בדיקת PSA חריגה. האם יש חובה לבצע ביופסיה?

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

19/06/2016 | 18:58 | מאת: משה

שלום ד"ר פז, בשנה האחרונה עשיתי בדיקת PSA (ללא רקע משפחתי לגידול סרטני) שתוצאתה :5.3. בעקבותיה הופניתי לביופסיה , אך חששתי מהבדיקה ולא עשיתי אותה. בהמשך עשיתי שתי בדיקות דם נוספות שתוצאותיהן:4.7,5.3. בדיקת US כליות ודרכי שתן לא העלתה ממצאים חריגים וצויין בה שגודל הערמונית הינו 40 ושנצפתה שארית שתן של 140. שמעתי שהביופסיה אינה נעימה לביצוע אך אני חושש גם מחוסר הוודאות שהמצב לא תקין. האם לאור הנתונים הללו יש הצדקה או חובה לביצוע ביופסיה?

שלום משה. בכל רמה של PSA יש סיכון מסוים לאבחן סרטן ערמונית אם עושים ביופסיית ערמונית. הסיכון עולה ככל שה-PSA עולה, אבל גם כשה-PSA גבוה הסיכון הזה לא מגיע ל-100%. כלומר, בכל רמת PSA, כשאנחנו עושים ביופסיית ערמונית, יהיו אנשים שלא יהיה להם סרטן בביופסיה. כשאנחנו מאבחנים סרטן ערמונית בביופסיה, זה יכול להיות סוג לא אגרסיבי של סרטן ערמונית, כזה שלא צריך לטפל בו. אבל, בחלק מהמקרים אנחנו מאבחנים סרטן ערמונית שהוא כן אגרסיבי, ואם אנחנו מצליחים לטפל בו לפני שהוא יצא מהערמונית, יש סיכוי טוב לרפא את החולה. אנחנו לא יכולים לדעת מראש מה תהיה התשובה של הביופסיה, האם יש ממאירות והאם היא דורשת טיפול. יש דרכים לחשב את הסיכון, אבל בשביל זה אתה צריך להיבדק ע"י האורולוג ולדון איתו על הסיכונים מול הסיכויים. בסופו של דבר, זה תלוי באיזו רמת סיכון אתה מוכן לקבל לא לאבחן סרטן ערמונית שצריך טיפול, כדי לא לעשות ביופסיה.

29/06/2016 | 14:07 | מאת: משה

האם בדיקת אולטרה סאונד כליות ודרכי שתן תורמת לאבחון סרטן הערמונית ?אם בבדיקה צויין שלא נמצא ממצא חריג למעט - ערמונית בגודל 40 ויתרת שתן לאחר ריקון של 140 - יש השלכה לגבי אבחון סרטן הערמונית?

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית