התחלת טיפול ברסיטל אצל אישה מבוגרת

דיון מתוך פורום  דיכאון וכאב

31/03/2018 | 18:41 | מאת: לירן

שלום ד"ר אני שואל בעבור סבתא שלי בת 80 , בריאה בד"כ ללא מחלות. מדובר באחות שקולה ממלחמת יום כיפור, לפני מספר שנים סבתא עברה משבר בשל מוות של סבי ועוד אחים שלה לאורך השנים , הייתה לה תקופה קצת קשה והרופא משפחה רשם לה בונדרמין לשינה ולוריוון אחד בבוקר כדי שהיא תהיה רגועה. לצערי אף אחד לא הפנה אותה לפסיכיאטר, ואחרי מספר שנים של שימוש בתרופה החלו אצלה תופעות לוואי של חוסר יציבות , סחרחורות ואיבוד שיווי משקל עד כדי נפילה. עשינו לא את כל הבדיקות האפשרויות כולל נוירולוג , בדיקת CT ומספר רופאי אף אוזן גרון (כולם בפרטי) אין שום ממצאים קילנים. לקחנו אותה לפסיכיאטר והוא נתן לה רסיטל 20 מג ליום. והוא ציין שלהמשיך בנתיים עם הלוריוון אחד ליום כדי שלהימנע מהתקפי חרדה. התוצאה היא כבר 10 ימים של סיוט והחמרה של תופעות לוואי , הבוקר מתחיל שהיא בקושי יכולה לקום וללכת , ,תחושה של חוסר שקט , רעד ומתח בכל הגוף (כמו נרקומן שחייב את המנה שלו). היא ישנה בסדר בלילה, בבוקר אוכלת ולוקחת כדור של רסיטל ולוריוון ואז מתחיל אצלה אי שקט שלרוב מסתיים בלקיחת כדור נוסף של לוריוון לקראת הצהריים שנותן לה רוגע שנמשך עד לבוקר שלמחרת. משיחות שלי איתה , אין לה משהו שמפריע לה בחיים שעלול לגרום לה לחרדות כאלו ולכן נדמה שכל התהליך הקשה שהיא עוברת הוא שילוב של תופעות לוואי של לוריוון והתחלת טיפול של רסיטל . האם יש לך רעיון שיכול להקל עליה ? (שנשאל את הרופא עליו?) אני מודאג מכך שהתחלת השימוש ברסיטל מביא אותה לצרוך 2 כדורים של לוריוון במקום אחד ביום כדי להירגע, שהדבר גם יביא לתסמיני גמילה קשים יותר אחר כך בשל העלאת המינון) תוכל לחשוב על משהו שיסייע לה, או ירגיע אותנו? כואב הלב לראות אותה ככה תודה ד"ר

טיפול בהפרעות חרדה או דיכאון בקרב קשישים מחייב מיומנות בתחום בעיקר על רקע אפשרות למחלות נוספות ורגישות יתר לתרופות (זהו תחום הפסיכוגריאטריה). יחד עם זאת לעיתים תרופות כמו רסיטל מחייבת תקופת הסתגלות שבמהלכה לפחות בשבועיים הראשונים יכולים להופיע תופעות לוואי. בד"כ ההמלצה היא העלאה הדרגתית של המינון להתחיל בחצי כדור ולהעלות כעבור חמישה ימים עד שבוע. למרות זאת ניתן לשקול החלפת הטיפול כי עצם המחשבה להמנע מלוריבן היא נכונה ורצוייה

מנהל פורום דיכאון וכאב