סימטריה בגוף

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

10/10/2011 | 09:36 | מאת: מיכל

שרון שלום אני מפנה את השאלה שלי אלייך לאחר שנאמר לי בפורומים אחרים שמדובר בסוג של כפייתיות. אני לא יודעת כיצד לתאר את הדברים, אני מאוד מקווה שאהיה ברורה. ביתי בת 5 החלה בימים האחרונים לעשות פעולות מוזרות של סימטריה בגוף. למה הכוונה? כשיד ימין נוגעת במשהו / משהו נוגע בה, למשל נוגעת בקיר, בצידי הגוף שלי כשאנחנו הולכות אחת לייד השניה, קצה השולחן, מגבת רטובה וכו'... היא מייד תגע עם יד שמאל באותו דבר ובאותו מקום שבו היד השניה נגעה למשל מרפק, גב היד וכדומה. היא כאילו צריכה את אותה התחושה בדיוק בשתי הידיים. בנוסף היא עושה פעולות של יד אחת בשתי ידיים, למשל מגרד לה באוזן אחת, היא תגרד בשתי האוזניים, צמה אחת מפריעה לה היא תעשה את אותה תנועה גם ביד השניה למרות שהצמה (שיער) לא מפריע באותו הצד וכדומה. באחת הפעמים ששאלתי אותה מה היא עושה (כשניסתה לשחזר מגע ביד אחת) היא אמרה "היד הזו נגעה במשהו קר אז גם היד השניה רוצה לגעת במשהו קר". נראה שיש לה סוג של מודעות למה שהיא עוברת אבל ברוב המיקרים נראה שהתגובה היא אוטומטית. חשוב לי לציין כי לבעלי , אבי הילדה כמובן, יש את אותה תופעה. הוא מגדיר זאת כצורך בסימטריה. זה לא משהו שניכר לעיין למי שלא יודע על כך והוא חי עם זה חיים נורמליים לחלוטין. ברור לי שאצל ביתי לא הייתי מבחינה כלל בתופעה לולא הייתי מכירה זאת מבעלי. השאלות שלי הן כאלה: 1. האם זה מוכר לך כתופעה מסוג כלשהו? אם כן מהיא ומה המקור שלה? 2. מה לדעתך עלינו לעשות כעת? 3. למרות שיש את זה לבעלי אני מאוד דואגת האם בצדק? אשמח אם תוכלי להפנות אותי לחומר קריאה בנושא כי אני מרגישה ממש אבודה. תודה מראש מיכל

היי מיכל, בראש וראשונה, מומלץ לפנות לרופא לבדיקה פיזיולוגית. לפני שממהרים לתת אבחנות נפשיות, צריך לעשות בירור רפואי מקיף (אפשר גם במכון להתפתחות הילד). יכול להיות שמדובר בבעיה סנסורית או סנסו- מוטורית, כלומר בכל הקשור לוויסות של חוש המישוש, לתנועתיות, לצורך בגירויים וכדומה. במיוחד אצל ילדים צעירים שקשה לההם לבטא את העובר עליהם ברמה שמבוגרים יכולים לעשות זאת. אם אכן יתברר שהבעיה היא שם, בתחום זה קיימות הרבה תרפיות מועילות: פיזיותרפיה, הידרותרפיה וכו'. אם יתברר שהבעיה אינה פיזיולוגית, זה יכול להיות סוג של כפייתיות. הצורך בסימטריה והנגיעות בחפצים בעקבות כך הוא סוג נפוץ של סימפטומים. יש צורך באבחון מעמיק יותר של חומרת הבעיה (אצל פסיכולוג ילדים), כלומר לברר עד כמה זה מפריע לכם, ובעיקר לילדה, בחיי היום- יום. יש לציין, שאצל חלק גדול מהילדים מופיע סוג כלשהו של כפייתיות קלה שנחשבת ל"אובססיה של ילדים", זוהי תופעה נפוצה שחולפת בדרך כלל עם הזמן. אם חומרת הבעיה היא גבוהה, או שהתופעה אינה חולפת בגיל ההתבגרות, מומלץ לפנות לטיפול התנהגותי ע"י מטפל CBT בילדים. בכל אופן, זהו ככל הנראה התרחיש הגרוע ביותר במקרה שלך, והבעיות האלה ניתנות לפתרון בכל שלב- כך שאין סיבה להילחץ. אני לא מכירה ספרים על טורנות כפייתית אצל ילדים (רק אצל מבוגרים), אך ניתן למצוא הרבה חומר באינטרנט על הנושא, ואפילו בעברית. בהצלחה!

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית