שאלה על טיקים אצל ילדים

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

23/04/2018 | 22:03 | מאת: מיכל

שלום. בני בן 5 ולאחרונה החל לעשות פעולה די מצחיקה באופן שחוזר על עצמו ובתדירות שהולכת ועולה. הפעולה היא - מניח את כף היד על הפה ואז נושף כך שיוצא קול מצחיק. העניין הוא שאני חוששת שהפעולה הפכה למעין טיק. הוא עושה זאת במהלך כל היום שוב ושוב ושוב. הרעש קצת מציק אז לפעמים מעירים לו על כך אך הוא אומר שאינו מסוגל להפסיק. וכאשר מנסה להפסיק אני רואה שמחזיק מעמד 10 שניות מקסימום ואז היד עולה מעצמה שוב לפה בלי שבכלל שם לב לכך. האם זה עונה על הגדרה של טיק? אני מתלבטת איך להגיב, מצד אחד הייתי רוצה להתעלם עד שיעבור מעצמו, מצד שני בגלל שזה מרעיש זה באמת מפריע הרבה פעמים. ניסיתי הלגיד לו שיכול לעשות זאת אבל ללכת לחדר שלו כשמרגיש צורך לכך. זה לא עובד. מה המלצתך? תודה

מיכל שלום, יתכן שבאמת מדובר בטיק. מאחר וקשה מאד ואף לא ניתן להימנע מטיקים, הרי שאין טעם לבקש ממנו להפסיק. אפשר להציע לו לנסות להמיר את התנועה בתנועה אחרת, שפחות מפריעה לסביבה (למשל, רק להניח את היד על הפה מבלי להשמיע רעש, או רק לגעת בשפתיים, או רק לנשוף פווו בשקט). דבר נוסף - אם הוא חלה לאחרונה בדלקת גרון, כדאי לעשות תרבית גרון, ואם צומח החיידק סטרפטוקוק - לטפל באנטיביוטיקה. זאת, כי יש מאמרים רפואיים התומכים בקשר בין הופעת טיקים לזיהום בסטרפטוקוק. לעומת זאת, יש מאמרים אחרים הסותרים את הקשר בין השניים. אם זה ממשיך, כדאי לפנות להערכת נוירולוג ילדים. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים