סרטן הערמונית איך לבחור טיפול עפ תוצאות הביופסיה

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

31/10/2017 | 19:10 | מאת: דורי

בן 62 . PSA 4.3 .נפח 68סמק ביופסיה (פיוזן) :אנדוקרציומה גליסון 6(3+3) מערב 25% של 8 גלילים באונה שמאל.אפקס ימין גליסון 6 המערב 5% מהתכשיר. מוגדר HIGH VOLIUM LOW RISK. האם אפשר מעקב בלבד? , זה מסוכן?הוצע לי HIFU ,מה דעתך ?ניתוח רובוטי ? אפשרי ברכיתרפיה בנתונים האלה ? כמובן חשוב לי להיפטר מהסרטן עם מינמום תופעות לוואי שיפגעו באיכות החיים(כולל זקפה כמובן) אשמח אם תרחיב בתשובה ותעזור לי לבחור כיוון(מה אתה היית עושה ?) ובנוסף מה הדחיפות לדעתך עפ הנתונים להחליט ? תודה מראש

שלום דורי. הפורום הוא לא המקום המתאים לתת יעוץ אישי מסוג זה. יש הרבה אפשרויות, והנושא דורש דיון מעמיק. בכמה גלילים היה סרטן?

06/11/2017 | 18:40 | מאת: דורי

אחרי כל הפירוט שכתבתי מאכזב לקבל תשובה כזאת. לשאלתך 8 גלילים מתוך 8 היו מעורבים (אונה שמאלית)דרגת מעורבות 25%. שאלה טכנית: מה זה אומר 8 מתוך 8 בהתיחס לכך שהביופסיה היתה MRI US FUSION,כלומר לא עיוורת !הרי אם דוגמים עפ הMRI אפשר לקלוע בול בכל הדגימות אולי אם זו היתה ביופסיה רגילה היו למשל פוגעים ב2 מתוך 8 ?(ואז לכאורה היתי בפחות סיכון) התשובה מסקרנת אותי ! אני טועה ?האם כששואלים בכמה גלילים היה סרטן הסטטיסטיקה מתיחסת לביופסיה רגילה ? ואודה לך מאד אם בכל זאת תציין בפני את האופציות המועדפות לדעתך שבהם אתמקד. תודה

06/11/2017 | 18:54 | מאת: דורי

בנוסף 4 גלילים בצד ימין נקיים באפקס ימין 5% מעורבות ב2 גלילים גם גליסון 6 סהכ 14 גלילים . חשוב: הMRI הראה מוקד של 8ממ רק בצד שמאל לכן רק בצד שמאל הדגימות נבחרו עפ הMRI

בדרך כלל בביופסיות MRI fusion מקובל לשלוח את הביופסיות המכוונות מהאזור החשוד בנפרד, ואז יש שלוקחים ביופסיות אקראיות מאונה שמאל ומאונה ימין. אתה מציין ביופסיות מאונה שמאל ומאונה ימין, ולא מציין את הביופסיות המכוונות מהאזור החשוד. לכן, אני לא כל כך מצליח להבין את פשר התשובה, ובעיקר עד כמה המחלה באמת מפושטת בערמונית. כמו שאמרת, ביופסיות שהן כולן מכוונות לאזור חשוד מסויים, סביר שיהיו חיוביות, וזה שונה ממידת ההתפשטות לפי ביופסיות חיוביות שנלקחו באופן אקראי. לגבי אפשרויות הטיפול, אם אכן מדובר בגליסון 6 בנפח גבוה, יש חשש מסויים שמסתתר שם גליסון שהוא יותר מ-6, מפני שבשליש מהמקרים זה מה שאנחנו מגלים בערמוניות שהוצאו בניתוח. יש קשר לנרחבות המחלה לפי הביופסיה לסיכון שבערמונית יהיה סרטן אגרסיבי יותר בפתולוגיה הסופית. לכן, חלק מהאנשים, ואני ביניהם, תומכים בטיפול במצב זה. אפשרויות הטיפול לסרטן שהוא ממוקם לערמונית הם: כריתה רדיקלית של הערמונית, או הקרנות חיצוניות או ברכיתרפיה. HIFU כטיפול מקומי הוא טיפול חדש יחסית, יש לו תוצאות טובות לטווח קצר לפי המדווח בספרות, אבל אין לו תוצאות מדווחות לטווח ארוך. כיוון שסרטן ערמונית מתקדם לאט וניתן לראות חזרות גם אחרי 10 ו-15 שנים, יש חשיבות גדולה לתוצאות של טווח ארוך. דרך אגב, יש אנשים שהיו מציעים מעקב פעיל בכל מקרה של גליסון 6, גם כשמספר הגלילים הנגועים הוא גבוה יחסית.

06/11/2017 | 20:29 | מאת: דורי

תודה רבה על ההתיחסות המפורטת🍷 ה8 גלילים שצינתי (הארוך 17ממ) היו בצנצנת נפרדת בשם mri ומתיחס רק לאונה השמאלית (בmri נראה מוקד של 8ממהחשוד כסרטני ) כלומר כל ה8 הדגימות בשמאל היו עפ הmri.הגיוני שיצאו נגועות !האם זה לא דורש התיחסות שונה למקרה שבביופסיה עיוורת היו יוצאים כולם נגועות ?

במקרה כזה בוודאי שיש הבדל. לגלילים נגועים שנלקחו מהאזור החשוד מתייחסים כמו לגליל אחד שנלקח מביופסיה אקראית. עם זאת, אתה מתאר ב-MRI אזור חשוד קטן יחסית, 8 מ"מ. זה לא מסתדר עם זה שנלקחו משם 8 גלילים. זו נקודה שאתה צריך לברר עם הרופא שעשה את הביופסיה.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית