זיהום עם קלבסיאלה פנאומוניה

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

30/06/2008 | 10:46 | מאת: בת מודאגת

ד"ר הלפרין שלום, אבי בן 69 לאחר אשפוז ממושך של חודשיים בבית חולים. סובל ברקע מסוכרת יתר לחץ דם ,אי ספיקת כליות (ואנמיה כתוצאה מכך) ואי ספיקת לב ימנית . במהלך האשפוז לאחר טיפול אנטיביוטי ממושך התפתח זיהום עם קלוסטרידיום דפיצילה (נמצאו טוקסינים בצואה והופיעו שלשולים חריפים). לאחר טיפול של 10 ימים שלא הועיל בפלאג'יל הוחלפה אנטיביוטיקה לונקומיצין(125*4 PO) למשך 12 ימים והשלשולים פסקו. יום לאחר השחרור (לפני כחודש) הופיעו שוב שלשולים (כ 10 יציאות ביממה) ,צריבה בשתן וחום (38) שירד מעצמו. טופלנו בזינט למשך 10 ימים והצריבה בשתן נעלמה אך השלשולים נותרו (עד לפני יומיים). לאחר סיום הטיפול בוצעה תרבית שתן (לראשונה) ונמצא זיהום עם קלבסיאלה פנאומוניה. מצורפות התוצאות: ממצא תהליך 100,000 בתרבית צמחו מעל Urine culture הערה לרגישות תשובה רגישות אנטיביוטיקה חיידק . Kleb. pneumoniae 16 I Amoxicillin/Clavul A Kleb. pneumoniae >=32 R Ampicillin Kleb. pneumoniae <=2 S Amikacin Kleb. pneumoniae >=64 R Cephalothin Kleb. pneumoniae >=64 R Cefepime Kleb. pneumoniae >=64 R Cefoxitin Kleb. pneumoniae >=4 R Ciprofloxacin Kleb. pneumoniae >=8 R Cefpodoxime Kleb. pneumoniae >=64 R Cefuroxime Kleb. pneumoniae >=64 R Ceftazidime Kleb. pneumoniae >=64 R Cefotaxime Kleb. pneumoniae >=16 R Gentamicin Kleb. pneumoniae 1 S Meropenem Kleb. pneumoniae >=512 R Nitrofurantoin Kleb. pneumoniae >=16 R Norfloxacin Kleb. pneumoniae >=8 R Ofloxacin Kleb. pneumoniae >=128 R Piperacillin Kleb. pneumoniae 64 I Piperacill/tazobact Kleb. pneumoniae 40 S Sulfamethoxa/Trimeth Kleb. pneumoniae 8 I Tobramycin Kleb. pneumoniae טופלנו ברספרים פורטה 960*2 למשך 7 ימים אך עקב החמרה בתפקודי כליות (קריאטינין עלה מ 1.8 עד 2.37 במהלך 6 ימים), הוחלפה האנטיביוטיקה לרספרים סירופ (480*2) למשך 7 ימים נוספים. לקראת סיום הטיפול (ביום התשיעי) הטבה משמעותית בשלשולים (גם בתדירות). עקב היותו של החיידק עמיד למרבית האנטיביוטיקות, אני חוששת מאוד מחזרת הזיהום. האם הטיפול הנוכחי (14 יום) מספיק ומה יש באפשרותי (אם בכלל) לעשות על מנת להימנע מזיהום חוזר? נציין כי טרם ובמהלך התחלת הטיפול ברספרים קיבל אבי כמוסות פרוביוטיקה עם הטבה בתדירות השלשולים. כמו כן, לפני מספר ימים הוחל טיפול אינטנסיבי בונקומיצין 250*4 PO עקב חשד לחזרת הקלוסטרידיום (תרבית צואה חיובית לטוקסינים לפני מספר ימים). האם יתכן כי השלשולים נבעו מהקלבסיאלה לאור ההטבה המשמעותית לקראת סיום הטיפול ברספרים וטרם התחלת הטיפול בונקומיצין? והאם הטיפול האינטנסיבי בונקומיצין עלול גם הוא להזיק לכליות? והאם לא יתכן שנוכחות הטוקסינים קשורה להתפרצות הראשונה של הזיהום לפני כחודש וחצי? תודה רבה מראש על התייחסותך וסליחה על אורך הפנייה... המקרה מורכב...

שלום בת מודאגת, 1. הסיכוי לזיהום חוזר בדרכי השתן איננו בהכרח מושפע משימוש (קודם) באנטיביוטיקה כזאת או אחרת, אלא מגורמי סיכון שונים כגון המצאות קטטר בכיס השתן (שאני מניח שהוכנס לאביך במהלך אישפוזו אך כבר הוצא), או פרוסטטה מוגדלת (שאני מניח שעדיין יש לו). 2. לא סביר שהקלבסיאלה גורמת אצלו לשלשולים. 3. סביר שחזרת השלשול נגרמה בגלל הטיפול החוזר באנטביוטיקה (רספרים). 4. הונקומיצין שניתן דרך הפה כמעט שאיננו נספג במעיים ולכן לא סביר שהוא יפגע בתפקוד הכלייתי. הרבה בריאות אפי

01/07/2008 | 09:55 | מאת: בת מודאגת

קודם כל תודה רבה על התשובה המהירה והמפורטת. יש לי שאלה נוספת לגבי הטיפול בונקומיצין: משך הטיפול שהומלץ לונקומיצין הוא 14 יום. השלשולים נעצרו כבר ביומו הרביעי של הטיפול. האם קיימת אפשרות לקצר את הטיפול האנטיביוטי לשבעה או עשרה ימים או שמומלץ בכל אופן להשלים שבועיים במקרים מסוג זה? שוב תודה מראש...

מנהל פורום מחלות זיהומיות