וורקהוליק ביטוי גופני

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

17/04/2017 | 22:32 | מאת: עמיקם

זה ידוע שעבודה במסגרות הדורשות מגע עם קהל רב הופעה מכל סוג כמו מנחה מרצה וכדומה, דורשות הרבה מיקוד ובהכרח מעלות ריגוש שמאפשר גם העברה מענינת ומרשימה. כיום באמצע שנות הארבעים עם שנים פעילות מאוד בתחומים האלה מקצועית. ומאפינים של וורקהוליק בעל כורחו קפדן ופרפקציוניסט. כל אלה יצרו התקדמות והשגים אבל גם אי שקט. מגישה בטלויזיה בתוודתה לפני ימים ספורים שהיא בקושי נרדמת אחרי הופעה הנחיה, זה העלה לי את מצבי, לפני כשנה לערך החלטתי שזה ווליום גבוהה מדי בדיוק מאותה הסיבה שצינה המגישה. ופשוט זה התחבר לי בהגדרה למה שחוויתי שגרם לי לשינוי שממש ויתרתי על מרבית פעילות הכרוכה במשאבים האלה והמחיר של אי השקט שנובע מהם בעיקר גופנית. כתוצאה מכך כמעט ללא השתכרות אבל היכולת לצאת מהמעגל התדיר הזה בעיני שווה הרבה יותר. האם לאובססיביים העוצמות הם חזקות יותר? האם זו סיבה מספיק טובה לוותר על סוג התפקוד הזה שמעורר את כל המערכות. זה ממכר ומתיש גם יחד. מרגיש שיצאתי מהרבה אובססיביות אבל גם ההנא פחותה. יש בהרגעות הזו יתרון לטווח ארוך כלומר שינוי הרגל חיים של פיקים חזקים כחלק מהרגשת האני או שמתהווה כאן מצב שיתכן שהוא בעייתי.

שלום עמיקם, נראה לי שאתה מבלבל בין כמה מושגים. "אובססיה" היא מחשבה טורדנית שאינה נותנת מנוח והיא מהווה חלק מהפרעת חרדה כפייתית (OCD) - למשל, חשש בלתי מבוסס של גבר סטרייט שמא הוא הומו למרות שהוא נמשך רק לנשים או חשש מתמיד שמא בת הזוג שלי אינה מתאימה לי למרות שיש משיכה מינית ואנחנו מסתדרים בכל המובנים וישנן דוגמאות מוזרות הרבה יותר. אתה מתכוון לשימוש ב"אובססיביות" כתופעה המתארת משיכה לדבר מסוים בלי יכולת להרפות ממנו, משהו שדומה יותר ל"התמכרות" ובמקרה שלך התמכרות להופעה בפני קהל שכרוכה במקרה שלך (לאו דווקא בכל המקרים) בעלייה בדריכות שיש לה גם ביטויים גופניים. אם הפעילות הזו גרמה לך סטרס (לחץ) מתמשך, אפשר עקרונית גם לטפל בסטרס עצמו, כלומר, לשנות את הגישה מגישה פרפקציוניסטית של "או הכול או לא כלום", "או חיים או מוות" ואז גם תחושת הלחץ אמורה לרדת. אתה בחרת בפתרון אחר, שגם הוא לגיטימי, והוא להפסיק להופיע, לא ברור לטובת מה. כלומר, אמרת לעצמך "אם לא הכול אז לא כלום" (גם אם זה כולל השתכרות נמוכה). אתה לא כותב במה אתה עוסק כעת ובמה כרוך המצב הרגע החדש שהגעת אליו. רק אתה יודע אם יש לך גם סיפוק ממה שאתה עושה עכשיו. אם אין לך סיפוק, סביר להניח שבאיזה שהוא שלב יגיע תסכול שגם הוא יגבה מחיר. מתיאוריך עולה שאתה אדם שמחפש ריגושים (אין לכך קשר להפרעה כפייתית) והעזרה המקצועית המתבקשת במקרה כזה היא של ויסות רגשי, כלומר, מציאת "שביל זהב" בין ריגושים שאכן עלולים לגבות מחיר ובין מצב של "שביתה" מוחלטת שעלול לגרום לאובדן החיוניות ובמקרים קיצוניים יותר לדיכאון. אתה לא כותב באיזה תחום היו ההופעות וההרצאות. אם התחום מעניין אותך, ייתכן שניתן לספק את הצורך ע"י עיסוק בו בצורה אחרת, מתונה יותר, כגון כתיבה, הורדת תדירות ההופעות, חוגי בית בנושא וכד'. דווקא אנשים כפייתיים אינם זקוקים ל"פיקים" אלא שואפים לאורח חיים יציב וצפוי. המלצתי היא לפנות לאיש מקצוע מוסמך בתחום בריאות הנפש לפחות לשיחת ייעוץ אחת לצורך הערכה כוללת שאינה מתאפשרת דרך פורום באינטרנט בגלל מגבלות המדיה. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות