מעי רגיז כאבחנה עקרונית קבועה

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה

23/11/2017 | 20:24 | מאת: פונה

שלום רב, מאז ומתמיד הייתי בתת משקל יחסית משמעותי (כ8 ק"ג תחת סף הBMI. משקלי בבגרות התייצב על סביבות 43 כשגובהי 1.65). בגיל 25 אימצתי תפריט לעלייה במשקל כאשר לפני תקופה זו לא סבלתי מעולם מבעיות עיכול כלשהן כלל. על אף שהתפריט בהרכבה עצמית לפיו פעלתי לא הכיל מאכלים לא בריאים, אבקות למיניהן וכיו"ב, הוא היה חריג בכמויות ובמאמץ שנדרש לעמוד בו. לשם הערכה, בכל יום צרכתי 6 כפות שמן זית, המון חלב (5-6 כוסות להערכתי), טחינה גולמית וכו'. לילה אחד בפתאומיות הרגשתי תחושת "ניסור" לכל אורך הבטן ומערכת העיכול וכאב רב. הכאב נמשך למשך זמן רב בשבועות שלאחר אותו לילה וכלל כאב ובחילה בזמן שתיית מים ותחושת בחילה כללית שבקושי הותירה לי יכולת לאכול. לאחר מספר חודשים רופא גסטרולוג שלח אותי לבדיקות דם שהתגלו תקינות ונתן אבחנת ביניים של מעי רגיז מתוך חשש לגשת לבדיקות מעמיקות יותר כשאיני סובל מתסמינים של דם, הקאות וכו'. שאלותיי: 1. היות שהמצב המתואר של כאבים רבים נמשך למעלה מחצי שנה, האם סביר שלא אבצע בדיקות מקיפות/פולשניות לבדיקת המצב ואוותר עם אבחנה מעורפלת? האם עד כדי כך מסוכן או בעייתי לבצע קולונוסקופיה וכיו"ב? 2. אני יודע שרב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע למעי רגיז. ובכל זאת, מאחר שאני משוכנע לחלוטין שהגורם המכריע/בלעדי למצב הוא הדיאטה ואורח החיים שאימצתי בחודשיים שקדמו לתופעה - האם הגיוני שנוצר מכך מצב של מעי רגיז? התסמינים הנוכחיים כוללים כאב בכל חללי הבטן, עצירות רבה, מעין הצטמקות של הבטן, הרגשה של מזון הנדחף בקושי במערכת העיכול. תודה מראש!

אכן לפי ההנחיות המקובלות ניתן לאבחן את תסמונת המעי הרגיז על סמך אנמנזה (תסמינים מהם הנבדק סובל) ובדיקה גופנית בשילוב של בדיקות מעבדה מבלי להשלים בירור פולשני יותר. עם זאת יש לשקול כל מקרה לגופו - ישנם נתונים נוספים כמו סיפור משפחתי, גיל וכו אשר עשויים לשנות את ההחלטה. מציע לפנות לייעוץ מסודר על מנת לשקול שנית את סוגיית הבירור הנוסף / פולשני וכו. בינתיים ניתן להיעזר ברופא המשפחה

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - הלל יפה