קרע דרגה 3 בלידה ראשונה

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

10/10/2014 | 17:19 | מאת: קוקי

שלום רב, עברתי לפני שלוש שנים לידה וגינלית של תינוק מקסים ובריא במשקל 3.6 ק"ג, שהסתיימה בקרע דרגה 3. קיבלתי המלצה מהרופאים פעם הבאה ללדת בניתוח קיסרי. כעת אני בשבוע 28 עם עובר שנתגלה בו מום ולכן עליי לעבור הפסקת היריון מיידית. שאלתי היא האם זה תקין שאלד שוב וגינלית? משקלו של העובר הפעם הוא 900-1000 גרם לערך. אני מעדיפה ללדת וגינלית ולא קיסרי אך פוחדת מקרע דרגה 3 או יותר גרוע. תודה

קוקי שלום, צר לי שעליך לעבור הפסקת הריון בשלב כה מתקדם. אני בטוח שזהו תהליך לא פשוט עבורך ומקווה שיסתיים יחסית בקלות ובלא להותיר חותם. מבחינת שלמות הסוגר. קרע בדרגה 3 מערב את השכבות השונות של סוגר פי הטבעת וקיימת תת-חלוקה (a, b, c) על פי הקלסיפיקציה של ארגון הבריאות העולמי המתארת עד כמה נרחבת היתה הפגיעה (איזה חלק של הסוגר החיצוני נפגע והאם גם הסוגר הפנימי היה מעורב). בקרעים הפחות עמוקים (3a) ניתן לשקול לידה נרתיקית בתנאי שעברת הערכה קלינית מלאה (ללא סימפטומים של ברחת צואה או גזים לא רצונית, בדיקה רקטלית ע"י רופא להתרשמות משלמות הסוגר ומהטונוס שהוא מייצר) ובד"כ מומלץ גם להשלים אולטרהסאונד דרך פי הטבעת (TRUS) המאפשר לראות את השכבות השונות ולהתרשם משלמותן ומנומטריה (מדידת לחצים הן במנוחה והן בעת כיווץ זיום). במידה שכל הנ"ל תקין ניתן לשקול לידה נרתיקית. הסיטואציה בה את נמצאת היא שונה, הן כיוון שמדובר בעובר קטן והן עקב השאיפה המקובלת להימנע מניתוח קיסרי בלידת עובר מת / הפסקת הריון. במצבים ייחודיים אלה אין די מידע מחקרי שניתן להסתמך עליו וההחלטות מתקבלות בד"כ ע"ס אינטואיציה תוך ידיעת הסיכונים. מציע שבכל מקרה תעברי בדיקה קלינית לפחות, אפילו במחיר של להמתין כמה ימים. בנוסף הייתי בודק ברישומי הלידה הקודמת האם צויין מה היתה דרגת הקרע (a, b או c). בהתאם לכך הייתי שוקל אם ללכת כל לידה נרתקית או בכ"ז ניתוח קיסרי על אף הצער שכרוך בכך. בברכה, דר' בני פיינר pelvicsurgery.co.il

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן