יחסים בין תאומים בני שנה ושבעה חודשים

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

01/08/2016 | 14:48 | מאת: דנה

שלום אני אם יחידניות לתאומים מקסימים בני שנה וחצי. אחד מהתאומיםכל הזמן חוטף צעצועים וכל דבר מהתאום השני.. גם כשיש 2 צעצועים אותו דבר בדיוק אם התאום השני רוצה הוא ממהר לתפוס לפניו, דוגמא נוספת: גם בשולחן.. הוא מסתכל על אחיו ורוצה לשבת לתפוס לפניו.. גם כשאני נותנת לו אפשרות בחירה הוא מתיישב וברגע שרואה שהשני מתיישב בכסא השני הוא מתחיל לצרוח ולהתנפל עליו. אחיו מוותר לו.. בהתחלה היה נראה לי שלא מתוך חולשה אלא מתוך הבנה ו "בגרות".. התאום השני (שמוותר..) באופן כללי נראה שקל לו יותר להשתלב בחברה. התאום הראשון בוכה המון. הם ייכנסו לכם בספטמבר.ראשית כיצד עלי לנהוג כשהוא (רוב הזמן.. ) לוקח לאחיו צעצועים (אני גם לא רוצה כל הזמן להגיד לו לא לקחת מאחיו וליצור מצב שהוא התוקפן ואחיו הקורבן.. ). לאחרונה שמתי לב שהתאום מוותר מראש כאשר צריך להתעמת עם אחיו ומסתכל עלי שאגן עליו ואחלץ אותו ואני אכן עושה זאת. האם עלי להפסיק להתערב? (עשיתי זאת ואז הוא פשוט מוותר ולא זוכה להגנה שלי.. אז חזרתי להגן עליו..) אני גם רוצה לתת לו כלים לקראת כניסתו לגן. אשמח להכוונה

שלום דנה, הצעתי אלייך היא לנסות לעבור ממצב של "הגנה על" למצב של תיווך. כלומר לתווך בין השניים במצבים שאינם מקובלים (מצבים של אלימות, כשחוטפים דברים מהיד וכיוב'). אם תשימי לב, יש הבדל בין העמדה הזו לבין עמדה שבבסיסה "להגן על" אחד מהם, "להיות בצד של" אחד מהם, "לעשות את העבודה במקום" אחד מהם. ההבדל אולי נשמע סמנטי אך הוא משמעותי ביותר. לאמר לשניהם באותו מעמד "אנחנו לא חוטפים/מרביצים" נשמע ונתפס אחרת מאשר "אל תרביץ לו". כך הם יכולים ללמוד מה מקובל ומה לא כשכל אחד מהם יוכל להפנים את מה שרלוונטי לו יותר בנקודת הזמן הזו (אחד התאומים יטמיע טוב יותר את הכללים, והשני יפנים מודל להגנה על עצמו), כל זאת מבלי שאת "לוקחת צד", כועסת/מגנה על אחד מהם או מנציחה תוויות (למשל אחד תוקפן אחד פאסיבי). ברמה המהותית יותר,כאשר מדובר באחים, על אחת כמה וכמה תאומים, חשוב לשים לב שכל אחד מהם מצליח לקבל את המקום "המיוחד שלו" גם מבחינת זמן איכות לבד עם ההורה, וגם מבחינת התייחסות וזיהוי הייחוד והשונות של כל אחד מהם. לפעמים חוסר בזה יכול להצית התנהגויות שאת מתארת, תחרותיות על מקום וכיוב'. אני בטוחה שזה הרבה יותר מאתגר כאשר מדובר במצב של אם יחידנית, אך שווה לנסות להתארגן לכך בעזרת סיוע מהסביבה. בברכה, ירדן פרידון ברשף

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים