בדיקות דם תקופתיות למעקב בחולים במחלות מעי דלקתיות

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

23/10/2020 | 00:31 | מאת: יוסי

שלום, אני מעוניין לדעת איזה בדיקות דם תקופתיות לצורך מעקב יש לבצע בחולים עם מחלות מעי דלקתיות, ובפרט קרוהן. כמו גם פירוט על הצורך במעקב תדיר של שלל ויטמינים בשל האפשרות של אי ספיגתם? כמו כן, האם אוכל לקבל קישור להנחיות בינלאומיות בנוגע לפירוט אודות מעקב אחר בדיקות דם תקופיות לחולי קרוהן? מודה לך מאוד.

שלום רב יש להבדיל בין מצב בו המחלה פעילה ואז המעקב הוא יותר תכוף וכולל פעמים רבות בדיקות דם, בדיקות אנדוסקופיות והדמייה של המעי באמצעים שונים על מנת לאמוד את מידת הדלקת ולהחליט על אופן הטיפול, ולאחר מכן לעקוב אחר התגובה לטיפול. המעקב המעבדתי לרוב כולל מעקב אחר מדדי דלקת כולל crp וכן בדיקת צואה לקלפרוטקטין, מעקב אחר ערכי המוגלובין ומדדים תזונתיים כולל רמת חלבון בדם וויטמינים שונים. כאשר הדלקת בהפוגה מבצעים מעקב אחר כל אותם מדדים אך בתדירות נמוכה יותר, לרוב מידי 6 חודשים. אנדוסקופיה מבצעים להערכת תגובה לטיפול בדרכ 6-9 חודשים מביצוע שינוי טיפולי. מצ״ב קישור להנחיות האיגוד האירופאי למחלות מעי דלקתיות. https://www.ecco-ibd.eu/publications/ecco-guidelines-science/published-ecco-guidelines.html הרבה בריאות ד״ר שניר

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס