דימוי גוף נמוך שהורס לי את החיים

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

21/12/2014 | 00:13 | מאת: ליאת

שלום, אני בת 27 ומאז שאני מכירה את עצמי תמיד חיי סובבו סביב ההתעסקות עם המראה החיצוני ובהשוואה של המראה החיצוני שלי עם בנות אחרות. ההתעסקות הזאת רק גוברת עם השנים, ואני מוצאת את עצמי מתעסקת בזה כמעט בכל יום באופן אובססיבי. הגעתי לכדי מצב שבשביל להיות מאושרת כל מה שאני רוצה בחיים זה רק להיות יפה! ושום דבר מעבר לכך. אני חוששת שיש לי הפרעת גוף דיסמורפית  - שהיא נחשבת עפי הרפואה הפסיכולוגית כחלק מהפרעות של OCD , כיוון שאני מזדהה עם רוב התיאורים של הפרעה זו. בעולם המערבי יש חשיבות מאוד גדולה למראה חיצוני והחברה מכתיבה לנו צווי אופנה וסטנדרטים של יופי מאוד גבוהים , ולכן דיי הגיוני שאנשים יתעסקו עם המראה החיצוני שלהם וישאפו לשפר אותו. אך השאלה שלי היא היכן הגבול? האם לדעתך אני סובלת מהפרעה של ממש בהתעסקות האובססיבית שלי במראה החיצוני? האם זוהי התעסקות לגיטימית מכיוון שהעולם שלנו מטיף ליופי? האם כך הן כל הנשים שחיות בחברה המערבית? כמו כן אני חשה תסכול רב והשפעה של ההפרעה הזו על כל תחומי החיים: (ביניהם זוגיות וקריירה) בזוגיות- אני לעיתים נמנעת מלהיכנס למערכת יחסים עם מישהו שאני מעוניינת בו והוא מושך בעיניי מבושה בגוף שלי ומחשש שאני לא מספיק יפה עבורו (וזאת למרות שהוא כן מעוניין בי) ובקריירה - פה הקושי הגדול ביותר. אני נמצאת בשלב של תקיעות בחיים כבר כמעט 3 שנים. (סיימתי תואר ראשון כללי לפני 3 שנים ואני במצב הנוכחי מחליפה עבודות בתדירות גבוהה ולא מרוצה משום עיסוק שהוא) הלכתי לכמה מכונים והכוונות תעסוקתיות על מנת למצוא כמה כיוונים תעסוקתיים פוטנציאליים. ונמצאו עבורי כמה כיוונים אפשריים אך אין לי חשק לעסוק בשום דבר מהם, ולכן אני כה מתוסכלת. מבין כל רשימת המקצועות שקיימים - לא בא לי לעסוק בשום דבר. שום עיסוק לא מושך אותי מלבד (ואין זה מפתיע) תחום הדוגמנות / תחום המחול והריקוד - אלו 2 התחומים היחידים שבחרתי כמושכים בעיניי ויש לי תשוקה לעסוק בהם. כמובן שניהם עוסקים בחיצוניות אסתטיקה ויופי. אך לצערי הטבע לא נתן לי את הנתונים הדרושים כדי לעסוק במקצועות האלו ולכן אני מתוסכלת מכך שעליי יהיה להתפשר על מקצוע שאין לי משיכה אמיתית אליו. מצטערת על ההודעה הארוכה , אבל אני ממש אודה לך עם תוכל לייעץ לי מה לעשות ואף יותר חשוב, לאיזה גורם מקצועי עליי לפנות לדעתך? פסיכולוג קליני / פסיכולוג תעסוקתי - שיעזור לי לפתור באופן ממוקד יותר את הבעיה בבחירת קריירה או לפנות לטיפול התנהוגותי קוגניטיבי ששמעתי עליו שהוא מאוד יעיל / או כמובן כל דבר אחר שתציע... תודה רבה רבה !!!

שלום ליאת, על פניו, אכן מדובר בהפרעת גוף דיסמורפית, אך יש לזכור שהתסמינים ב-DSM מתייחסים רק לתופעות שניתן לצפות בהן. דימוי גוף הוא היבט של הדימוי העצמי. המגבלות ששמת לעצמך חורגות, לדעתי, מהפרעת גוף דיסמורפית. למשל, ההימנעות שלך בענייני זוגיות. באופן ענייני, הרבה יותר רלוונטי מה הבחור חושב עלייך מאשר האם את אטרקטיבית בעיני עצמך? כמו כן, אני משוכנע שלך, ולכל אחד מאיתנו, יש הרבה יותר להציע מלבד ההיבט הפיזי. המלצתי היא לפנות לפסיכולוג קליני / פסיכותרפיסט ולאו דווקא לפסיכולוג תעסוקתי. ראשית, מניסיוני, רוב הפניות לפסיכולוגים תעסוקתיים מסתיימים בהפניה לפסיכולוג קליני ושנית, בפנייתך יש הרבה יותר מאשר רק קושי בבחירת מקצוע. כיוון מקצועי שיכול להוות סובלימציה (עידון) של הפרפקציוניזם שלך בענייני גוף הוא לעסוק בענייני תדמית/גוף של אנשים אחרים, כמו למשל, ייעוץ תדמית, סטיילינג, ייעוץ במכון לניתוחים קוסמטיים וכו'. במקרה שלך, לא הייתי מסתפק בטיפול התנהגותי-קוגניטיבי. יש דברים רבים שהוא אינו מכסה ובתור צעד ראשון הייתי פונה לטיפול בגישה פסיכודינמית (על הגישות השונות ראי http://www.giditherapy.co.il/?p=41 ), שיקיף את כל ההיבטים באישיותך. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות