סכיזופרניה ואפילפסיה

דיון מתוך פורום  סכיזופרניה

28/12/2010 | 19:24 | מאת: אביבית

שלום רב ד"ר ססר. אני בת 30 וחולה בסכיזופרניה מגיל 16.5. נוטלת כרגע את התרופות הבאות: 100 מ"ג לפונקס, 20 מ"ג סרוקסט ו-750 מ"ג דפלפט כרונו. משנת 2005 אני נוטלת לפונקס למחלה עצמה, את הסרוקסט אני נוטלת משום שסובלת מהסימנים השליליים של המחלה (קהות רגשית בעיקר, ובגלל ששילוב של תרופה נגד דיכאון עם תרופה אנטיפסיכוטית עוזר להעלמת קהות רגשית, לכן לוקחת אותה), ואת הדפלפט כרונו לוקחת משום שכאשר הייתי בעבר עם מינון של 450 מ"ג לפונקס, מינון זה גרם לי להתפרצות פרכוסים ואפילפסיה( משנת 2007). לאחרונה חזרו לי הפרכוסים ומכיוון שלא בריא לקחת כל כך הרבה ולהעלות במינון הדפלפט כרונו, הורדתי במינון הלפונקס מ- 150 מ"ג ל- 100 מ"ג. יש לציין שמאז שהורדתי ממינון הלפונקס, התחלתי להרגיש מבחינה נפשית יותר טוב וזה מתבטא ביכולת להרגיש יותר תחושות ודברים וגם הזיכרון השתפר ברוך השם. האם הדבר מסמן או מעיד שאני לא צריכה את הלפונקס והבראתי מהמחלה? חוץ מזה, בתוצאת בדיקת הדם שביצעתי לפני כחודש - רמת הלויקוציטים הייתה נמוכה וירדה ל-4.1 והתוצאה מיום ב' האחרון (27.12) הייתה 3.9 ( יש לי קצת כאבי גרון וחולשה כללית). בכל מקרה, יש לי תור לפסיכיאטרית בשבוע הבא. רציתי לדעת: האם מותר למי שחולה באפילפסיה לקחת זיפרקסה? כתוב בעלון לצרכן של הזיפרקסה ש"אין להשתמש בתרופה זו מבלי להיוועץ ברופא לפני התחלת הטיפול אם הינך סובל או סבלת בעבר מליקוי בתפקוד:מאפילפסיה". אני שואלת שאלה זו מפני שאם בגלל התוצאות הלא תקינות של בדיקות הדם, אצטרך להחליף את הלפונקס, אז חשבתי על אפשרות לחזור לזיפרקסה, אותה לקחתי לפני שהתחלתי את הלפונקס, הזיפרקסה השפיעה עלי היטב ללא תופעות לוואי, הבעיה היחידה שהייתה היא שמבחינת העלמת הקהות הרגשית בלבד (לא מבחינת פסיכוזה) השפיעה יותר יותר מדי לאט, אפילו שלקחתי אותה הרבה זמן (שנה ו-4 חודשים)ולכן אח"כ עברתי ללפונקס. לכן חשוב לי מאוד מאוד לדעת זאת. (חוץ מזה, תרופות שלקחתי בעבר: פרפנאן, הלידול, מלריל, ריספרדל וגאודון). מקווה שתוכל להיות לי לעזר, בתודה מראש, אביבית.

02/01/2011 | 15:54 | מאת: ד"ר אהוד ססר

שלום. תשובות: 1) לפונקס היא התרופה הטובה ביותר לסכיזופרניה אבל שימושה מוגבל בשל התופעות הלוואי האפשריות (ירידה בספירה הלבנה, השמנה וכד'). מינונים מקובלים הם בסביבות ה-300מג. 2) את שואלה שאם את מרגישה טוב עם הורדת מינון לפונקס ל-100מג האם זה סימן שהבראת מהמחלה. אז קודם כל צריך לדעת ממה בדיוק את סובלת. יכול להיות שמדובר בסכיזופרניה + אפילפסיה ומצד שני יכול להיות שמדובר באפילפיסה בלבד עם התבטאויות פסיכוטיות. אני לא מכיר אותך ולא יכול לחוות דעה לכאן או לכאן. בכל מקרה סכיזופרניה היא בד"כ מחלה כרונית הדורשת טיפול לאורך שנים רבות. לא פעם קורה שמטופלים מפסיקים את התרופה בגלל הרגשה ש"הבריאו" ואז לאחר תקופה מסויימת (שיכולה להיות גם מספר חודשים) יש החמרות פסיכוטיות ואשפוזים חוזרים. לפיכך במקרים אלה לא מומלץ להפסיק טיפול יעיל כגון לפונקס. אם מצד שני מדובר באפילפסיה עם התבטאויות פסיכוטיות (ולא סכיזופרניה) הנובעות מחוסר איזון של האפילפסיה - ניתן לעיתים להסתפק בטיפול אנטי אפילפטי בלבד. לצורך בירור מעמיק יותר יש לפנות לרופא המטפל. 3) ירידה בספירה הלבנה מ-4.1 ל-3.9 אינה משמעותית. מתי צריך לפנות לרופא? כשהספירה של הנויטרופילים יורדת מתחת ל-1500 או הספירה הלבנה הכוללת יורדת ב-50%. במקרים אלה סביר להניח שהרופא כבר יזמן אותך. 4) האם מותר לחולה אפילפסיה לקחת זיפרקסה? כן. זיפרקסה פחות משפיעה על סף הפרכוס מאשר לפונקס. בברכה, ד"ר אהוד ססר

מנהל פורום סכיזופרניה