זריקת דיפרוספאן

דיון מתוך פורום  דלקות מפרקים

29/08/2015 | 20:02 | מאת: jan

שלום. רקע: אני בן 30, חולה קוליטיס מזה כשש שנים באופן יחסית קל. לוקח סלזופירין (2.5 גרם ליום) ונרות רפאסאל (2 גרם ליום) ומאוזן מבחינת הקוליטיס. בנוסף קיימת ארטיטיס משנית, רוב הזמן ברגיעה מוחלטת, פרט למספר פעמים בודדות בעת התלקחות, בהן הוזרק לי סטרואיד למפרק באופן מקומי. מעולם בעבר לא קיבלתי סטרואידים\תרופות אחרות. פרט לכך התפתחה לי נזלת אלרגית (מספר שנים, טופל במשאפים מקומיים כדוגמת אבמיס ופליקסונז, שלאחרונה הפסיקו להשפיע) שהובילה לסינוסיטיס כרוני, עם מספר התלקחויות בשנה האחרונה. לאחר ברור ובדיקות ע"י אא"ג הומלץ על ניתוח יישור מחיצה וניקוי סינוסים fess, אך לאור העובדה כי אני מתכנן בעוד כשבוע טיול לדרום אמריקה הומלצה והוזרקה באופן חד פעמי זריקת דיפרוספאן 2cc. לצערי חשבתי שגם במקרה זה הטיפול הינו מקומי בלבד (כמו בטיפול במפרקים) אך רק לאחר מעשה הבנתי כי במקרה זה הטיפול הוא סיסטמי (כמו של כדורים). 1. מה תופעות הלוואי האפשריות? בעיקר בהקשר לקוליטיס וארטיטיס? 2. למשך כמה זמן קיימת השפעת הזריקה (הבנתי כי זו זריקה עם שחרור מושהה למשך מספר שבועות?) 3. לאחר כמה זמן יכולות להופע תופעות לוואי חדשות. קרי, במידה ואחרי שבוע הכל בסדר, עדיין יכולים להופיע תופעות לוואי חדשות (בעייתי בשל הטיול המתוכנן)? 4. האם הזריקה מחלישה את מערכת החיסון? כנראה בשל בסלזופירין קיימת לי ספירת כדוריות לבנות WBC נמוכה, אך ביציבות - אזור 4 ולעתים קצת פחות. האם זריקה זו יכולה להנמיך את המספר עוד? 5. האם ניתן\נדרש להמשיך את הטיפול המקומי באמצעות משאפים כגון אבמיס? 6. האם זריקה אחת יכולה בעת סיום השפעת התרופה להוציא מאיזון את הקוליטיס\ארטיטיס? 7. האם ניתן לבצע המרה כלשהי לכמה זריקה זו שקולה מבחינת מ"ג של כדורי פרדניזון (כלומר מה המינון הנדרש היה של כדורי פרדניזון לקבלת השפעה דומה לזו של הזריקה) 8. במסגרת הטיול מתכנן הגעה למקומות גבוהים (4000-5000 מטר) הדורשים התרגלות לגובה. האם זריקה זו עלולה לעכב\להקשות על הגוף להתרגל לגובה? הבנתי כי תרופה זו עלולה להגביר דופק ולחץ דם, מה שלהבנתי עלול להחמיר מחלת גבהים והיווצרות בצקות. 9. רופאי הגסטרו והראומטולוגיה ציידו אותי בכדורי ארקוקסיה (90 מג) ובפרדניזון (40 מ"ג פעמיים ביום למשך 5 ימים) למקרה ותחול התפרצות בדגש על מפרקים. האם לאור הזריקה מותר יהיה לקחת את הנ"ל במידה ויהיה צורך? גם מענה על חלק מהשאלות יעזור מאוד, ותודה מראש!

שלום רוב שאלותיך אינן קשורות לדלקת המפרקים ואינם בתחום הטיפול של פורום זה. דיפרוספן הוא סטרואיד ארול טווח. כמו כל סטרואיד הוא גורם לדיכוי מסויים של מערת החיסון. הסטרואידים אינם מורידים את הספירה של ה WBC ( לעיתים מעלים). יש לקוות שמתן הזריקה יחסוך הצורך במתן סטרואידים אך ההחלטה לקחת אותם והמינון היומי הם בהתאם לעוצמת הסבל. אין חובה לקחת 40 מ"ג אפשר ליטול 20 מ"ג או 30 מג ואפשר לשלב סטרואידים וארקוקסיה. ההשפעה על מחלת גבהים אינה ידועה אך באופן תאורטי תתכן השפעה כזו. טיול בגבהים ובדרום אמריקה הוא מטבעו אתגר גופני גם לאנשים בריאים. יש לקחת זאת בחשבון כשאתה נוסע כשאינך במיטבך מבחינת בריאותית.

מנהל פורום דלקות מפרקים