענות על כולן בכתב. אם תרצה להיפגש, צור איתי קשר, אפשר לסכם הכל על הדשא באוניברסיטה.. [email protected] אם בכל זאת תעדיף להישאר חסוי, תגיד ואנסה לענות כמה שאוכל.

היי מאותגר, צר לי לשמוע על האבחנה ועל הצורך ביצירת סטומה. אני לגמרי מבינה את החששות והפחד מהבלתי נודע, בלתי מוכר. כששמעתי על זה בפעם הראשונה זה נראה לי סוף העולם. זה נראה לי איום ונורא. לא הפסקתי לבכות במשך חודשים ארוכים.... גם בזמן שהייתי ישנה זלגו לי דמעות מהעיניים.. מדהים. אבל זה רק בגלל שזה לא המצב הטבעי והמוכר, אלא מצב שונה, ובאופן טבעי לרוב האנשים קשה לקבל את השונה. אבל זה מה שזה, בעצם. זה פשוט מצב שונה. לקרוא לזה איום ונורא? אני כבר לא רואה את ככה בכלל, להיפך, בזכות הסטומה קיבלתי את חיי בחזרה! מבחינתי, החיים עם הסטומה יפים, היא לא מגבילה אותי בשום דבר שאני רוצה לעשות ואני יכולה לנהל חיים תקינים ומלאים עם הסטומה. לגבי אפשרות חיפוש בפורום, יש חלון לחיפוש ממש באותה שורה בה כתוב "הוספת הודעה חדשה", רק מהצד השני של השורה. אתה מוזמן לעיין בדיונים ישנים, תוכל למצוא שם המממון מידע! לשאלותיך: א. לפי מה שאני מבינה, במקרה שלך לא עושים כרגע ניתוח לכריתה של המעי או חלק ממנו, אלא רק הוצאת לולאת מעי לצורך יצירת סטומה זמנית (גס או דק? לא אמרת), הבנתי נכון? אם כך, אז מדובר בניתוח מאוד קטן, קל וקצר והתאוששות קלה ומהירה. לדעתי, תוכל לחזור לפעילות רגילה תוך שבועיים-שלושה גג. הקושי העיקרי בניתוח זה יהיה אולי הסתגלות המעיים למזון, לכן לאחר הניתוח חשוב לאכול דיאטה דלת סיבים ולאחר כמה חודשים להתחיל לאט לאט לנסות מאכלים חדשים (אלא אם כן ובתקווה שעד כמה חודשים כבר יסגרו את הסטומה :) ב. אני ישנה כרגיל, כלומר על הבטן, רק שאני מכופפת טיפה את רגל ימין (שהיא בצד של הסטומה), כדי לא למעוך לגמרי את הסטומה והשקית. וכמובן שלמי שישן על הצד או על הגב אין בכלל בעייה. אין שום בעיה להתקלח עם השקית. ג. ביום יום - חיים, עובדים, לומדים, אוכלים, מתקלחים, מתפקדים, מבלים, הולכים לים, בריכה, טיולים, ספורט. רק מתי שצריך לרוקן שקית - הולכים לשירותים ומרוקנים. כמו כל אדם שצריך לשירותים מדי פעם במשך היום. ד. ברוב המקרים כמו שלך הסטומה נותנת הקלה משמעותית מבחינת הצורך לרוץ לשירותים כ"כ הרבה ומהווה פתרון אופטימלי לבעיית השלשולים. אני לא יודעת להגיד לך מבחינת הפרשות מהרקטום, משום שכמו שאני מבינה התכנון הוא לסטומה זמנית, כלומר הרקטום עדיין יהיה שם וזה אומר שעדיין יהיו הפרשות מהרקטום. כל אחד הוא שונה ולחלק מבעלי הסטומה הזמנית יש יותר הפרשות מהרקטום ולחלק פחות, אבל בכל מקרה זה ברמה הרבה הרבה ושוב הרבה פחותה מהמצב שלך היום. ה. אין שום ריח. אני לא יכולה לדעת כמה פעמים תצטרך לרוקן/להחליף (תלוי אם זו תהיה סטומה ממעי דק או גס - אם ממעי דק, מרוקנים. אם ממעי גס - מחליפים את כל השקית). אבל שוב, כל אחד הוא שונה, ובכל מקרה עם הסטומה הרבה יותר נוח וקל לתפקד. ברור שכשמרוקנים אז יש ריח, כמו לכל אדם. ו. שוב, גם בנושא הזה זה אינדוידואלי וכל אחד הוא שונה. תלוי בקצב ההחלמה של הפיסטולות, אבצסים ואם ומתי הושגה המטרה שלשמה יוצרים את הסטומה. זה לא משהו שאפשר לצפות או להעריך מראש. יש אנשים שתוך 3-4 חודשים סוגרים ויש כאלה שיש צורך להישאר איתה גם מעל שנה. לא אמורים להיות סיבוכים מיוחדים לאחר סגירה. ז. לא יודעת לענות לך. אף פעם לא עברתי ניתוח סגירת סטומה. חששות: א. החששות מאוד מובנים, אבל כאמור בתחילת תשובתי. ב. סורי, לא יודעת. לא מבינה בקרוהן. עברתי את הניתוח מסיבות אחרות. ג. אם זה כמו שהבנתי, וזה רק יצירת סטומה ללא כריתה כלשהי, הסיכונים והסיבוכים הם מינימליים. אחד הדברים שכל בעל סטומה צריך להישמר ממנו הוא בקע באיזור הסטומה, לכן מומלץ ללכת עם חגורת סטומה (יש לכל אחת מהחברות הגדולות) וכן לא להרים דברים מעל 5 ק"ג ב 3 חודשים ראשונים אחרי ניתוח. ד. כאמור, לא עברתי סגירת סטומה. ה. כאמור, לא ניתן לצפות. בעיות נפשיות - לא בהכרח וגם לא צריכות להיות. שוב, מבחינתי, החיים עם הסטומה יפים יותר! לא מפריעה לתפקוד, להיפך! מאז הניתוח החיים שלי רק משתפרים. שום ריח! לאדם בריא שכל מה שיש לו זה פשוט שקית על הבטן אין קשיים פיזיים. מקווה שעזרתי. מאחלת לך המממון הצלחה ובריאות שלמה ואיתנה מהרה!! בכל שאלה תרגיש חופשי לשאול, כולנו כאן בשבילך!

04/05/2012 | 09:15 | מאת: מאותגר

@ליאב: כרגע אני כלל בבית בגלל הכאב אבל האמת שאשמח להתקשר אליך אם זה אפשרי מצידך. אוכל להשאיר לך את המייל שלי כדי שלא נפרסם כאן מספרים. @הודיה: הארת לי המון נקודות. תודה לך. האמת שאני לא יודע באיזה ניתוח המעי יהיה. שני המעיים שלי דלוקים ולכן אי אפשר לגדוע או להוריד חלק מהם ולכן כל המשפחה שלי ככ חוששת. רק לא ככ הנתי. אם השקית אוספת צואה (זו המטרה משום ש20 יציאות ביום מקשות על הריפוי של האגן.) אז צריך להחליך ממש אחרי כל פעם. המון תודה לכם.

05/05/2012 | 00:27 | מאת: זואי

מנסיוני, (אני סטומאית לשעבר) את הוצאת הסטומה שלי עשו בלפרוסקופיה, במסגרת ניתוח שהיה מוכוון בכלל משהו אחר. מכיוון שזה היה ניתוח שני שלי, אז למדתי שאני מתאוששת ומחלימה היטב מניתוחי בטן, מכל סוג (בהמשך גם עברתי פתיחת בטן). לכן התאוששות זה מאודדד אינדיבידואלי. בד"כ הייתי חודש או קצת יותר בבית. אבל שבועיים אחרי כל ניתוח - הייתי כחדשה. מבחינת החלמה וכאבים. אמנם יש לי סף כאב על אנושי, אבל אני גם לא בוחלת במשככים. ולכן גם לא נתתי לכאב להגיע. עם משככים הייתי ניידת ופעילה מה שגם עזר להחלמה. ישנתי מצויין עם הסטומה, בד"כ על הצד או על חצי בטן. מההרגל, כיום אינני ישנה כבר ממש על הבטן אלא עדיין - אני חצי מעוכה עליה. מעולם לא התפוצצה לי השקית בשינה. היא כן היתה מתמלאת אויר כבלון. מתקלחים כרגיל. זה היה אחד הפחדים הראשונים שלי. היתה לי איזו פיקציה שהצואה - ברגע שתיגע לי בגוף - תשרוף לי מיידית את חלקת העור בה נגעה. זה כמובן לא קרה וחויתי שלל מריחות על גופי, בלי להישרף במקום... בכל זאת.. וויש מים וביי ביי קקי. מה שכן, בראש הרגשתי לא הכי נקייה אז היה מצב לכמה מקלחות ביום, וגם פיתחתי התנהגות כפייתית באופן בו התקלחתי (היה לי סדר פעולות קבוע חח) וגם בקטע של שטיפת ידיים בטירוף. זה מתקשר לפן הנפשי... ביום יום חייתי. ויתרתי על המון דברים שלאט לאט חזרתי אליהם (שוב, זה היה עניין נפשי של התמודדות עם מצב חדש) והיו דברים שגם נמנעתי מהם. אבל חזרתי מהר מאוד לעבודה ולחיי חברה. לא לחיי זוגיות... הכי כיף היה כשנסעתי לנופש בצימר, כולל עיסוי (רגליים) ואח"כ הרגשתי חופשייה ללכת גם להופעה ולרקוד כאילו אין לי שקית בבטן. ספורט - הפסקתי.. כל אחד ובחירתו הוא.. לא יודעת מה מתוכנן לך, לי היתה סטומה של המעי הדק - איליאוסטומי. לרוב לא הרגשתי את היציאות ביציאתן. היו פעמים שכן, כשמשהו נתקע שם, או.. כשהרגשתי תחושה מוזרה בבטן ואז ידעתי שאני משלשלת או שהבסיס ניתק לי. כאילו הבטן התריעה לי על משהו שונה. תמיד בתיק היו לי מגבונים, שקית קטנה לאשפה, שקית לסטומה ספר, וגאזות. בהתחלה בכלל הייתי הולכת עם כל הציוד להחלפה. עם הזמן הבנתי שאין בזה ממש צורך אז נשארתי רק עם הנ"ל. ופעמים מעטות החלפתי ממש שקית סטומה מחוץ לבית. (נתקעה לי הטבעת שעל אצבעי בשקית ועשתה חור.. אז החלפתי. דוגמאות מסוג זה..). הייתי מרוקנת את השקית כמה פעמים ביום, פשוט העדפתי אותה ריקה. (יש לה פתח ריקון תחתון) והייתי מחליפה שקית סטומה רק פעם ביום. בדיעבד - ההתעסקות עם הריקון היתה מינורית (אולי 5 פעמים ביום). אחרי סגירת הסטומה ביליתי הרבה יותר זמן בשירותים מאשר כשהייתי עם השקית. לא היו לי ריחות מהשקית אף פעם.ואם דמיינתי שהיו - זה היה רק בראשי. בהתחלה אמרו לי שהסטומה שלי זמנית ל 3 חודשים. היא תפסה קביעות והפכה זמנית שנה ושבעה חודשים. רק בגלל שהיו לי סיבוכי ניתוח. (ניתוח הסטומה היה חירומי לגמרי והייתי במצב לא ממש אופטימלי לניתוח). לכן במשך שנה עברתי 3 ניתוחים והסטומה נשארה שם כדי לתת לי להחלים מאותם ניתוחים. לגבי ניתוח סגירה - כתבתי על כך רבות. תחפש שירשורים קודמים. מראש אומרת לך שתיאוריי יכולים להיות גם מבהילים. אבל זו היתה חוויה פרטית שלי מנסיוני. זה לא כך בהכרח לכולם. הניתוח עצמו לא ממש כאב לי אבל הו הו, כשהמעי חזר לעבוד עברתי סיוטים רציניים עד שהצואה התמצקה. ואז עברתי חודשים לא פשוטים עם ריבוי יציאות. הניתוח הזה היה באוגוסט האחרון. רק בשבועות האחרונים אני מתחילה להרגיש שיפור. (מבחינת דחיפות ותכיפות היציאות). אבל חוזרת ואומרת - זה תלוי גוף. ותלוי מה כרתו וכמה כרתו ובאיזה גובה כרתו. וגם - כמה זמן הוא ה - "זמני". בעיות נפשיות - את חלקן הזכרתי ככה תוך כדי תשובות לשאלותיך. אני חושבת וממליצה מאוד על תמיכה נפשית של איש מקצוע. כי זה כמו להתמודד עם מום גופני, או נכות. מצב חדש לחלוטין. וכדי להצליח למצוא שיגרה, כלשהיא - צריך לעבד את החיים עם הסטומה. מאחלת לך הרבה בריאות ובהצלחה.

06/05/2012 | 14:20 | מאת: רן

סורי שהצטרפתי מאוחר.. :) אני רואה שכבר ענו הרבה אנשים אז אני רק אוסיף משלי.. :) אני עם סטומה עוד מגיל 21 (המממ.. כבר 10 שנים!).. הייתי במצב בלתי מתפקד לחלוטין כמו שאתה מתאר, הורים ומשפחה בהסטרייה ("מה סטומה בגיל כזה?!"), ולי אישית הסטומה החזירה את החיים. לפני הניתוח - לא טיולים, לא אירועים, לא זוגיות, רק קצת לימודים - מבחנים ומועדי ב' או ג' אם לא הגעתי למועד א'. מאז הניתוח - תואר שני ושלישי, טיולים, נסיעות לחו"ל, חברים, חברות, ספורט, ים... מה אני אגיד לך, חיים חדשים.. :) היום אני כבר מרצה, ואני יכול להגיד לך שאין בעיה עם הסטומה גם לעמוד מול כיתה של 150 איש... :) אף אחד לא יודע, מריח או רואה. אם אתה רוצה לדבר או להיות בקשר - רק תגיד. הטלפון שלי 054-222-9244. וזה האתר שלי: http://www.cs.technion.ac.il/~ronrubin/

07/05/2012 | 23:47 | מאת: מאותגר

אשמח לדבר איתך באמת. תודה.

מנהלי פורום סטומה - תמיכה