קורטימנט וגלולות למניעת הריון - קוליטיס

דיון מתוך פורום  קרוהן וקוליטיס

03/10/2017 | 18:22 | מאת: אנאל

היי ד״ר סליחה על ההפרעה, אני נוטלת ״קורטימנט״, ובעלון לצרכן רשום כי זה עלול לשבש את יעילות הגלולות למניעת הריון (לצורך העניין, גלולות משולבות ״יאז״ - yaz) אשמח בבקשה לקבל תשובה האם זה אכן פוגע.. או שאין חשש?

03/10/2017 | 20:59 | מאת: ד"ר לב ליכטנשטיין

לא ידוע לי על הפגיעה ביעילות הגלולות. אברר עם הייצרן של הקורטימנט - ואחזור אליך

03/10/2017 | 22:28 | מאת: אנאל

תודה רבה, אשמח מאוד לקבל תשובה - למייל הנ״ל, או לחילופין ניתן בפרהסיה.. אין לי איך להודות לך :-)

03/10/2017 | 23:45 | מאת: ד"ר לב ליכטנשטיין

הנה ההבסר שקיבלתי מחברת התרופות: אכן יש השפעה אך היא הפוכה: לא מקורטימנט לגלולות, אלא מגלולות לקורטימנט. בנות שנוטלות גלולות מגבירות בכך את השפעה של הקורטימנט (כמו גם הסטרואידים האחרים). אין בזה פגיעה ביעילות של גלולות אך יש בזה סיכון ליותר תופעות לואי מסטרואידים. זה הולך ככה: אסטרוגנים (ההורמונים הפעילים של הגלולות) נישאים בדם על ידי חלבון משא בשם transcortin (שמוכר דם בשם נוסף, cortisol-binding protein). האסטרוגנים גם מעלים בגוף את הייצור של חלבון המשא (כדי שיהיה להם על גבי מה לטייל בדם). העניין הוא שאותו חלבון המשא קושר גם סטרואידים כמו פרדניזון או בודיזון (החומר הפעיל של קורטימנט), וברגע שהבודיזון נקשר לחלבון המשא - הוא מוגן יותר בפני פירוק. הבודיזון הוא סטרואיד ייחודי שמתפרק במהירות ובקלות על ידי כבד - 95% מהמינון שאת נוטלת מתפרק תוך דקות ספורות (פרקטית, מיד לאחר ספיגה ומעבר דרך רקמת המעי) - ובכך מרבית ההשפעה שלו מוגבלת לרקמת המעי בלבד (השפעה מקומית), וכמעט ואין השפעה על שאר רקמות הגוף (ולכן גם אין תופעות לואי, וזה טוב). אנחנו לא רוצים להגן עליו בפני פירוק - אחרת, אם לא יתפרק במהירות אחרי מעבר דרך רקמת המעי, לאורך זמן הוא עלול לגרום לתופעות לואי דומות לאלו של הסטרואידים הרגילים (כמו פרדניזון): עליה במשקל, אקנה וכו׳. מקווה שלא סיבכתי אותך עם ההסבר.

מנהל פורום קרוהן וקוליטיס